Refugis de fauna salvatge de Catalunya

Avui us proposem visitar i gaudir de diferents centres per descobrir animals de ben aprop. No són un zoo, són centres de recuperació i acollida d’animals que, en molts casos, no poden ser alliberats. O, en el cas del ruc català, una granja que pretén preservar la raça en perill d’extinció. Les visites són educatives, atractives i molt adequades per anar amb nens. Gaudireu de l’experiència d’observar els animals i us explicaran les característiques així com el què els ha dut a viure en els respectius recintes. En el cas dels refugis de fauna salvatge de Catalunya hi trobareu animals autòctons, en els Centres de recuperació també n’hi ha d’exòtics.

Centres de recuperació i acollida d’animals per anar amb nens.

centres de recuperacio o acollida d'animals

En la majoria disposen d’activitats i tallers per a nens com a eina per aprendre sobre els animals del centre. Us hem marcat els centres on els Súpers tenen entrada gratuïta. Tots resulten molt aconsellables per anar-hi amb nens.

Refugis de fauna salvatge de Catalunya

Els refugis de fauna salvatge de Catalunya són àrees limitades on és prohibida la caça per a preservar la fauna, la majoria es poden visitar durant tot l’any.

Cocodrils, iguanes, tortugues, serps…

Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya

Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya

El CRARC, és una institució dedicada a la rehabilitació de fauna silvestre. La seva finalitat és la de retornar els animals al seu hàbitat natural, promoure la recerca científica i l’educació ambiental. Treballen en projectes específics, com la tortuga mediterrània, reintroduïda al Parc Natural del Garraf  o de la Serra de Montsant dins un pla general que coordina la Generalitat de Catalunya. Club SX3 – Masquefa – Anoia

Ximpanzés i macacos

Fundació MONA a Riudellots de la Selva

Fundació Mona

Centre de Rehabilitació on es recuperen del maltractament ximpanzés i macacos que han estat artistes de circ, de televisió, models de publicitat o fins i tot mascotes. Al centre el primats se’ls hi proporciona una nova llar i tenen la possibilitat de viure i conviure amb els seus congèneres. Visita guiada amb taller per als més petits. Cal fer reserva prèvia. Riudellots de la Selva – La Selva

Àligues, mussols i altres aus rapinyaires

Cim d'Àligues

Cim d’Àligues

És un centre d’acollida per a aus rapinyaires irrecuperables. L’objectiu és el de donar a conèixer les característiques i peculiaritats d’aus com ara àguiles, falcons, voltors, milans, astors i esparvers, mussols… Les visites són comentades i es fan a la zona de gàbies i amb sessions de vol en llibertat a la part del mirador natural. Sant Feliu de Codines – Vallès Oriental.

Ruc català

Fuives, Centre Mundial del Ruc Català a Olvan

Fuives, Centre Mundial del Ruc Català.

L’objectiu de la granja és la preservació del ruc català, considerada la millor raça del Món, i ara en perill d’extinció. Són animals molt intel·ligents, forts, treballadors i constants. Les seves característiques físiques els fan imprescindibles per feinejar i carregar en determinats llocs de difícil accés. La visita és una bona manera d’ajudar-los i de conèixer aquest magnífics animals. Club SX3 – Olvan – El Berguedà.

aus, rèptils i mamífers autòctons

Centre de Natura i Fauna Vimferri

La Manreana – granja i Centre Vimferri

Acullen els animals dels diversos centres de recuperació de fauna de Catalunya. Són animals irrecuperables, és a dir no poder ser alliberats al seu medi per diferents motius. Se’ls hi proporciona unes bones condicions de vida alhora que s’aprèn de la importància de conservar-los i de tenir-ne cura. Disposen d’aula de natura, fan tallers. A tocar disposen de la granja La Manreana, també visitable 8amb animals, tallers i estades). Juneda – Les Garrigues.

Fauna autòctona, mussols, corbs, cèrvols…

Zoo del Pirineu a l'escola

Zoo Pirineu

La Fundació Zoo de los Pirineus és una organització sense ànim de lucre. Acullen i cuiden animals autòctons que èr diferents motius han estat maltractats o ferits. Sempre que es pot miren d’alliberar-los a la natura. Organitzen activitats i visites guiades. Odèn – Solsonès.

Fauna autòctona i alguna d’exòtica

camadoca nens
Camadoca és un Centre de recuperació de fauna salvatge

Col·laboren amb la Generalitat de Catalunya, per acollir animals irrecuperables des del 2008 procedents de Centres de Recuperació de Fauna de la Generalitat de Catalunya, Torreferrussa, Vallcalent i Aiguamolls de l’Empordà. Els animals que més crien al centre són els rapinyaires nocturns, tortugues de rierol. També arriben animals exòtics de donacions de particulars i entitats de rescat. Santa Maria de Merlès – Berguedà.

Tortugues i més tortugues

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera

El Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera – CRT està situat al Santuari del Camp a Garriguella, l’Alt Empordà. Dins el paratge del massís de l’Albera. Les instal·lacions estan destinades a la cria en captivitat de la tortuga mediterrània, espècie en perill d’extinció. Garriguella – Alt Empordà.

Llúdrigues, tritó del Montseny, truita…

Centre de Fauna de Pont de Suert

El Centre de Fauna del Pont de Suert és un espai de recerca i cria en captivitat d’espècies que estan protegides i alguna en perill d’extinció. Un lloc de referència per tal de conèixer, i així protegir, espècies que viuen en els nostres entorns. Animals com ara la  truita comú, el cranc de riu autòcton, la llúdriga europea i el visó europeu. Un dels últim animals que podreu veure al centre és el tritó del Montseny. Pont de Suert – Alta Ribagorça.

Un dia entre cavalls – Fundació Miranda

Fundació Miranda
Fundació Miranda – Us agradaria viure una experiència entre cavalls lliures? Gràcies a La Fundació Miranda podeu gaudir d’un dia entre cavalls en família. L’activitat es fa als prats d’Olivella, dins el Parc Natural del Garraf. Un cop acabada l’estada amb els cavalls podreu degustar un dinar Km0 i ecològic al Foodtruck Sendero (opcional). Club SX3 – Olivella – Garraf.

tortugues, dofins i animals marins del CRAM

Fundació CRAM Conservació i Recuperació d'Animals Marins
La Fundació CRAM és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten. Les seves línies d’actuació són la clínica i rescat de fauna marina, la investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins, i la sensibilització a favor de la conservació dels nostres mars i oceans. Mitjançant activitats programades adreçades al públic familiar, escoles i resta de públic podreu veure com treballen en la Conservació i Recuperació d’Animals Marins. El Prat – Baix Llobregat

Centre de Fauna de Vallcalent – cria i recuperació d’animals ferits

Centre de Fauna de Vallcalent . Les visites educatives es fan en horari de matí de dilluns a divendres. Són sempre concertades i guiades per un dels monitors, que explica quina és la tasca dels centres de fauna i la història i biologia dels diferents exemplars allotjats a les instal·lacions destinades a tal efecte. El primer i el tercer dissabte de cada mes (a excepció dels mesos d’estiu) s’ofereix també una visita guiada de caire més familiar. Lleida – El Segrià

Fauna salvatge a les Valls d’Àneu – Mónnatura Pirineus

Mónnatura Pirineus és el Centre de Fauna és una instal·lació que ens permet conèixer les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus i fer acti­vitats d’educació ambiental. Son – Pallars Sobirà.

Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà

El Centre de Fauna Aiguamolls (CF) es va crear l’any 1984 i es troba ubicat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà al municipi de Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà. Des de l’inici ha tingut diverses funcions i durant els últims anys s’ha especialitzat en la recuperació de fauna salvatge. Castelló d’Empúries – Baix Empordà.

+Centres d’Interpretació

+Granges

+activitats en família