Activitats estiu
rutes de la pedra seca
|

rutes de pedra seca

rutes de la pedra seca

Aprofitant que tenim algunes rutes de pedra seca per fer excursions en família hem volgut agrupar-les en un article. Les construccions de pedra seca fan servir una tècnica de construcció tradicional i popular que consisteix en encaixar les pedres sense utilitzar cap tipus d’argamassa per unir-les només amb sorra seca per acabar d’omplir els buits que hi puguin quedar. Formen part del patrimoni cultural del país. La barraca de pedra seca també se la coneix com a barraques de vinya, quan es troba en aquest tipus de conreus. A part de barraques podem trobar pous, cossiols, marges, parets i altres tipus de construccions.

L’art i tècnica de la pedra seca Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des del 2018.

rutes de pedra seca per fer una excursió en família

Us deixem algunes de les excursions on tenim fitxa on podreu trobar la ruta i fotos d’algunes de les barraques que hi podeu trobar. La majoria son itineraris senyalitzats i pensats per fer un recorregut que us apropa a diferents construccions.

ruta de la pedra seca al Pla de Santa Maria – Alt Camp

ruta de la pedra seca al Pla de Santa Maria

AQUÍ veure ruta – 2,3 Km circular – Pla de Santa Maria – Alt Camp

La ruta de la pedra seca al Pla de Santa Maria també rep el nom de la ruta de la Capona. L’itinerari us permet descobrir el patrimoni i l’art de la pedra alhora que gaudireu de la bellesa de l’indret. Al llarg de poc més d’un quilòmetre i mig, en un camí planer, trobem barraques, cossiols, arneres, marges i amagatalls. L’itinerari es pot realitzar tant a peu com amb bicicleta. Un tram d’aquest coincideix amb el  GR-175 de la Ruta del Cister i amb el sender local “Un tomb pel terme, passejant pels camins rals”.

Tines de la Vall de Flequer – Bages

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

AQUÍ veure fitxa 5,6 Km circular El Pont de Vilomara i Roquefort – El Bages

La Vall de Flequer conserva un impressionant conjunt de tines de pedra seca que ara, en un itinerari circular i senyalitzat, es poden resseguir sense massa dificultat. La zona està dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac.

àrea de lleure de Paülls – Baix Ebre

Font de Sant Roc de Paüls

AQUÍ veure fitxa – zona de lleure amb barbacoes Paülls – Baix Ebre

L’Àrea de lleure de Sant Roc es troba al terme de Paüls, al costat de l’ermita de Sant Roc. És una zona d’ombra d’alzinars amb una font de diversos brolladors que surten de la roca. Està equipada amb taules i bancs de pedra en sec, anomenats corros.

itinerari de l’aigua i la pedra seca a Collbató – Baix Llobregat

Barraca de pedra seca i saltadors de marge del Rogent

AQUÍ veure la ruta – 2,1 Km lineal – Collbató – Baix Llobregat

L’itinerari de l’Aigua i la Pedra Seca a Collbató té un traçat curt i força planer. Comença amb unes singulars escales de gat que salven el desnivell per arribar al camí. El fet de tractar-se d’un camí carener permet gaudir d’esplèndides vistes. La ruta forma part del conjunt d’itineraris difosos pel Patronat de la Muntanya de Montserrat

ruta de les barraques de pedra seca de Castellolí – Anoia

Ruta de les barraques de pedra seca a Castellolí

AQUÍ veure ruta. 3,5 Km. Circular- Castellolí – Anoia

Al municipi de Castellolí, a la comarca de l’Anoia, amb els seus 22,25 km2 d’extensió s’han inventariat fins el moment 164 barraques de pedra seca i d’obra. La majoria d’aquestes construccions es van aixecar entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l’expansió de la vinya a Catalunya. Gran part de les barraques de pedra seca han estat inventariades i dos itineraris senyalitzats permeten veure-les en un recorregut circular i planer. Es tracte dels itineraris blau i vermell. Aquí us proposem seguir l’itinerari circular vermell de la ruta de les barraques de pedra seca de Castellolí. També se l’anomena circuit dels Marges. Un itinerari familiar que ressegueix un circuit planer, agradable i sense dificultats, apte per fer amb nens.

Parc de la Pedra Tosca – Garrotxa

Parc de la Pedra Tosca cabana pedra seca

AQUÍ veure la ruta – 4 Km lineal – Les Preses – Les Garrotxa

El Parc de Pedra Tosca, situat al Bosc de Tosca de Les Preses, és un indret de petits conreus amb una elevada densitat de cabanes de paret seca, tossols i bufadors d’aire fred, separats per un laberint de murs de paret seca. Aquests petits conreus es troben situats damunt de la colada de lava que el volcà del Puig Jordà va emetre fa uns 17.000 anys. Una excursió senyalitzada us permet descobrir el bonic laberint de camins, parets i construccions de pedra seca.

font de la Juliana d’Arbeca – Les Garrigues

font de la Juliana d'Arbeca

AQUÍ veure la ruta – 2 Km lineal – Arbeca – Les Garrigues

La Font de la Juliana a Arbeca, és una font singular d’aigua natural. L’aigua brolla lateralment i de forma ininterrompuda en direcció al Barranc de les Comes de Maldà,  a uns 2 quilòmetres de la població. Disposa d’una estructura de cambra coberta que fou construïda entre els segles XV i XVI. Una cambra de volta coberta que ajuda a mantenir-la neta i ajuda a reduir l’evaporació de l’aigua i n’assegura el seu emmagatzematge. Una bonica excursió per fer en família. S’emmarca en la tradició arquitectònica de les construccions de pedra seca del territori.

ruta de la pedra seca de Calders – Moianès

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

AQUÍ veure ruta – 12,9Km circular – Moia – Moianès

La ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders és un interessant itinerari del patrimoni rural monistrolenc, que forma part de l’Ecomuseu del Moianès. Un recorregut circular ple d’atractius en forma de recerca de les diferents barraques de pedra seca que es troben en el seu recorregut. L’incendi de l’any 2003 va cremar bona part dels boscos de Monistrol de Calders, posant al descobert nombroses barraques de vinya. S’hi han comptabilitzat més de cinc-centes. La ruta es pot fer amb nens ja que no presenta dificultats però cal tenir en compte la distància, els seus gairebé 13 km. i el desnivell acumulat. El punt més alt de la Serra de Guaites és un fantàstic mirador.

ruta de les cabanes de pedra seca – Vallès Occidental

ruta pedra seca castellar del valles

AQUÍ veure ruta – lineal – Castellar del Vallès – Vallès Occidental

El Parc de Colobrers de Castellar del Vallès s’estén en un tram de l’Avinguda Tolosa del municipi. Es tracta d’una bonica zona verda de lleure i passeig. Hi trobareu forces taules de pícnic, bancs de fusta i de pedra, una font i espai per jugar. Disposa d’una bona zona d’aparcament al final de la qual surt el camí que va cap el Parc Fluvial del Ripoll passant per Sant Pere d’Ullastrell i la ruta de les barraques de pedra seca. Teniu un curt itinerari que parteix des camí principal i podreu veure fins a 4 barraques de pedra seca restaurades.

Més itineraris de pedra seca

+ rutes per comarques

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat