recollir materials naturals
| | | |

Recollir materials naturals

recollir materials naturals

Fa temps que tenim un recull de manualitats fetes amb materials naturals. Pedres, troncs, branquillons, fulles, petxines… son materials que podeu trobar amb certa facilitat quan sortiu d’excursió. Recollir-los per treure’ls del medi genera cert recel i rebuig. Nosaltres creiem que recollir materials naturals per després fer manualitats, jocs o altres activitats no ha de ser incompatible amb el respecte per la natura. Això sí, mai, s’ha de trencar o fer malbé cap arbre, caragol, petxina o branquilló. I s’han de recollir amb moderació.

De materials de la natura se’n poden recollir durant tot l’any. Ara bé, a la tardor sembla amb les sortides a passejar pel bosc és quan més se’n recullen. 

Recollir materials naturals

recollir materials naturals

No fa gaire vàrem llegir un article força interessant del blog  Tierra en las manos que parlava de si és respectuós fer servir materials naturals recollits per nosaltres per jugar. Nosaltres hi estem d’acord. Sí. Totes les coses fetes amb mesura i respecte, en aquest cas pel medi, es poden fer. (foto)

Recollir branquillons de terra, fulles seques, pedres o fins i tot alguna petxina no ha d’estar renyit amb el respecte per la natura. Si bé es cert que si tots els nens, o adults, recollim petxines, pinyes o altres elements l’ecosistema se’n pot ressentir. Hi ha animals o plantes que els utilitzen per menjar o viure-hi i s’ha de tenir en compte. Per això, s’ha de ser selectiu quan agafeu qualsevol material de la natura. No s’ha de  fer malbé res i només s’ha d’agafar el que sabeu que fareu servir.

mandala flors i fulles

Les textures, olors i colors dels materials naturals son importants en el joc dels nens. I el fet d’haver recollit els materials necessaris per dibuixar una mandala al terra, fer un marc per a les fotos o pintar fulles té un valor afegit. Això si, cal explicar al nens què pot recollir i què no. Explicar-li perquè no pot agafar tot el que vulgui sabem que després el llençarà. Cal ensenyar-lo a respectar l’entorn. D’aquesta manera el nen aprendrà quina flor pot collir, quina pedra agafar o amb quin tronc pot jugar.

El joc amb materials naturals

col·lecció de pedres

Apilar, fer un tancat, una cabana, dibuixar, comptar, muntar una mandala…  Els nens  poden jugar durant la sortida amb els elements que tinguin al seu voltant. Depenent del que es faci després ho haureu de recollir.

Fulles, flors, pedres, branquillons, petxines son font d’inspiració per al joc. Es poden fer servir com a elements del joc no estructurat, per a manualitats o per jugar a un tres en ratlla o fer un beuratge especial. Classificar, identificar, observar, manipular, construir… Fer una col·lecció de troncs especials, pedres de colors diferents o fulles d’arbres per fer un petit herbolari per identificar noms. També forma part del joc el fet de recollir diferents materials per després jugar a casa.

Comprar materials naturals

Cada vegada son més variats els tipus de materials naturals que es poden comprar. Des de bossetes de pedres de riu de diferents mides a troncs tallats, escorça o sorra. Comprar-los per després fer manualitats o jugar és també una opció. En podeu trobar a botigues de joguines com a material de joc per a mini mons o a la secció de jardineria de botigues grans.

Qui no ha recollit un ram de flors quan ha sortit d’excursió? Qui no ha fet una col·lecció de pedres dels llocs on ha visitat?

Només diem que cal ser respectuosos amb la natura i agafar amb moderació només el que sabeu que fareu servir.

Manualitats amb materials naturals

manualitats amb materials naturals

Us deixem diferents propostes per fer manualitats amb materials naturals.

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat