La força de la fantasia i la màgia en els nens
Quan un té infants a casa, sobretot si aquests son petits, el món de la fantasia i la màgia és un tema recurrent i molt motivador. Qui no ha vist, passejant pel bosc un petit gnom corrent atabalat seguint una papallona o una guineu? Qui no ha buscat pols de fades per aprendre a volar? Qui no ha volgut parlar amb les flors o arbres esperant resposta? La imaginació té un poder inimaginable. Els nens en tenen i amb ella poden viure i veure magnífiques històries. La força de la fantasia i la màgia en els nens és “el pont natural entre els processos conscients i inconscients, entre el món intern i el món extern”.
La força de la fantasia i la màgia en els nens.
Llegim l’article de la psicòloga Elisenda Navinés publicat a le journal el Bourricot, gener de 2018 on explica molt bé quin és el poder de la fantasia en els nens. “Aquesta activitat autònoma i primària, C.G Jung la denominava “la mare de totes les possibilitats”. Aquest gran psicoanalista entenia que la fantasia facilita un pont natural entre els processos conscients i inconscients, entre el món intern i el món extern. No ho interpretava com una fugida de la realitat, sinó com una eina molt necessària per poder afrontar el món amb més força interna. Perquè la fantasia va acompanyada del pensament màgic i aquest és innat des de ben petits. No per no potenciar-la aconseguirem que els nens madurin abans”. És a dir, deixem que els nens siguin nens i catalitzin la seva fantasia de manera lliure i espontània i que la màgia els acompanyi en el camí del seu creixement.
Els contes de fades
Ens diu que el símbol i la capacitat simbòlica, no només constitueixen el fonament de tota fantasia. Permetent que el nen tingui cada dia un espai per jugar afavorim també la capacitat d’expressar-se i de pensar. I els nens necessiten explorar nous mons i veure com els seus personatges de conte, fades, superherois, gnoms se’n surten. “Com l’infant modern, que se sent sovint sol, els herois dels contes de fades caminen tots sols; i son ajudats per les coses primitives amb qui hi contacten: un arbre, un animal, la natura, coses i éssers amb les que els infants se senten més a prop que no pas els adults. La sort d’aquests herois persuadiran a l’infant que com ells, poden sentir-se abandonats en el món, com fora de la llei, podran temptejar dins l’obscuritat, i també com ells, en el curs de la vida, seran guiats pas a pas rebent tota l’ajuda que puguin necessitar. » Bruno Bettelheim Psychanalyse des de contes de fées “
Resumint, la força de la fantasia i la màgia en els nens no és un aspecte menor. La barreja i canalització d’aquests dos mons, el fantàstic i el real, els pot ajudar a afrontar els seus dubtes i les seves pors. La fantasia els dona la llibertat de veure i participar en un món on res és el que sembla i on tot pot passar. I novament la literatura, aquí els contes de fades, “els orienten per al futur a vindre i serveixen de guia per als nens, perquè puguin agafar-se en el seu conscient o inconscient; els ajuden a reconèixer i a renunciar als seus desitjos infantils de dependència per poder arribar a tenir una existència independent i més satisfactòria…”.
Us recomanem que llegiu l’article sencer Elisenda Navinés publicat a le journal el Bourricot
Llibres de criatures fantàstiques, de fades, gnoms, trols, gegants…
Llibres de criatures fantàstiques: fades, follets, gegants, gnoms, trols… Es tracta de llibres de coneixement on poder descobrir, grans i petits, com son, on viuen, què els agrada aquests éssers fantàstics de l’imaginari col·lectiu. Repassar la indumentària dels gnoms, descobrir quin secrets amaguen les fades, com son de forts els gegants… Lectures plaents per gaudir i per deixar volar la imaginació.
psicologia infantil
PARLEM DE…