baner tram baix

Què fem?

Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

  1. Home
  2. »
  3. Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera
adreça: Santuari de la Mare de Déu del Camp
adreça:
Garriguella Alt Empordà (l')
coordenades: 42.352177 / 3.066187
obert: Els horaris varien al llarg de l’any, en funció de l’activitat de les tortugues (consulteu web)
telèfon: 972 55 22 45

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera

 

 

 

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera - CRT està situat al Santuari del Camp a Garriguella, l'Alt Empordà. Dins el paratge del massís de l'Albera. Les instal·lacions estan destinades a la cria en captivitat de la tortuga mediterrània, espècie en perill d'extinció. L'objectiu del Centre és la cria per tal de reduir la important mortalitat juvenil que es dóna a la natura. D'aquesta manera es poden alliberar un nombre important d'individus per tal de potenciar les poblacions naturals.

 

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera - CRT

L'Associació Amics de la Tortuga de l'Albera i ATA, que gestiona el Centre dins el Programa de Recuperació de la Tortuga Mediterrània a Catalunya elaborat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Paratge Natural de l'Albera.

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera
El Centre compleix també funcions didàctiques per a escoles, famílies, grups...  ensenyant-los a entendre i estimar les tortugues i el bosc mediterrani.

Amb el Pla de Recuperació de la Tortuga mediterrània a Catalunya, impulsat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat és pretén recuperar poblacions d'aquesta espècie que s'havien extingit de Catalunya, com ara al P.N. del Garraf, o al P.N. del Cap de Creus. Des del CRT es col·labora en aquests projestes i es crien també tortugues en captivitat per ser alliberades en aquests indrets.

La tortuga mediterrani de l'Albera

Les espècies estan inscrites en el seu entorn. La tortuga mediterrània, a diferència de la tortuga nord-africana que és molt estepària, és una espècie del bosc mediterrani esclarissat, amb una estructura arbòria permeable i abundància de brolles. Els marges de bosc i els espais més oberts són necessaris pel desenvolupament de la posta.

La tortuga de rierol de l'Albera

És una tortuga lligada absolutament als cursos d'aigua. A l'Alt Empordà, sense ser molt abundant, als aiguamolls, en alguns còrrecs del Cap de Creus-Serra de Rodes i sobretot a totes les rieres de l'Albera. De forma puntual, també ha estat trobada a l'Arnera (Maçanet de Cabrenys), a la Muga o al Manol. A l'Albera, en alguns còrrecs i rieres pot arribar a ser molt abundant.

Horaris

  • Els horaris de visita depenen de l'època de l'any. El CRT l'Albera és obert des de mig març fins a finals d'octubre. En aquest període el centre obre al matí de les 10:00h i a les 13h, i a la tarda de les 15h a les 17h.
  • A l'estiu, l'horari s'allarga fins a les 18h i no es tanca al migdia.
  • Es recomana fer la visita al matí, si fa sol, ja que és el moment que les tortugues presenten una major activitat.

*les fotos han estat tretes del facebook del CRT

 

 

Alt Empordà, excursions i activitats amb nens