En aquest recull de pessebres monumentals i especials de Catalunya hi trobareu alguns dels pessebres temporals o fixes d’arreu del país. El pessebrisme és un art artístic i popular que ha anat evolucionant al llarg del temps. La incorporació d’elements nous, materials i jocs de llums els ha modernitzat en moltes ocasions. Tots però guarden l’esperit clàssic i nadalenc que agrada a grans i petits.

Pessebres monumentals de Catalunya

La llista l’anirem omplint a mesura que trobem algun pessebre que ens agradi. N’hi ha que tenen un accés de pagament i altres son d’accés lliure. La majoria estan fets i actualitzats per les diferents associacions pessebristes del país. Poden ser pessebres d’estil clàssic que cada any modifiquen donant-li un escenari diferent i particular.

Pessebre de Can Roseta 

Pessebre de Can Roseta – Sant Gregori – Vall de Llémena – Gironès (del 8 de desembre al 10 de febrer 2022)

Pessebre monumental de suro i pedres. El Pessebre de Can Roseta es troba dins el bosc de Cartellà. El recorregut per dins el Pessebre és accessible a persones amb discapacitat. està en un espai obert i ocupa uns 800 m2 al mig del bosc. Si voleu visitar-lo la resta de l’any haureu de demanar cita. (foto)

Pessebre de sorra a La Pineda de Vilaseca

Pessebre de sorra a la platja de la Pineda a Vila-seca


Pessebre de sorra – La Pineda de Vilaseca – Tarragonès (del 5 de desembre fins el 6 de gener 2022)

La construcció monumental de les figures escultures de sorra es comença a fer des de principi del mes de desembre. El pessebre ha d’estar acabat al voltant del 10 de desembre, segons caigui en el calendari.

Pessebre monumental de Parets del Vallès

El pessebre de Parets del Vallès

Pessebre Parets del VallèsVallès Oriental – (del 4 de desembre fins el 24 de gener 2022)

Es tracta del pessebre més gran fet sobre una taula. Com cada any l’Agrupació Pessebrista de Parets del Vallès és l’encarregada de la preparació i muntatge del pessebre vallesà. Acostuma a incorporar alguna novetat en l’escenografia (en la foto Muntanyes de Montserrat). Al peu, s’hi poden veure diferents pobles repartits entre els 230 metres quadrats d’exposició.

Pessebre gegant de Josep Mir de Torroella de Montgrí

Pessebre de Josep Mir al Museu de la Mediterrània

Pessebre del Museu de la Mediterrània – Torrella de Montgrí – Baix Empordà (26 de nov. al 17 de feb.)

El pessebre de Josep Mir s’ha convertit en tot un clàssic de les festes nadalenques. Un pessebre de grans dimensions on el paisatge, del Baix Ter amb el Montgrí i les Illes Medes, i els petits detalls el fan tant singular com espectacular de visitar. Muntat dins l’Espai Montgrí del museu es pot visitar de manera gratuïta. Aquest 2021 no hi ha pessebre però sí exposició fotogràfica dels 10 anys dels pessebres de Josep Mir.

Museu del pessebre de Catalunya de Montblanc

museu del pessebre de catalunya de montblanc

Museu del Pessebre de Catalunya – Montblanc – Conca de Barberà (obert tot l’any)

Es tracta d’un equipament de projecció internacional, màgic i ple d’il·lusió on compartir les tradicions. Nascut amb el compromís i l’objectiu de preservar la cultura, la història, la tradició i el futur del patrimoni cultural-etnogràfic tant dels Pessebres, com dels Calvaris de Catalunya. custodia una col·lecció permanent de més de 250 diorames i més de 2.500 figures, humanes i animals, distribuïdes en dues plantes. Les peces exposades al Museu provenen de diverses associacions de pessebristes d’arreu de Catalunya.

Més Pessebres monumentals

encara no hi ha dates actualitzades quan surtin les actualitzarem

+Pessebres

Pessebres vivents, una tradició nadalenca

  • Pessebres vivents – Associació de Pessebres vivents de Catalunya. Hi trobareu la relació de tots els municipis on fan pessebres vivents.

+ Nadal amb nens