Sortir d’excursió o a fer un tomb és una activitat saludable i molt recomanable. Tan fa si camineu molt, sortiu a prop de casa o fins i tot gaudiu d’un parc verd. Avui us parlem d’alguns dels beneficis de la natura per als nens i per a tota la família. Els nens son curiosos i la natura els hi ofereix un munt de possibilitats per explorar, observar, aprendre i gaudir. Deixeu les presses a casa. Sortim !

 

Els beneficis de la natura per als nens

Segurament el primer benefici es el de trobar-se en un espai obert. Sentireu el fred, la calor, la pluja, la neu o el vent a la cara. I això, que a voltes podria ser molest, té els seus beneficis. Mireu d’adaptar una excursió a la climatologia però proveu de sortir un dia de pluja, per exemple. Les olors, colors i sensacions varien molt. Només us cal anar ben equipats.

  • Anar preparat: depenent d’on i quan sortiu porteu roba adequada, i si cal, de recanvi.
  • Material: per gaudir de la natura no fan falta massa coses. Unes gomes elàstiques, per si construïu alguna cosa amb branques. Una bossa per si voleu recollir mostres de pedretes, pinyes, fulles… Una lupa per fer observacions, un binocles… I per als qui no es volen perdre’s res una llibreta de camp.
  • Objectius: per gaudir de la natura no us fa falta cap objectiu. Descobriu l’entorn i gaudiu-lo com us vingui de gust. Mirant, jugant, caminant, observant, explorant…
  • Explorar: als nens els agrada explorar, tocar i buscar mentre deixen volar la imaginació. Son els qui troben el camí amagat, el cau d’un animal, la fulla o flor més maca, el tronc més rar o un amagatall. Deixeu que explorin en llibertat.

 

Com gaudir de la natura en família

els beneficis de la natura gaudint d’una passejada pel camp obert

En general als nens els agrada sortir i els hi és una mica indiferent on. Tots els espais naturals oberts tenen els seus atractius. Amb les sortides ajudeu als nens a estimular la seva capacitat d’observació, afavorint el desenvolupament psicomotriu i cognitiu de manera plaent. Ep, vosaltres també podeu participar i gaudir amb ells. La natura aporta beneficis a petits i grans alhora que compartiu experiències en família.

  • Al bosc: recollir pinyes, fulles, troncs, seguir les formigues, buscar caus o fades. Observar els diferents arbres amb les seves fulles, mesurar-los, abraçar-los…
  • A la platja: trepitjar la sorra, fer castells, amagar objectes,  buscar petxines o pedretes maques… Banyar-se o remullar-se els peus. Escoltar els sons del mar al picar a les roques o esperar les onades.
  • Al riu: seguir-lo durant un tram, mullar-se els peus o banyar-se. Fer un vaixell amb materials naturals com branques i fulles. Tirar pedretes, fer una mini piscina, un salt d’aigua
  • Al parc: descobrir qui hi viu, contemplar els arbres, jugar a fet i amagar…
  • Al camp: què hi ha plantat, quins animals podem veure…

Qualsevol espai és bo per descobrir la natura que ens envolta. Acompanyeu-los en les seves aventures i gaudiu-les tots plegats.

 

Gaudim del trajecte? Reflexions sobre el patiment sensorial

+ parlem de…