Com motivar als nens a llegir
No hi ha cap fórmula magistral. Si en coneixeu alguna, ens ho dieu que rectificarem amb molt de gust. Cap nen neix amb el gust per la lectura. És, doncs, primer, feina dels pares i més endavant dels mestres, ajudar-los a fer entrar el cuquet pels llibres i per llegir. L’hàbit perquè un nen sigui un bon lector pot variar moltíssim entre nens i depèn, també, de l’edat. Com motivar als nens a llegir? Aquesta és segurament la gran pregunta. La motivació és part de la clau, generar curiositat per descobrir mons, personatges i històries prou atractives, divertides i suggerents.
Saber escollir un bon llibre. Ben escrit, ben adaptat a l’edat del lector i que sàpiga atrapar. Però sobretot no obligar a llegir. La constància sense obligació generar empatia. Els pares hem de posar sempre a l’abast dels nens llibres. No vol dir que s’hagin de comprar tots, es pot anar a la biblioteca o compartir-los amb els amics.
En aquest post ens centrem, bàsicament, amb els llibres que es llegeixen per plaer, en les lectures que els nens fan a casa. No parlem de les lectures que formen part del currículum acadèmic dels nens. El tema de les lectures obligatòries de l’escola en parlaren en una altra ocasió.
- S’aprèn a llegir llegint.
- I és llegint on trobem una finestra oberta a la imaginació.
- Un bon lector és aquell que gaudeix llegint.
- Hi ha molts bons llibres que ens estan esperant!
Com motivar als nens a llegir. Algunes estratègies
- Han de tenir sempre llibres a l’abast.
- No determinar-los-hi els temes de lectura. S’aprèn a llegir llegint. Per tant, deixeu que els nens triïn la temàtica que més els agradi. Si són repetitius en un tema no passa res. A poc a poc aniran ampliant els gustos.
- No obligar mai a acabar un llibre que no agrada al nen. Si un llibre no genera empatia i no agrada al nen sempre és millor deixar-lo i començar-ne un altre. Es pot mirar de llegir més endavant, o no.
- Crear un hàbit de lectura, sobretot si són petits. Llegir-los un conte, el que vulguin, i dedicar-los un temps diari.
- Compartir temps de lectures. Dedicar un temps a llegir en família, sigui llegir al fill o cadascú amb el seu llibre però plegats.
- Compartir lectures amb els pares. Si els adults coneixen el llibre i interactuen amb els nens creen un vincle lector important.
Tenir llibres a prop i la curiositat son un bon començament per ajudar a crear lectors.
- Compartir lectures amb els amics. Independentment de l’edat. Deixar un llibre que agradi al nen al seu amic i rebre’n un altre en préstec pot ser estimulant.
- Veure als pares llegint, el que sigui, pot ser un bon motiu per als nens. Els nens veuen als pares com a models i, per tant els agrada copiar el que els veuen fer.
- Hi ha nens que els agrada tenir un espai concret per llegir. Respecteu el seu espai, sigui quin sigui. El llit, sota la taula, entre coixins, en un racó, a la cuina, estirats a terra o un amagatall que s’han construït. Qualsevol espai és bo.
- A vegades un element extern com una llanterna “lectora”, un punt de llibre especial, un nino a qui llegir o explicar el conte pot donar la motivació extra que necessitaven.
- Cal buscar la millor estratègia en cada cas i si convé canviar-la i adapta-la segons es necessiti. Hi ha a qui li funciona llegir entre 10 o 15 minuts just abans d’anar a dormir.
Els nens lectors solen ser nens curiosos i oberts
- Quan aneu a donar una volta entreu a una llibreria. Estar entre llibres, poder escollir i endur-se una casa ha de convertir-se en un plaer per als nens.
- Reserveu un espai a casa per la biblioteca dels nens. La biblioteca pot estar a la seva habitació o en un lloc especial de la vostra. Manteniu la biblioteca activa, feu que hi entrin llibres de manera regular.
- Quan hàgiu de fer un regal penseu que els llibres també són una bona opció. Un llibre que sabeu que li agradarà i un altre com a novetat per ampliar tipus de lectures o obrir temes diferents.
- Consulteu les activitats que les biblioteques i llibreries organitzen entorn dels llibres. A vegades un club de lectura infantil on compartir experiències lectores amb altres nens els pot motivar.
El mètode definitiu per tenir fills lectors.
Consells i receptes miraculoses que garanteixen l’èxit escolar
Sota aquest títol tan provocatiu un pot pensar que llegint l’escrit ja ho tenim tot resolt. En Joan Carles Girbés s’afanya ràpidament a desmentir-ho i ens aporta bones propostes. Us deixem l’enllaç d’aquest bon document de Lexit, on podreu trobar bons consells.
No hi ha mètode definitiu, només la constància, la paciència, la voluntat i els bons llibres tenen la clau.
BONES LECTURES!!!
+ literatura infantil
+ la biblioteca de totnens