La importància dels amics segons l’edat
Els amics juguen un paper fonamental en el desenvolupament social, emocional i cognitiu dels nens. La necessitat i la manera de relacionar-se amb els amics varia segons l’edat, i cada etapa de la infància i l’adolescència té característiques úniques pel que fa a la relació pel que fa a les amistats. Encara que el nombre d’amics pot variar, la qualitat de les relacions és clau per al benestar emocional i social. Si un nen no té amics, és important abordar la situació amb empatia i proporcionar suport per ajudar-lo a desenvolupar les habilitats necessàries per establir i mantenir amistats. Us deixem algunes consideracions generals sobre la importància dels amics segons l’edat.
La importància dels amics segons l’edat
Els nens poden tenir amics duradors, del que comencen des de la infància i continuen durant anys, però també poden fer amistats en diferents etapes del seu desenvolupament. Els pares ens podem preocupar de les amistats dels nostres fills, sobretot si no ens agraden, encara que si no hi ha res perillós o greu que ho desaconselli, millor no intervenir. Sempre, però els hi podem dir, així ens quedem més tranquils i l’infant pot veure l’amic des d’un altre prisma. Us deixem, per edats, com son les amistats de nens i adolescents.

Infància (0-5 anys)
En aquesta etapa, les amistats són molt inicials i sovint basades en la proximitat i les activitats compartides. Els nens petits aprenen a jugar junts i a compartir, desenvolupant habilitats socials bàsiques. Les amistats ajuden a millorar les habilitats de comunicació i a aprendre a resoldre conflictes. Els infants comencen a entendre conceptes com la cooperació i l’empatia. En aquestes edats no és necessari que tinguin molts amics. Les interaccions amb uns pocs companys són suficients per fomentar el desenvolupament social.
Primera Infància (6-9 anys)
Els nens comencen a formar amistats més estables i significatives. A aquesta edat, les amistats es basen més en interessos comuns i activitats compartides. Les amistats proporcionen un sentit de pertinença i suport emocional. Ajuden a desenvolupar habilitats socials més complexes i a entendre millor les normes socials. Els agrada anar en grup dins i fora de l’escola. Acostumen a tenir un petit cercle d’amics propers (2-3), suficient per proporcionar suport i companyia. La qualitat de les amistats és més important que la quantitat.
Preadolescència (10-12 anys)

En aquesta etapa comencen les amistats més fortes i significatives. Els nens comencen a confiar més en els amics per a suport emocional i a compartir secrets i preocupacions. Tenir amics els ajuden a desenvolupar l’autoestima i a afrontar els canvis de la pubertat. Proporcionen un espai segur per explorar la identitat personal. En aquestes edats solen tenir amics propers (3-5), ideal per proporcionar una xarxa de suport sòlida. Les amistats es basen en la confiança i la lleialtat.
Adolescència (13-18 anys)
Els adolescents valoren molt les seves amistats i sovint passen més temps amb els amics que amb la família. Les amistats poden ser molt influents en el comportament i les decisions. Els amics ajuden a desenvolupar la identitat i a preparar-se per a la vida adulta. Proporcionen suport emocional enfront dels reptes i estrès de l’adolescència. Poden tenir un cercle d’amics variat (5-10) que els proporciona suport divers i ajudar a desenvolupar diferents aspectes de la personalitat. És important tenir almenys un o dos amics propers i de confiança.
Què passa si un nen no té amics?
La manca d’amics pot ser una experiència difícil per als nens i adolescents i pot afectar la seva autoestima i benestar emocional. Tot i això abans de preocupar-vos en excés, és important considerar diversos factors i aspectes de la situació per determinar si és una fase normal o si requereix una intervenció més gran.
Per què els nens necessiten tenir amics?

Us deixem un article de l’escola salut de Sant Joan de Déu on parla de la importància de l’amistat. Des de la infància fins l’edat adulta, passant per l’adolescència, l’amistat és una de les coses més importants de la vida.