El mètode Montessori
Maria Montssori (1870-1952) és la creadora i impulsora de l’anomenat el mètode Montessori. Es caracteritza, a trets generals, en la importància que els nens tinguin plena llibertat per aprendre i desenvolupar-se de manera autònoma. Per això, és imprescindible estar envoltat d’un ambient de comprensió i amor que els resulti estimulant, facilitant-los l’espontaneïtat en llibertat dins d’un entorn segur i agradable. Es va pensar per l’escola i veient els bons resultats s’ha anat modulant i adaptant al dia a dia dins de casa. Us deixem idees de com introduir un ambient Montessori a casa.
El mètode Montessori a casa
El mètode de Maria Montessori estableix, amb una sèrie de materials, unes tècniques d’aprenentatge, però acaba sent una filosofia d’educació. Es fonamenta en els principis de llibertat, activitat i independència personal. Una llibertat com a individu sempre dins dels límits de la seguretat. Els límits els marca el mestre o els pares, però aquests han de saber deixar que el nen experimenti i aprengui dels seus errors. Els ritmes d’aprenentatge els marca el nen i varien i s’amplien amb l’edat. Un entorn segur i estable és imprescindible i del tot saludable. Cal un espai on els nens es trobin a gust i pugui desenvolupar-se físicament i emocional. El mètode Montessori es pot aplicar en tots els àmbits de l’educació, des dels infants als adolescents.
Inicialment, el mètode Montessori estava pensat per l’escola i a poc a poc s’ha anat adaptant a les llars. El mètode Montessori base el seu sistema educatiu centrant-se en el nen i adaptar-se a ell, i no el nen al sistema. Cada nen té el seu ritme d’aprenentatge i és important seguir-lo. No és recomanable obligar-los a aprendre massa ràpid, en canvi, sí que podeu estimular-los a aprendre coses noves i a què els piqui la curiositat de provar i saber més.
Activitats Montessori per fer a casa
L’ambient Montessori a casa
El mètode Montessori també es pot aplicar a l’ambient de casa. Cal un espai ampli i obert, ordenat, net, simple i real on cada element facilita el desenvolupament del nen. Cal que els nens, sobretot els més petits, tinguin a l’abast dels objectes que necessitin perquè puguin jugar, escollir les joguines, triar els llibres o seure a taula de manera autònoma.
- Mobiliari. Mireu de tenir mobiliari adaptat a la seva edat. En aquest cas resulta molt aconsellable una taula i un parell de cadires de fusta de la mida dels nens. Seure a dibuixar, jugar o menjar sense que un adult hagi d’ajudar-lo afavoreix l’autonomia del nen.
- Objectes a l’abast. Els objectes i joguines que fan servir els nens han d’estar al seu abast. D’aquesta manera el nen pot escollir de manera lliure i sense la intervenció de l’adult amb què vol jugar.
- Racó al menjador. Si disposeu d’espai al menjador, deixeu un racó per als nens. La cuineta, una taula, una pissarra… depèn dels interessos de cada nen.
- La cuina. Reserveu un calaix d’ús exclusiu per als nens. Hi poden tenir joguines o els seus estris de cuina.
- Jocs: segons l’edat del nen. Per als més petits jocs que puguin manipular amb les mans, peces de fusta natural o de colors, encaixos, cuineta, fitxes amb dibuixos simples que el nen reconeix, animals que puguin agafar fàcilment… A l’apartat Montessori trobareu manualitats per fer a casa i jocs especialment pensats amb aquesta filosofia d’ensenyament.