Què fem?

Les Tines de la Vall de Flequer

 1. Home
 2. »
 3. Les Tines de la Vall de Flequer
adreça:
El Pont de Vilomara i Rocafort, Bages (el)
coordenades: 41.708616 / 1.8947120 (l'aparcament de Ca n'Oristrell)

 

 

 

 

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara i Rocafort està en plena comarca del Bages. Fa molts anys a la zona s'hi podien trobar vinyes i fou en aquella època quan es varen construir les casetes de pedra i les tines per poder elaborar el vi sense necessitat de portar el raïm al poble. La Vall de Flequer conserva un impressionant conjunt de tines que ara, en un itinerari circular i senyalitzat, es poden resseguir sense massa dificultat. La zona està dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac.

 

Les Tines de la Vall de Flequer. Dades i mapa

 • Distància: 5,6 Km
 • Temps: 1,30h aproximadament
 • Recorregut: circular
 • Inici: pàrquing de Ca n'Oristrell

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

(il·lustració de Aida Cantero) Us hem deixat aquesta il·lustració que permet de manera molt gràfica i senzilla veure el recorregut.

Un itinerari circular i sense gaire desnivell apte per a nens i persones que no estan massa acostumades a caminar. Es tracta d'una bonica excursió per fer amb nens per descobrir paisatge i història. La major part del recorregut es fa per pista i no hi ha ombra, per tant, procureu no anar en època de molta calor.

 

Les Tines de la Vall de Flequer. Itinerari

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

 • La ruta comença a l'aparcament de Ca n'Oristrell del Pont de Vilomara, cal tenir en compte que a l'aparcament només hi caben una dotzena mal comptada de vehicles. A l'aparcament hi trobareu un mapa de la ruta i informació de la ruta que va cap a Rocafort que és més llarga i no és la que s'ha fet en aquesta ocasió.
 • Tot l'itinerari de les tines està força ben senyalitzat i en cada tina o racó interessant hi trobareu un panell amb informació on s'explica la construcció i el perquè es feien servir  les tines.
 • Les primeres tines són les anomenades Tines de la Bleda, queden amagades dins el bosc. Es tracta d'una petita agrupació de tines on es pot veure on es col·locava la premsa desmuntable.
 • Caldrà travessar el riu per continuar cap a la pràxima parada.
 • A la bifurcació seguir un petit camí per visitar-les que porta cap a les Tines de Tosques, després retornar al camí principal. Les Tines de Tosques és un conjunt més nombrós que l'anterior.

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

Parc Natural de Sant Llorenç i la Serra i l'Obac

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

 • El camí es fa més estret i ombrívol, des d'aquí es veu el camí per on després s'ha de tornar.
 • Continuant caminant es troba el Dipòsit de Vinya, un forat rodejat de pedres que servia per emmagatzemar l'aigua de la pluja i que s'utilitzava per elaborar un caldo per mantenir les fulles dels ceps sanes.
 • Ara per una baixada una mica pronunciada.

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

 • La tercera agrupació de tines rep el nom de Tines d'Escudelleta del Flequer. Es tracta de l'agrupació més nombrosa de la zona, en total hi ha 14 tines amb les corresponents cabanes. En aquest conjunt també es pot veure una premsa fixa, de la qual encara queden restes de la pedra de la base.
 • Cal travessar novament el riu per seguir l'itinerari.
 • *Per poder anar fins a les Tines d’en Ricardo cal continuar fins a la bifurcació i agafar el camí de la dreta, després retornar al camí principal.

Les Tines de la Vall de Flequer a Pont de Vilomara

 • En la pista, ja de camí de tornada, hi ha un mirador des d'on es veuen les Tines d'Escudelleta. En un panell informatiu del Parc es pot contemplar una recreació de com era el paisatge amb les vinyes actives.

Pont de les Arnaules

Pont de les Arnaules o Pont Foradat

Al mateix Pont de Vilomara i Rocafort, des del Pont Vell, podeu visitar aquest singular pont natural de pedra, el Pont de les Arnaules.

 

Altres llocs d'interès

 

 

Save