Què fem?
Ruta de les barraques de pedra seca a Castellolí
En el municipi de Castellolí, a la comarca de l'Anoia, amb els seus 22,25 km2 d'extensió s’han inventariat fins el moment 164 barraques de pedra seca i d’obra. La majoria d'aquestes construccions es van aixecar entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l’expansió de la vinya a Catalunya. Gran part de les barraques de pedra seca han estat inventariades i dos itineraris senyalitzats permeten veure-les en un recorregut circular i planer. Es tracta dels itineraris blau i vermell. Aquí us proposem seguir l'itinerari circular vermell de la ruta de les barraques de pedra seca de Castellolí. També se l'anomena circuit o ruta dels Marges de Castellolí, un itinerari familiar que ressegueix un circuit planer, agradable i sense dificultats, apte per fer amb nens.
Ruta de les barraques de pedra seca a Castellolí. Dades i mapa
Durant el recorregut us trobareu diferents corriols, cal seguir sempre el track. En general el camí és còmode de seguir, tret d'alguna petita pujada.
veure fitxa app de Natura Local
La ruta dels Marges de pedra seca a Castellolí. Itinerari
Durant el recorregut es poden veure 6 barraques de pedra seca de les moltes que hi ha al municipi. Un itinerari que transcorre entre pins, alzines i brolles de romaní i que configuren un atractiu paisatge. També podreu gaudir de la presència d'antics marges de feixes que acaben de configurar l'entorn. La ruta correspon a l'itinerari vermell. Els Marges.
- L'itinerari comença al poble de Castellolí al parc de la Font, al costat de la Vinya del Marimon.
- Segueix per un corriol que s'endinsa al bosc de la Verneda. Un bosc de pi blanc que ha ocupat les feixes de les antigues vinyes.
- La primera barraca que es troba és la de l'Olivar del Maties.
- Al final del bosc de la Verneda es troba la Creueta, un singular símbol que separa les finques de Cal Jaume i Cal Muset.
- Continuar el recorregut fins arribar a la barraca de Ca la Marieta Gran i Ca la Marieta Petita. La primera està en molt bon estat.
- A partir d'aquí el el camí s'endinsa per la zona dels Pèlags, fins a arribar a la barraca dels Marges Petita i la barraca dels Marges Gran. Aquestes són les barraques més grans de l'itinerari.
- L'itinerari continua per una zona d'obaga que afavoreix la vegetació. L'erosió de la roca calcària ha facilitat de creació de cavitats, la més coneguda és la cova Isidre Serra.
- El circuit acaba a la barraca de Cal Barracot. Es recomana accedir-hi per poder contemplar unes boniques vistes damunt la conca d'Òdena amb Igualada al fons.
*Es recomana no enfilar-se al sostre de les barraques.
Altres equipaments
- A l’inici de l'itinerari hi ha una petita zona de lleure i descans.
- Trobareu plafons explicatius en cada una de les barraques
- Hi ha plafons informatius al començament de l’excursió.
- També podeu fer una visita, fora de l'itinerari, per pujar fins el castell de Castellolí i l'església de Sant Vicenç.
Altres llocs d'interès
sortir amb nens a l'Anoia