futbol al pati
|

Futbol al pati

futbol al pati

A què juguen els alumnes de totes les edats a l’hora del pati? Segurament hi ha alguns condicionants com ara l’edat, l’espai disponible o el grup d’amics al qual pertanyen per triar un joc o un altre. Ara bé, majoritàriament, els nens juguen a futbol al pati de l’escola de la mateixa manera que ho fan quan van al parc. Les nenes en un nombre molt inferior també hi juguen encara que per diferents motius prefereixen altres jocs. Cal limitar, prohibir o tutelar el joc dels infants i joves? Nosaltres creiem que no. Això sí, cal ensenyar i educar en que sigui un joc inclusiu a tots els nivells i respectuós sempre.

Futbol al pati

Es parla de futbol però en realitat inclou tots aquells jocs de pilota que exclouen majoritàriament a les nenes. Davant d’aquesta realitat es pot optar per prohibir jugar a pilota, ja sigui futbol o bàsquet o mirar de buscar un equilibri on tots els alumnes hi puguin participar. Prohibir el futbol al pati no va a l’arrel del problema, la desigualtat segons el gènere. Cal buscar la manera que nens i nenes tinguin les mateixes opcions de jugar a futbol o qualsevol altre joc d’equip.

futbol al pati

Partim de la premissa que quan parlem de futbol al pati ens referim no només a aquest esport sinó a totes les activitats que classifiquem, d’entrada, del sexe masculí. Les nenes no els agrada el futbol i per això no hi juguen. Fals. Hi ha nenes que volen jugar a futbol de la mateixa manera que hi ha nens que no. Què passa doncs? Que al ser un joc molt competitiu, cal guanyar a l’adversari, i els equips es trien per guanyar sí o sí. I les nenes que acostumen a jugar poc no ens saben prou, per tan molesten i no les vol cap equip. Malament.

Si volem que nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats en un futur cal incloure a tothom en els jocs col·lectius, siguin de pilota, o no. I mirar que tothom s’hi engresqui, que sigui un joc d’equip, participatiu, divertit i igualitari. L’equip ha de jugar per guanyar però fer-ho des de la inclusió i el respecte.

Com incloure nens i nenes en tots els jocs d’equip?

Més que eliminar el futbol o el bàsquet a les escoles nosaltres som partidaris d’incloure a tothom que hi vulgui jugar. S’ha de fer de manera consensuada amb algunes normes que tots els qui hi vulguin participar hauran de complir. El joc ha de ser prou atractiu perquè els nens hi vulguin seguir jugant alhora que les nenes s’engresquin a participar-hi.

  • Els equips han de ser mixtes i equilibrats.
  • No es pot xutar a porteria si abans tots els jugadors no han tocat la pilota.
  • Alternança entre els qui trien jugadors a cada equip.

Unes normes molts senzilles per mirar d’incorporar a tothom. Aquestes es poden aplicar d’entrada quan no tots son benvinguts a jugar. Després es poden adaptar segons convingui. Si el grup les incorpora com una cosa normal arribarà el dia que ja no s’hauran d’aplicar ja que formaran part de la dinàmica del joc. I tots en sortirem beneficiats, els jugadors i, de retruc, la societat.

Una altra pregunta relacionada amb el futbol al pati seria si cal redissenyar els patis escolars tot redirigint els jocs dels alumnes. Cal eliminar la gran zona habilitada per fer esport, entre ells el futbol? Creiem que no. Sempre és millor oferir opcions de jocs variats i atractius i engrescar als infants a participar-hi. I entre els jocs també s’hauria d’incloure el futbol i el bàsquet no com a joc exclusiu si com a una opció més de l’hora del pati.

Igualtat i educació.

El tema del futbol al pati aflora de manera recurrent. Ara se n’ha parlat i escrit força sobretot després de la gran victòria de l’equip de futbol del Barça femení i de la merescuda Pilota d’Or 2021 de la jugadora Alexia Putellas. I malgrat aquests i altres èxits de l’esport femení en altres disciplines encara seguim igual, menystenint les nenes i dones en els esports. I això passa per no donar la mateixa visibilitat i rellevància als èxits femenins quan en general son més durs d’aconseguir.

Nenes, noies, dones, seguiu jugant al que vulgueu. Sortiu a gaudir!

Cal seguir formant, educant i implicant a tots, nens i nenes, en la igualtat en els esports, que en el fons no és més que tornar a parlar d’educar en la igualtat de les persones. Els jocs, sigui quin sigui, ha d’estar obert a tothom.

+ Educar en família

INSTAGRAM

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat