Què fem?

Castell de Popa o Castell de Castellcir

 1. Home
 2. »
 3. Castell de Popa o Castell de Castellcir
adreça:
carrer Major cantonada Plaça de l’Abat Escarrer - Castellcir Moianès (el)
coordenades: 41.7607035 7 2.1499934

 

 

 

La singularitat del Castell de Popa o Castell de Castellcir ve determinat per la forma de la roca on s'ha construït. La roca sembla el casc de la popa d'un vaixell i amb el castell a sobre li dona un aspecte força espectacular. L'itinerari comença des del mateix nucli de Castellcir i s'enfila fins a dalt del turó entre camins, prats i pistes. Una ruta fàcil malgrat algun tram una mica rocós que es pot fer lineal o circular si es torna per la Sauva Negra.

*actualment no es pot entrar dins del castell

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès. Dades i mapa

 • Distància: 9 km aproximadament.
 • Temps: 4,30 h (amb forces parades)
 • Traçat: Ruta circular encara que només un tram. (aquí s'ha fet la ruta lineal).

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

veure mapa a wikiloc

Castell de Popa o Castell de Castellcir. Itinerari

Castell de Popa Castell de Castellcir

L'excursió s'inicia en el mateix poble de Castellcir, al costat de la guarderia El Petit Camacurt. Al costat hi ha un parc infantil. L'itinerari que us mostrem és el lineal d'anada i tornada des de Castellcir al Castell de Popa.

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

 • Uns pals informatius marquen l'inici de la ruta. S'ha d'agafar el sender local de l'esquerre, en baixada, que va direcció a l'església de Castellcir.
 • Seguir el camí fins arribar a una cruïlla, ara continuar per la dreta, com indica l'escrit del palet. El camí és ombrívol i sempre de baixada, a la dreta es troba la riera de Castellcir. En aquest punt trobareu indicacions de que passeu per una zona de reserva de trumfes.
 • S'arriba a una esplanada on podeu trobar cotxes aparcats. Si no voleu caminar tant sempre teniu l'opció d'arribar fins aquí amb cotxe per després continuar a peu.

Sant Andreu de Castellcir

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

 • Un nou cartell informa que cal continuar per l'esquerre. En aquesta ocasió, per equivocació, s'ha continuat per la dreta. El camí ens apropa fins l'església de Sant Andreu de Castellcir. Si decidiu anar-hi arribareu fins la riera i un petit embassament d'aigua.
 • Retornem al camí principal i ara seguir per l'esquerre. A partir d'aquí es pot veure de lluny  la silueta del castell. Seguim caminant fins arribar a la masia de Ca l'Antoja. Si passeu per la tanca, sobretot, deixeu-la com l'heu trobat. Per no entrar per la masia agafar el camí que trobareu uns metres més amunt. Deixant l'era de la casa i la casa a la dreta i un antic edifici de magatzem a l'esquerra. En ambdós casos arribareu al mateix punt.

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

 • A partir d'aquí ja es comença a pujar. No hi ha indicadors, només alguna fita. Cal seguir el sender de l'esquerre.

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

 • Seguir caminant fins trobar una segona tanca. Vigileu el bestiar que hi pugui pasturar. Us caldrà pujar, pel costat del camp, fins trobar la pista que puja cap al castell. On s'acaba el camp trobareu fites que indiquen el camí, aquest ara una és una pista. En alguns trams ja podem veure, novament, el castell a la vostra dreta.
 • El camí voreja la muntanya donant la sensació de no arribar mai a dalt.
 • Finalment s'arriba fins l'esplanada del Castell de Popa. Un bon prat per parar a descansar i menjar alguna cosa.

Castell de Castellcir

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

 • Unes escales de pedra permeten pujar fins a dalt el castell. Documentat des de l'any 1014, la seva principal funció era la defensa de la vall de la riera de Castellcir. El castell es va mantenir en força bon estat fins a principis del segle XX, quan va esdevenir masoveria i com a tal es mantingué habitat fins a gairebé mitjan segle XX. Una part de les dependències van ser aprofitades com a corrals, estables i pallers. Ara està en runes i cal vigilar.
 • La tornada es pot fer pel mateix camí o tornar per sender de més desnivell i un tant pedregós i fer la ruta circular. Les dues opcions van a parar a la part on hi han les fites. i un cop aquí s'arriba al punt de sortida.

els nom amb pedres

Castell de Popa o Castell de Castellcir al Moianès

Si teniu ganes de caminar també us podeu allargar fins l'església de Sant Andreu de Castellcir. El castell, en runes, es pot visitar i des de dalt de la roca es pot veure una bona panoràmica. Com a curiositat la gent HI escriu noms amb pedres al prat de sota el castell per després llegir-los des de dalt. És un monument històric inscrit en el registre de Béns Culturals d'Interès Nacional del patrimoni català i en el de Béns d'Interès Cultural del patrimoni estatal.

Us deixem l'excursió feta per Con los niños a cuesta on podreu veure pas a pas l'itinerari i més fotos. AQUÍ teniu la ruta feta per Rutas con los peques (la foto de la portada és de la Tina).

 

Altres llocs d'interès

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: