Diferències de les filosofies educatives Waldorf i Montessori
Les filosofies educatives Waldorf i Montessori són dos enfocaments alternatius a l’educació que comparteixen algunes similituds però també presenten diferències significatives. Sense aprofundir massa us deixem algunes diferències de les filosofies educatives Waldorf i Montessori. Al final de l’article teniu alguns llibres de consulta per si voleu més informació
Diferències en les filosofies educatives Waldorf i Montessori
Tot i que ambdues filosofies tenen l’objectiu comú de fomentar un desenvolupament integral i harmoniós dels nens, les seves metodologies, materials, i enfocaments filosòfics varien considerablement. Tant el sistema Waldorf com el Montessori ofereixen alternatives valuoses a l’educació tradicional, cadascuna amb els seus avantatges i característiques úniques.
Origen i fundadors
Aquesta primera diferència és la més obvia, cadascun dels mètodes rep el nom del seu impulsor.
- Waldorf: Aquesta filosofia va ser desenvolupada per Rudolf Steiner el 1919. Steiner va ser un filòsof i esotèric austríac que va fundar la primera escola Waldorf a Stuttgart, Alemanya.
- Montessori: Va ser creada per Maria Montessori, una metgessa i educadora italiana, a principis del segle XX. La primera escola Montessori es va obrir a Roma el 1907.
Enfocament filosòfic
- Waldorf: Steiner va basar la seva filosofia en la seva teoria antroposòfica, que inclou elements espirituals i esotèrics. L’educació Waldorf busca desenvolupar el cos, l’ànima i l’esperit dels nens.
- Montessori: Maria Montessori es va basar en observacions científiques del comportament infantil. La seva metodologia se centra en l’autoeducació i la independència dels nens, amb un fort enfocament en el desenvolupament cognitiu i emocional.
La manera de crear l’estructura del currículum en Waldort i Montessori
- Waldorf: Utilitza un currículum integrat, que combina les arts, la música, el treball manual i el moviment amb els estudis acadèmics. El currículum és estandarditzat per a tots els alumnes.
- Montessori: Ofereix un currículum flexible i personalitzat, que s’adapta als interessos i ritmes individuals de cada nen. Els nens trien les seves activitats d’una varietat de materials educatius.
Els rols i la importància dels mestres
- Waldorf: Els mestres Waldorf actuen com a guies i models per als alumnes. Sovint segueixen els mateixos nens durant diversos anys, establint una relació continuada.
- Montessori: Els mestres Montessori es coneixen com a “directors” o “guies” i faciliten l’aprenentatge dels nens, intervenint només quan és necessari per guiar els nens cap a la independència.
Els materials i l’entorn d’aprenentatge
- Waldorf: Utilitza materials naturals com la fusta, la llana i la cera d’abella. Les aules estan decorades amb colors suaus i tenen un ambient casolà i acollidor.
- Montessori: Els materials Montessori són específicament dissenyats per ser autocorrectius i per promoure l’aprenentatge pràctic. L’entorn és ordenat i estructurat, amb materials educatius organitzats en prestatgeries accessibles als nens.
Com s’enfoca el joc i la creativitat des de Waldorf i Montessori
- Waldorf: Posa un gran èmfasi en el joc lliure, la creativitat i la imaginació. Les activitats artístiques i musicals són centrals en el currículum.
- Montessori: Encara que també valora el joc, el sistema Montessori se centra més en activitats pràctiques i de vida real que promouen la independència i les habilitats pràctiques.
La importància del desenvolupament social i emocional
- Waldorf: L’educació Waldorf té un fort enfocament en el desenvolupament social i emocional, promovent la cooperació, el treball en equip i les relacions interpersonals.
- Montessori: La filosofia Montessori també valora el desenvolupament social i emocional, però ho fa a través de la independència, l’autoestima i el respecte per l’individu i el grup.
literatura sobre les filosofies Waldort i Montessori
- El nen ben equilibrat – Ing editors
- L’art de posar límits – Ing editors
- Directrices de la pedagogía Waldorf
- Les 100 regles d’or del mètode Montessori – Larousse
- Llibres de la col·lecció Montessori – Edicions 62
- Montessori explicado a los padres