Consells per banyar-se a rius, pantans i estanys
Des de totnens us proposem un munt de sortides per gaudir de la natura. Entre les més populars, sobretot de cara al bon temps, són les rutes d’aigua. Per això, a partir del cartell de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, us recordem consells per banyar-se a rius, pantans i estanys. Són bàsics i de sentit comú, però cal tenir-los presents quan sortiu d’excursió a una zona on hi ha possibilitat de banyar-vos.
Expliqueu-les als nens, ja que ells també les han de conèixer.
Consells per banyar-se a rius, pantans i estanys
La precaució que cal tenir al banyar-se a la piscina o al mar s’ha de tenir en fer-ho en un riu, un pantà o un estany. En aquests darrers casos, però, la major part de les vegades no són zones vigilades. Sobretot si són zones d’aigua que trobeu en una excursió. Per tant, heu d’estar més atents. Com que no son zones controlades els rius, pantans i estanys poden tenir elements perillosos que no es veuen a simple vista. Troncs submergits, arrels, corrents o zones que semblen poc profundes, però que en realitat ho són.
Des del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya han publicat una relació de mesures per evitar riscos i accidents innecessaris.
Consells de Protecció Civil per banyar-se a rius, pantans i estanys
Vigileu on us banyeu
- Permisos. Abans de banyar-vos assegureu-vos que a la zona està permès el bany. En cas de no estar indicat banyeu-vos amb precaució i mireu d’estar a prop d’un punt de vigilància.
- Cartells de perill. En algunes zones concorregudes de bany a vegades us podeu trobar cartells de perill. Feu cas a les indicacions del cartell. No val dir a la vora no passa res.
- Zones esports aquàtics. No us banyeu a les zones limitades com a zona d’esport aquàtic. Pot ser perillós: patins, barques, motos aquàtiques…
- Mòbil. Tenir el telèfon a prop per si hi ha una emergència. Depenent on aneu és recomanable saber on hi ha punts de cobertura.
- Aviseu. Si aneu sols o amb un grup reduït informeu familiars o amics d’on anireu.
Vigileu dins l’aigua
- nens. Si us banyeu amb nens, no els heu de perdre mai de vista encara que sàpiguen nadar o portin flotador.
- entrada a l’aigua. No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu. Sobretot després de menjar, fer esport o prendre una estona el sol. Els rius pantans i estanys solen tenir l’aigua freda i els canvis bruscos de temperatura al cos no són bons. Eviteu prendre begudes alcohòliques.
- trobar-se malament. Cal sortir de l’aigua si us trobem malament.
- distància. Eviteu allunyar-vos de la vora del riu, pantà o estany. Poden haver-hi remolins o corrents que a simple vista no es veuen.
- fondària. Si no esteu segurs de la fondària, no us llanceu MAI de cap a l’aigua, perquè us podríeu donar un cop amb roques o branques submergides.
- corrents. Si us arrossega el corrent, no nedeu en contra sinó paral·lelament a la riba fins a sortir del corrent i després nedeu fins a la vora.
Què fer en cas d’emergència a l’aigua
- Si teniu problemes a l’aigua i necessiteu ajuda, alerteu aixecant un braç ben estirat.
- Si detecteu alguna persona amb problemes dins l’aigua:
- Demaneu ajuda immediatament.
- Llanceu-li una corda o un flotador i no la perdeu de vista.
- Intenteu ajudar-la sense perdre el contacte amb la vora, per exemple amb una corda o formant una cadena humana, o llanceu-li algun objecte que floti.
- No us llanceu a l’aigua per socorre’l: una persona en situació d’ofegar-se et pot arrossegar fàcilment.
+info Protecció Civil
+ parlem de…