Què fem?

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 1. Home
 2. »
 3. Sant Miquel de Solterra o de les Formigues
adreça:
Sant Hilari Sacalm, Selva (la)
coordenades: 41.904037 / 2.548735 (Font dels Abeuradors)

 

 

 

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues és una muntanya de 1.202 metres situada a les Guilleries, entre els municipis de Sant Hilari Sacalm i d'Osor. Som a la comarca de La Selva. L'excursió és fàcil i curta, de 4 km, i transcorre per una pista forestal ample i còmoda de seguir. L'últim quilòmetre, però, es fa per un sender amb una mica més de pendent. El camí està senyalitzat i trobareu cartells en les bifurcacions. Un cop al dalt podreu veure les formigues que hi ha al peu de la creu i gaudir de les magnífiques vistes. Ruta del 100Cims de la FEEC

 

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues. Dades i mapa

 • Distància: 4 Km.
 • Dificultat: fàcil
 Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues. Itinerari

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

Només l'últim quilòmetre de l'excursió, que transcorre per un sender, pot presentar una mica de dificultat. Aquest tram fa que la ruta no sigui accessible en cotxet. L'itinerari comença a la Font dels Abeuradors on s'hi ha instal·lat un cartell informatiu de l'itinerari. La ruta està perfectament senyalitzada i trobareu senyals en cada cruïlla.

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 • Cal seguir el camí que hi ha a la part esquerre de la font. S'avança per un espès bosc de castanyers, roures i faigs. La ruta es converteix, ja d'entrada, en un agradable passeig.

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 • Durant el recorregut es seguirà un tram del GR 83 i que deixarem una mica més amunt per continuar pel camí de l'esquerre.

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 • Després del 3 quilòmetres per la pista ample i compacte l'últim tram s'enfila una mica i s'arriba a la Font Sa Guarda. A pocs metres de la font un senyal indica que s'agafa el sender que ens portarà al cim.

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 • El sender s'enfila enmig d'una frondosa fageda. Aquí el camí no està molt marcat però se segueix fàcilment de manera intuïtiva. Alguns trams són força estrets i coberts d'espesa vegetació. Hi trobareu alguns pals i algunes marques blaves que us serviran de guia.
 • Heu d'arribar fins la marca blava que hi ha al tronc d'un arbre. Un cop aquí cal girar 180º per pujar fins el cim. Una mica més amunt ja es pot veure la Creu de Sant Miquel.

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

 • Aquí teniu dues opcions per arribar a dalt. Grimpar per les roques o seguir el sender que les rodeja.
 • Un cop a dalt les vistes panoràmiques de 360º són espectaculars. Podreu veure el Montseny, la Serra del Cadí, el Collsacabra...

 

Com arribar a la font dels Abeuradors?

Per arribar a la Font del Abeuradors cal seguir en cotxe per la pista del Sobirà. Un cop a Sant Hilari de Sacalm seguir l'indicador que va cap a la Font de Sobirà. Rodejant un rotonda i pujant pel carrer Joan Serres. Arribats a la zona industrial girar a l'esquerre i agafar la pista que surt de la dreta abans d'arribar a la Urbanització Can Sastre. Continuar fins que la pista es converteix en un camí de terra. Aproximadament després d'uns 7 Km s'arriba a la Font dels Abeuradors. Hi ha poc lloc per aparcar, per tant, millor anar-hi d'hora.

 

La llegenda de les formigues

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

Segons la llegenda la muntanya estava plena de formigues i fins i tot entraven dins l'església. A dins hi havia una imatge de l'arcàngel Sant Miquel amb la seva espasa. Les formigues pujaven per l'espasa fins arribar a la cama i una el va pessigar. De la cama va sortir una gota de sang, fent que Sant Miquel molt enfadar recobres vida. Aixecant l'espasa va maleint a les formigues condemnant-les a morir allà a elles i a totes les formigues del territori i totes les que posteriorment hi accedissin pels segles dels segles. D'aquí ve el nom de Sant Miquel de les formigues. Per això al peu de la creu podreu veure enormes formigues de ferro de color blanc i vermell.

 

 

Save

Save

Save

Save

etiquetes: