lectures obligatòries a l'escola: punts a favor i en contra
| |

Lectures obligatòries a l’escola: punts a favor i en contra

La implementació de lectures obligatòries en el currículum escolar és un tema controvertit. No tothom hi està a favor. D’entrada, obligar a fer qualsevol cosa a nens i adolescents pot ser un problema. I si aquesta obligatorietat va seguida d’un treball, més o menys elaborat, el tema es pot complicar encara més. Mirarem d’aportar punts i en contra sobre les lectures obligatòries a l’escola. Creiem, però que a vegades el rebuig dels alumnes ve determinat més pels llibres escollits que per fer de l’obligatorietat de la lectura. Una bona proposta, una engrescadora activitat sobre la lectura pot ser la clau de l’èxit de llegir.

Lectures obligatòries a l’escola: punts a favor i en contra

Mentre que les lectures obligatòries a l’escola tenen avantatges significatius, com el desenvolupament de competències lingüístiques, l’exposició a la literatura de qualitat i l’estímul a la lectura també poden suposar desavantatges com un rebuig a la lectura. Per trobar un equilibri, les escoles podrien combinar lectures obligatòries amb opcions de lectura lliure. Això podria permetre als estudiants explorar els seus propis interessos mentre es beneficien de l’exposició a obres literàries importants.

Pot donar-se el cas que el rebuig d’un alumne a la lectura vingui determinat per l’elecció dels llibres del currículum, no pel fer de fer-lo llegir un llibre. Cal buscar un equilibri entre un currículum adequat i els interessos generals de l’alumnat, sense que això signifiqui baixar el llistó de qualitat literària.

lectures obligatòries a l'escola: punts a favor i en contra

Punts a favor de les lectures obligatòries

  • Desenvolupament de competències lingüístiques: Les lectures obligatòries ajuden a millorar la comprensió lectora, el vocabulari i les habilitats d’escriptura dels alumnes. Els estudiants aprenen a analitzar textos de manera crítica, desenvolupant el pensament analític i la capacitat de discussió.
  • Exposició a la literatura clàssica i de qualitat: Les lectures obligatòries solen incloure obres literàries clàssiques o de gran qualitat, que poden no ser triades pels alumnes de manera voluntària. Això garanteix que els estudiants tinguin un coneixement bàsic de la literatura important i de les obres que han influït en la cultura i la història.
  • Uniformitat i equitat en l’educació: Assegura que tots els estudiants tinguin accés a un mateix conjunt de lectures, establint una base comuna de coneixements. Aquesta uniformitat pot contribuir a la igualtat d’oportunitats educatives, independentment del rerefons socioeconòmic dels alumnes.
  • Estímul a la lectura: Alguns alumnes poden descobrir l’interès per la lectura a través de les lectures obligatòries, fins i tot si inicialment no eren aficionats a llegir. La diversitat de gèneres i temàtiques pot exposar els estudiants a noves idees i perspectives.
  • Foment de la disciplina i la responsabilitat: Completar lectures obligatòries ensenya als alumnes la importància de la disciplina, la responsabilitat i el treball dur. Ajuda a preparar els estudiants per a futurs desafiaments acadèmics i professionals que requeriran llegir i comprendre textos complexos.

Punts en contra de les lectures obligatòries

lectures obligatòries a l'escola: punts a favor i en contra
  • Possibilitat de rebuig a la lectura: Obligar els alumnes a llegir determinades obres pot generar aversió a la lectura, especialment si no gaudeixen dels textos assignats. La imposició pot convertir la lectura en una tasca tediosa en lloc d’una activitat plaent.
  • Límits a la creativitat i la iniciativa personal: Les lectures obligatòries poden limitar la llibertat dels alumnes per triar els llibres que realment els interessen. Això pot restringir la seva creativitat i la seva capacitat per desenvolupar un gust personal per la lectura.
  • Diferències en nivells de lectura i interessos: Els alumnes tenen diferents nivells de competència lectora i interessos. Les lectures obligatòries poden no ser adequades per a tots. Això pot causar frustració en els alumnes amb dificultats de lectura o desinterès en els temes assignats.
  • Estrès i pressió acadèmica: L’obligació de llegir i analitzar determinats textos pot augmentar l’estrès i la pressió acadèmica, especialment si els estudiants ja tenen una càrrega de treball elevada. La pressió per complir amb les lectures obligatòries pot afectar negativament la salut mental i el benestar dels alumnes.
  • Limitació de diversitat cultural i temàtica: Les lectures obligatòries sovint reflecteixen un cànon literari tradicional que pot no incloure suficient diversitat cultural, de gènere o de temàtiques contemporànies. Això pot privar els estudiants de perspectives més àmplies i rellevants per a la seva realitat actual.

Literatura infantil i juvenil

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat