Activitats estiu
Com aprenen els nens petits els colors?
|

Com aprenen els nens petits els colors?

Com aprenen els nens petits els colors?

Com aprenen els nens petits els colors? Els colors és una de les coses que podem ajudar a distingir als nens ja de ben petits. Diferenciar-los primer de manera bàsica per, a poc a poc, eixamplant la paleta de la diversitat cromàtica. Per poder ensenyar els colors als nens disposem tant dels elements que els rodegen en la vida quotidiana com de contes o joguines. Als nens els hi agrada aprendre ja de ben petits i la nostra tasca és la de facilitar-los els elements per fer-ho. La millor manera d’aprendre els colors és mitjançant el joc i l’observació dels que els rodeja. Podeu aprofitar qualsevol moment per mostrar els colors de les coses als nens. El colors d’una joguina, el color del menjar, de la paret de la seva habitació, el color del jersei o samarreta… A poc a poc els anirà distingint tot ampliant vocabulari.

 

Com aprenen els nens petits els colors?

A partir dels 18 mesos els nens ja poden començar a diferenciar els colors. També comencen a reconèixer les formes, les textures o diferenciar la mida de les coses. En general als 3 anys ja poden anomenar els colors bàsics. Ajudar-los a diferenciar els colors requereix a vegades paciència i certa comprensió ja que pot ser un procés d’aprenentatge un pèl llarg. Per això el millor és fer-ho de manera divertida i distesa.

Durant el dia hi ha moltes possibilitats d’ensenyar els colors als nens d’una manera distesa i lúdica:

 • L’hora dels àpats. Pot ser un bon moment per treballar els colors. Distingint el color del aliment.
 • La decoració de l’habitació. Incorporeu els colors primaris a la decoració, ja sigui amb objectes decoratius, la paret o altres complements.
 • Durant una sortida. Podeu aprofitar per identificar els objectes que veieu segons el color. Jugar a identificar cotxes d’un color, per exemple.
 • Els contes. Trobareu un ventall de contes que parlen sobre els colors de manera divertida i educativa.
 • Al vestir-se. Podeu nombrar el color de les peces de vestir.

 

Jocs per ensenyar els colors

Com aprenen els nens petits els colors?

Jugant és segurament la manera més fàcil d’ensenyar conceptes i vocabulari als nens. Per això a l’hora de jugar podeu introduir els colors com a un element més dins el joc.

 • Blocs de peces de colors. Jugar amb el nen a separar les peces per colors. L’objectiu és el de treballar amb un color cada cop.
 • Plastilina. Jugar a moldejar la plastilina de colors diferents moldejant fruites, pilotes, figures… També és una bona manera de treballar alhora els colors i la motricitat fina. Si el nene és més petit de 3 anys millor que feu vosaltres amb farina, aigua i colorant la vostra plastilina.
 • Una pissarra. Si el nen té més de 3 anys podeu fer servir una pissarra de guixos de colors. Dibuixar i pintar mentre es treballa , de manera lúdica, els colors.

Com aprenen els nens petits els colors?

Aquests són alguns dels exemples de com els nens més petits poden aprendre, sense adonar-se’n, a distingir els colors i a saber anomenar-los correctament.

 

 

 

Carme Vigo, psicòloga

veure més apunts de psicologia infantil

#totnensPsicologia

 

fotos pixabay.com

 

 

Save

Save

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

 • Responsable: totnens.
 • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
 • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
 • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
 • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
 • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat