Com treballar la motricitat fina
|

Com treballar la motricitat fina

Com treballar la motricitat fina

A partir d’una consulta real, el fet d’agafar malament un llapis als 7 anys, la Carme Vigo ens explica com treballar la motricitat fina amb els nens. La capacitat d’agafar objectes petits de manera precisa i la coordinació ocular (coordinació entre mà i ull) són necessaris en l’aprenentatge. La pinça digital, o capacitat d’agafar els objectes amb dos dits, contribueixen a desenvolupar les habilitats d’escriptura. I molt especialment el fet d’agafar correctament un llapis o bolígraf per escriure. De retruc, el fet d’escriure malament pot comportar un dèficit en l’aprenentatge de la lectura. Cal treballar alhora la lectura i l’escriptura.

 

Com treballar la motricitat fina. L’aprenentatge

 

La motricitat fina és la capacitat per a produir moviments petits i precisos. Necessita també una coordinació ocular, coordinació ull-mà i una coordinació ull-peu. Per exemple seria la facilitat d’enfilar boletes, recollir objectes petits amb els dits o agafar el llapis. La pinça digital consisteix en el control voluntari dels dits índex i polze per manipular correctament el llapis.

En la consulta a la psicòloga el nen no agafava correctament el llapis i escrivia amb força dificultat. També tenia problemes a l’hora de llegir, en canvi, s’expressava oralment de manera correcte. I amb un bon vocabulari per a la seva edat. L’aprenentatge de l’escriptura i la lectura han d’anar junts ja que ambdós aspectes es desenvolupen de manera gradual tot interactuant. Per a que el nen pugés escriure millor i que aconseguís un nivell adequat per la seva edat havia de practicar la lectura i treballar la pinça digital, alhora.

 

Activitats i objectius per treballar la motricitat fina

Com treballar la motricitat fina

Pel que fa a l’escriptura s’havia d’anar enrere amb els nen. Calia reforçar a casa exercicis per practicar la motricitat fina. Sempre és millor escollir exercicis divertits que agradin i engresquin als nens. Treballar amb plastilina, jugar amb bales o mandales magnètiques o cosir amb agulles (sempre adequades a l’edat) i fins i tot se’l pot ensenyar a fer ganxet.

Els objectius principals d’aquest tipus d’exercicis són:

  • Agilitzar el moviment dels dits índex i polze per poder fer una bona pinça digital.
  • Aconseguir moviments precisos
  • Desenvolupar el control visor-motriu
  • Afavorir els moviments bimanuals

 

En l’aspecte de la lectura es aconsellable practicar lletrejant paraules. En aquest cas el nen no va tenir cap problema en lletrejar-les de memòria. La seva dificultat principal es centrava en l’escriptura i la fluïdesa  de la lectura.

Per que les sessions funcionin i tinguin bons resultats és important que els exercicis siguin divertits. Els exercicis no han de frustrar al nens per si no li acaben de sortir bé. Activitats més lúdiques com la plastilina, cosir, puntejar un dibuix o pintura combinades amb exercicis de lectura i escriptura. Els exercicis d’escriptura es poden anar alternant amb un full i una pissarra. En general als nens els hi agrada escriure a la pissarra amb guixos de colors.

 

A part dels exercicis i la feina que es pugui fer a casa és important parlar amb la tutor. El tutor pot ajudar i corregir al nens quan agafi malament el llapis. També es poden utilitzar adaptadors triangulars per al llapis.

 

Com treballar la motricitat finaexercicis amb plastilina

 

Carme Vigo, psicòloga

veure més apunts de psicologia infantil

+ educar en família

 

fotos pixabay.com

Save

Save

Save

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat