I ara, ens ha donat per fer manualitats. Simples, casolanes, imperfectes i millorables. I sí, ens ho passem molt bé. I sí, el plaer de fer manualitats va molt més enllà dels resultats de la peça feta. És el fet de saber gaudir mentre treballem un objecte fet i pensat per nosaltres. I és gaudir mentre pensem què fer, com retallar, com pintar, com retocar i acabar el que ens està sortint. I és el plaer d’escollir materials, colors, tema… és deixar-se anar i seguir al ritme de la inspiració. I crear sense cap objectiu concret. És divertir-se i passar-s`ho bé. I els adults, igual que els nens, podem gaudir fent manualitats pel simple fet de fer-ne. 

El plaer de fer manualitats sense obligació

Fa temps que tenim una mena de calaix de manualitats. Us recomano que en tingueu un. Aquest és el nom popular que serveix per indicar el lloc on es guarden coses. Retalls de papers i revistes, tubs de cartró, llapis i retoladors vells però servibles, gomes elàstiques, clips, caixetes… tot els que ens sembla que podem arribar a fer servir. I com a recol·lectors ens hem trobat amb un bon grapat de material. I a estones, retallem, dibuixem, pintem… ens divertim.

Com ja hem explicat en alguna ocasió no som partidaris d’obligar als nens a llegir. Cal estimular-los i incentivar-los de manera individual o col·lectiva. El mateix passa amb les manualitats. No podem obviar que a l’escola i a determinades edats els nens fan- i han de fer-  manualitats. Aquestes son importants i els ajuden a aprendre a manipular, treballar la motricitat fina i a desenvolupar la creativitat. No entrarem a valorar si totes les manualitats han de ser iguals o cada nen pot fer-la segons el seu estil o inventiva. Aquí només parlem de les manualitats que es poden fer a casa per plaer. I els nens també han de tenir l’oportunitat de fer-ne quan vulguin i el que els vingui de gust.

Ens divertim fent manualitats

Hi ha manualitats, les que es fan per plaer, que lluny de ser inútils, estimulen la creativitat, la perspectiva, la paciència, la prova i l’error, la il·lusió i la satisfacció. I no hi ha límit d’edat per posar-s’hi. Sense ser experts en plàstica ni tenir l’últim en material del mercat ens podem divertir. I d’això es tracta.

Nens i adults feu manualitats. Des dels típics punts de llibre a creatius pots per guardar colors o plantar-hi cactus. Feu diorames de temes que us agraden o objectes per després jugar. O creacions abstractes combinant materials, colors i formes. Mosaics i vitralls amb materials variats, caretes per disfressar-se, o marcs per posar-hi una foto. Des de mobiliari per als PlayMobils amb taps, retalls de roba, pals de gelat o pedretes a casetes de cartró. Tot es pot fer si es fa amb ganes. I tot és bonic si ho fem per plaer.

El més divertit és agafar una idea o més d’una per inspirar-vos però no copiar. Doneu-li un toc personal, ja sigui canviant el material, la composició o fent-hi detalls únics. 

I aquest article sobre el plaer de fer manualitats és, segurament, un avis per si us trobeu alguna manualitat casolana feta per nosaltres. Disculpeu-nos si no queda perfecte, es tracta de mirar d’inspirar-vos, donar-vos idees i sobretot animar-vos a començar.

Ens divertim!!!

 

+ manualitats per fer amb nens

+ Fem i juguem!

+ propostes al Pinterest de totnens