| | | |

Cal fer manualitats amb menjar?

Qui no ha fet un collaret de pasta de sopa? Estrelletes, pistons o macarrons. Qui no ha tallat una patata per sucar pintura per després estampar sobre un full? Una patata, una poma, api… o una fulla d’enciam. Qui no ha fet servir uns quants espagueti per fer geometries amb gominoles o plastilina? Qui no ha utilitzat cigrons o llenties per comptar? Qui no ha pintat pasta o llegums per fer un mosaic? Qui… Cal fer manualitats amb menjar? Fa temps, compartint una manualitat amb llegums ens van dir que malbaratàvem aliments. I és cert, de fet, no cal utilitzar-los per treballar però, com sempre, podem fer-ho amb moderació.

Cal fer manualitats amb menjar?

Si ho podem evitar molt millor. Sempre que hi hagi una alternativa a la utilització d’aliments per fer manualitats millor no fer-ne servir. Ara bé, com en tot, podem utilitzar determinats aliments per treballar la motricitat fina, taules sensorials o matemàtiques amb moderació. Pastes o llegums que es poden utilitzar més d’un cop com a material manipulatiu.

Per no sentir-se malament per fer-los servir agafeu només els que us cal per fer l’activitat. No deixeu sobrants que després acabareu llençant. Quan us vàrem parlar del fet de recollir materials a la natura us dèiem una cosa similar sobre fulles, flors, branquillons, pedres, petxines….

Som conscients que entre les manualitats que us hem anat portant n’hi ha que fan servir macarrons, patates o arròs. Us hem portat collarets, algun estampat per les felicitacions de Nadal o hem tenyit arròs per a una taula sensorial. Com en tot fet amb moderació creiem que es pot fer. No cal criminalitzar la seva utilització, cal ser respectuós i buscar l’equilibri.

Mirar materials alternatius als aliments per a les manualitats. El preu hi juga en contra.

Un dels avantatges o inconvenients, segons es miri, d’utilitzar aliments és el seu preu. Una bossa de pasta, farina, llegums secs o fins i tot un paquet arròs no son massa cars si comprem els de marca blanca. I son força barats si els comparem amb determinats materials preparats especialment per a manualitats. Al preu li hem d’afegir l’activitat de preparació, en el cas que s’hagi de tenyir o preparar una massa. Fet que també pot ser divertit. I per tot això moltes vegades juga a favor de la seva utilització a l’hora d’escollir.

  • Aliments com les pastes foradades donen molt de joc sobretot per enfilar un agulla i fer passar un fil.
  • Els espagueti per fer jocs de geometries es poden canviar fàcilment per broquetes de fusta o escuradents.
  • La farina per fer plastilina i preparar-la de manera creativa i personal es troba entre els aliments utilitzats.
  • Llegums secs per tenyir-los i fer mosaics, per aprendre a comptar…

 

segells d’estampació amb aliments

Personalment el que no ens agrada és la utilització d’aliments per fer segells d’estampacions. Hi ha moltes altres alternatives casolanes que permeten fer el mateix. Així ens estalviarem tallar una patata o una poma per fer un segell amb un dibuix que després haurem de llençar sense poder tornar-lo a utilitzar en una altra ocasió. Mireu els diferents segells d’estampació que hem anat recollint. N’hi ha alguns amb aliments, son d’articles antics que no hem eliminat.

Manualitats per fer amb nens

Educar en família

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat