baner tram baix

|

Interessos intensos, la passió per temes concrets

L’entusiasme i passió dels nens per un tema concret rep el nom d’interessos intensos. Llegint l’article de la Leyre Artiz ens venen al cap algunes actituds que coneixem de prop. Segur que a molts de vosaltres sabeu de què parlem. Els interessos poden variar en funció dels gustos dels nens o fins i tot dels estímuls o facilitats que se’ls ha donat a casa. Dinosaures, cotxes, unicorns, minerals… un color determinat. Aquesta passió per un tema concret es sol presentar dels 2 al 6 anys.

Interessos intensos, la passió per temes concrets

No tots els nens tenen interessos intensos i ni tots els nens viuen uns temes concrets amb la mateixa passió. Això no és ni bo ni dolent, els nens son diferents, igual que els seus gustos i les coses que els atrauen.

Aquesta passió pels dinosaures, unicorns, trens o qualsevol altre cosa concreta no esdevé cap problema sempre i quan no produeixin al nen malestar o els impedeixi fer una vida social i familiar saludable. Hi ha nens que comparteixen la seva afecció amb algun company, encara que l’interès sempre es presenti de manera individual.

Els estudis mostren que no hi ha una relació directe entre tenir uns interessos intensos i les altes capacitats, encara que si que parlen que molts dels nens amb altres capacitats tenen algun tipus d’interès intents en algun tema concret. En molts casos els nens amb uns interessos determinats aprenen el nom i les característiques d’allò que més els atrau. Son capaços de distingir i saber el nom dels diferents dinosaures, per exemple. Hi ha qui aprèn el nom de tot tipus de vehicles pesats i sap diferenciar-los pel nom i característiques.

Finestres d’aprenentatge

L’article també parla del fet que aquests interessos intensos poden esdevenir finestres d’aprenentatge. El nen gaudeix ampliant coneixements i li agrada fixar-se en detalls per saber-ne més. Cal vigilar, però, que l’actitud del nen no sigui obsessiva i excloent. “Un bon ús d’aquests gustos tan apassionats també pot millorar la seva capacitat lingüística, relacional, de resolució de conflictes, etc.

Des de casa els podeu ajudar facilitant-los llibres de coneixement adreçats a la seva edat. Visitant algun lloc on pugui gaudir de la seva passió, compartir alguna cerca a internet… En molts casos aquesta passió sol anar lligada a l’inici d’una col·lecció de joguines, llibres o articles que giren al voltant del “seu” tema. Ajudeu-los a gaudir de les seves aficions.

Podeu llegir-ne més a l’article de la UOC

psicologia infantil

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat