Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

El Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió van lligat a les Festes de Nadal amb nens. Una tradició que s’ha mantingut durant molts anys en la seva essència. El Tió o tronc de Nadal es representa gairebé sempre de la mateixa manera. Un tronc, que pot variar de mida, que porta barretina, un parell de troncs que fan de potes i va tapat amb una manta el dia que treballa. Una bonica tradició d’aquells festes que no hauríem de deixar perdre. La il·lusió ja comença en trobar-li un lloc i donar-li de menjar. Teniu una cançó fer cagar el Tió especial?

 

El que després cagui, en moltes ocasions, no té tanta importància.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

La cara del Tió de Nadal s’acostuma a pintant amb uns enormes ulls per poder gaudir de la il·lusió dels nens, una boca ben oberta per menjar tot els que li posen i un nas fet amb un tronc o pintat. A vegades se li poden pintar unes galtes, ulleres, cabells… El Tió es pot comprar a les paradetes de les Fires de Nadal, també es pot anar a buscar al bosc o el podeu fer a casa amb els nens. El que creiem important i en certa manera necessari és que els nens participin activament de tots els moments.

 

Tió de Nadal. La festa dels més petits.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

(foto de l’escola Labandària de Sant Andreu de Llavaneres)

Les tradicions es poden modificar-se o adapta-ser als gustos o a les circumstàncies del moment. Pel que fa al Tió, l’essència segueix sent la mateixa i és d’aquells elements de la decoració nadalenca que quan hi han nens a casa resulta imprescindible.

  • Per sort, la tradició es manté viva en la majoria d’escoles que, ja sigui de manera més activa o simplement posant-lo a un lloc visible, enceten l’arribada de les Festes de Nadal de l’escola. I, en conseqüència, de casa.
  • El nen ha de participar donant de menjar, cada dia i, quan li toqui, al de l’escola.
  • És veritat que a l’escola ensenyen la Cançó del Tió, però a casa també s’ha de saber.

 

Fer cagar el Tió, una festa popular

Hi ha moltes poblacions que celebren la Festa del Tió durant el mes de desembre. Generalment van acompanyades de paradetes d’objectes de Nadal. A Reus, Banyoles, Corçà, Hostalric, Sant Boi de Llobregat, Vilalba Sasserra, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Cabrils, Calella, Prats de Lluçanès, Gelida, Vilafranca del Penedès Sant Sadurní d’Anoia, Barcelona… són algunes de les poblacions on es celebra la Festa del Tió.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Festa del Tió, una activitat lúdica i familiar

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Anar a buscar el tió al bosc s’ha convertit en una activitat lúdica i familiar més del mes de desembre. Pares i nens participen de la festa i van a buscar el tió que després s’enduran a casa. Hi ha poblacions que el tió és un element essencial d’aquest dies.

Nadal 2022 (falta actualitzar)

 

Tions de Nadal per fer a casa amb els nens

Anar al bosc a buscar un tronc o una branca gruixuda no sempre és fàcil. S’ha de tenir en compte, entre altres coses, que no es poden tallar ni fer malbé els arbres. Hem trobat tions fets amb un tap de suro, amb llana, feltre i fins i tot tions de Nadal fets amb tubs de cartró amb sorpreses.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió Podeu veure més fotos de Tions de Nadal al nostre Pinteres Nadal amb nens

 

Contes sobre el Tió

El tió de Nadal - La Galera

Si voleu veure llibres sobre les tradicions de Nadal AQUÍ teniu el nostre recull de contes de Nadal.

 

La cançó fer cagar el Tió de Nadal

Caga Tió avellanes i torrons
no caguis arengades que són massa salades.
Caga Tió avellanes i torró
si no vols cagar et donaré un cop de bastó

 

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Aquesta és només una de les versions de la cançó fer cagar el Tió. Us deixem l’enllaç del recull de les diferents versions de la Cançó del Tió depenent del territori recollides per Festes.org. També és veritat que a vegades, cada casa, canta la seva particular versió quan ha de fer cagar el Tió.

 

Tions per veure durant tot l’any

Tret de la ruta del Bosc Viu d’Ordino que és un itinerari tematitzat la resta de tions estan pintats en grans soques trobades en alguna excursió. Esperem anar localitzant-ne més.

 

la màgia d’anar a buscar el tió al bosc amb nens

Per anar a buscar el vostre Tió heu de fer la reserva indicant lloc i dia. Per fer l’experiència més accessible a tothom al fer la reserva podeu indicar si hi aneu amb cotxet, franja d’edat dels nens, si algú va en cadira de rodes o té mobilitat reduïda, o si els nens ja són grans.

Caçations, la màgia d'anar a buscar el tió al bosc amb nens

 

+ Nadal amb nens

 

Save

Save