Com fer un hort urbà a casa
Com fer un hort urbà a casa amb nens és una activitat divertida i educativa que pot ajudar a inculcar valors de sostenibilitat, paciència i responsabilitat. El fet de tenir un hort urbà a casa combina diversió, educació i salut i els nens s’ho passen molt bé. A més d’aprendre sobre la natura i la sostenibilitat, els nens desenvoluparan habilitats importants i gaudiran del procés de veure les plantes créixer i donar fruits. Amb paciència i dedicació, podreu arribar a tenir un bonic i productiu hort urbà en família. Si teniu un petit espai al baló, terrassa o un jardí, reserveu una zona per plantar-hi alguna cosa, la satisfacció de recollir i menjar no té preu.
Com fer un hort urbà a casa amb nens
Si voleu que els nens facin seu l’hort i participin de tot el procés, plantar, cuidar, regar, collir i menjar, feu que participin des del principi. Escollir el lloc on plantar, què plantar i com cuidar el petit hort. Us deixem alguns aspectes per mirar d’ajudar-vos a crear el vostre hort.
La bona planificació del vostre hort urbà
- Triar la ubicació: Heu de trobar un lloc que rebi almenys 6 hores de llum solar diària. Pot ser un balcó, terrassa, pati o una finestra assolellada. Assegureu-vos que els nens puguin accedir-hi fàcilment i amb seguretat.
- Seleccionar les plantes: Escolliu les plantes que siguin fàcils de cultivar, mireu de començar amb planters. Enciams, espinacs, raves, pastanagues, tomàquets cirerols, maduixes i herbes com alfàbrega, menta i julivert són bones opcions. És molt important que trieu una varietat de plantes per mantenir l’interès dels nens.
- Reunir els Materials: Escolliu els testos, jardineres, caixes de fusta o contenidors reciclats que s’adaptin millor al racó escollit. Assegureu-vos que tinguin forats de drenatge. Les taules de cultiu son també bons contenidors per plantar determinats cultius.
Quins materials us calen? Preparació dels contenidors
- Terra i adob: penseu amb la terra i els adobs que us calen.
- Eines: si els nens han de participar de manera activa les eines han de ser de la seva mida perquè els sigui més fàcil de manipular: pala petita, rasclet, regadora, i guants de jardineria.
- Forats de drenatge: Assegureu-vos que els contenidors tinguin forats per drenar l’excés d’aigua. Col·loqueu pedres petites o fragments de testos a la base per millorar el drenatge. Les pedretes les podeu anar a recollir quan feu una excursió.
- Omplir amb terra: Ompliu els contenidors amb terra de qualitat, deixant uns centímetres lliures a la part superior. Aquí la pala té molta feina!
- Plantar llavors o planters: Depèn del què planteu encara que cal tenir en compte que els nens de seguida voldran veure com creix. Aneu a una botiga especialitzada i deixeu-vos assessorar. Segur que tenen llavors i planter diferents. Penseu, però que el cultiu és estacional. Els cirerols, maduixots i el cogombre son molt agraïts de cultivar.
El manteniment de l’hort urbà de casa
Els nens han de ser els responsables del seu manteniment i n’han de tenir cura. Ells han de preparar els contenidors, omplir-los de terra i plantar allò que hagin triat. Ajudeu-los, si cal, però permet que participin activament. Ensenyeu-los com s’ha de regar i en quina freqüència, una regadora adequada a les seves mans els ajudarà en la seva tasca. Ensenyeu als nens a revisar les plantes per detectar si tenen alguna plaga o malaltia. Si fos el cas, cal solucionar-ho, millor amb alguna solució natural.
Educació i Aprenentatge
- Diari de l’hort: Depenent de l’edat dels nens poden crear un diari o llibreta de l’hort. Dibuixar l’evolució de les plantes, control del reg… i escriure observacions.
- Connexió amb la natura: Ajuda els nens a observar els insectes beneficiosos, com les abelles i les marietes, i a comprendre el seu paper en el creixement de les plantes.
L’hora de la veritat: la recol·lecció i la cuina
- Quan estan a punt de collir? Expliqueu als nens com saber quan les verdures, herbes o fruits estan a punt per ser collits.
- Celebració: Feu de la recol·lecció una festa i junts compartiu la satisfacció de la collita, sigui gran o petita.
- Cap a la cuina a menjar! escolliu plats fàcils de cuinar amb els nens amb els productes collits. Això pot ajudar els nens a apreciar els aliments frescos i saludables.
Activitats addicionals
- Creativitat: Deixa que els nens decorin els testos i contenidors amb pintures o adhesius.
- Identificació: Ajuda’ls a fer etiquetes per a cada planta amb els seus noms i dates de plantació.
Àlbums il·lustrats sobre com crear un hort urbà
AQUÍ podeu veure la selecció d’àlbums i llibres infantils sobre horts i hortalisses.