Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

 1. Home
 2. »
 3. Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders
adreça:
Moià, Barcelona, Espanya Moianès (el)
coordenades: 41.759838 / 2.0139690

 

 

 

La ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders és un interessant itinerari del patrimoni rural monistrolenc, que forma part de l'Ecomuseu del Moianès. Un recorregut circular ple d'atractius en forma de recerca de les diferents barraques de pedra seca que es troben en el seu recorregut. L'incendi de l'any 2003 va cremar bona part dels boscos de Monistrol de Calders, posant al descobert nombroses barraques de vinya. S'hi han comptabilitzat més de cinc-centes. La ruta es pot fer amb nens ja que no presenta dificultats però cal tenir en compte la distància, els seus gairebé 13 km. i el desnivell acumulat. El punt més alt de la Serra de Guaites és un fantàstic mirador.

 

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders. Dades i mapa

 • Distancia: 12.9 Km (circular)
 • Desnivell:  400 m
 • Durada: 4 hores
 • Dificultat: Baixa
 • Època: tot l’any
 • Edat aconsellable: nens acostumats a caminar (a partir de 6/7 anys)
 • Fonts: si, a Monistrol de Calders.
 • Inici a l'avinguda Pere Tarrés (prop de l'església).

La ruta transcorre per un camí sense asfaltar i es pot fer amb cotxet, tret del cas que es vulguin veure les barraques que hi ha fora del camí que són accessibles només a peu..

 

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

anar a l'enllaç del wikiloc

 

Ruta de la pedra seca al Moianès. Itinerari

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

La ruta comença a l'Avinguda de Pere Tarrés, a prop de l'església del poble. Es tracte d'una ruta circular fàcil i bonica que es pot fer amb nens. Els seus gairebé 13 quilòmetres de recorregut fa però que sigui recomanable per a nens acostumats a caminar, ja que es podrien cansar.

Al llarg del recorregut es poden contemplar gairebé una vintena de barraques a toca del camí. Altres estan mig amagades en els marges. El poble de Monistrol de Calders comptabilitzar més de 5oo barraques de vinya. Les barraques estan força ben conservades, encara que la majoria estan abandonades.

L'itinerari està senyalitzada amb pals verticals i marques grogues, encara que no són massa abundants.  Durant el recorregut es passa per diferents cabanes de pedra seca, construccions de plantes circulars, quadrades, de marge, mixtes i de diverses mides.

Només sortir del poble ja us trobareu amb les primeres barraques, una al mig del camp i l'altra a la urbanització. Si voleu us podeu desviar una mica per passar per les Cabres Encantades. Una curiosa formació de roques entre les quals discorre l'aigua.

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

El camí es va enfilant fins arribar al dolmen del Pla de Trullans. Una mica més amunt s'arriba al cim del Serra dels Guaites on hi ha un bonic mirador. Si el temps ho permet podreu arribar a veure La mola, Montserrat, el Montcau o la plana del Bages.

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

Ara el camí ja comença una suau baixada que us durà al punt de partida.

Ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders

La ruta es divideix en tres etapes:

 • Del Nucli Antic a l’Om
 • De l’Om al Pla de Trullars
 • Del Pla de Trullars a la Casanova

Us deixem l'enllaç del pdf de la ruta de la pedra seca editat pel Consorci del Moianès. Hi trobareu tota la informació, el nom de les diferents barraques i un petit mapa del recorregut. Aquí.

Altres llocs d'interès

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save