Què fem?

Parc de la Séquia a Manresa

 1. Home
 2. »
 3. Parc de la Séquia a Manresa
adreça: Masia de Can Font
adreça:
Carretera de Santpedor, 175, Manresa Bages (el)
telèfon: 93 877 22 31

 

 

 

La Séquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. Té un recorregut de 26 quilòmetres i va ser projectat per l’enginyer Guillem Catà. Per a fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes que salven els desnivells del terreny per on passa el canal. Alguns d’aquests aqüeductes, com el de Conangle, el Vilar o el de Santa Maria, són considerats avui veritables monuments i, més, si es té en compte, l’òptim estat de conservació que mantenen a l’actualitat. Podeu descobrir el Parc de la Séquia a Manresa fent una ruta a peu o en bicicleta.

 

Parc de la Séquia a Manresa. Rutes a peu o en bicicleta

parcs de la sequia de manresa verd

Però el més rellevant de la Séquia és que, sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

El Parc de la Séquia és més que una simple ruta. A banda del propi canal que porta l’aigua de Balsareny a Manresa, els equipaments que configuren el Parc de la Sèquia són el Centre de Visitants, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa. També hi trobareu uns equipaments bàsics al llarg del canal que faciliten la visita i la interpretació dels llocs més interessants, alhora que es treballa en la creació d'un seguit d'activitats lúdiques al voltant de la Sèquia.

La Séquia a peu o en bicicleta

parcs de la sequia de manresa en bici

Parc de la Séquia a Manresa

La ruta es pot fer a peu o en bicicleta recordant que sempre tenen preferència els caminants. És un itinerari sense massa dificultat - té un desnivell de 10m- que podeu fer d'una tirada o per trams. L'excursió en família és una bona oportunitat per descobrir la riquesa natural i cultural del pla Bages, boscos, horts, conreus...

Veure els trams dels itineraris que podeu fer a peu o en bicicleta. Trams circulars per descobrir la sèquia per etapes. Rutes a l’entorn de la Sèquia

 

Què hi trobareu ?

parcs de la sequia de manresa transequia

Transéquia - el gran esdeveniment anual

parcs de la sequia de manresa vistes Montserrat

Al llarg dels 26km de la Séquia es poden visitar molts espais d'interès natural, històric o arquitectònic com:

 • La Resclosa dels Manresans. Punt d'inici de la Sèquia, on capta les aigües del riu Llobregat.
 • El Castell de Balsareny.  Per concertar visites trucar al 647766122.
 • L'aqüeducte de Conangle.  fou construit l'any 1340 i fa 103 metres de llar, 13 d'alçada i consta de 7 arcs.
 • El Centre d'Acollida Turísita (CAT) de Sallent.  L’espai temàtic explica la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer.
 • El Cogulló. És el poblat ibèric més important del Bages. (Per accedir al recinte cal concertar la visita telefonant al 93 837 09 66)
 • La zona humida de la Corbatera.
 • El Mas de les Coves.
 • El bosc de la Sala. És un dels paratges més frondosos per on discorre la Sèquia, s’ha aprofitat un antic estanyol per adequar-hi una aula en plena natura.
 • Les cases del sequiaire.
 • Santa Maria i Santa Anna de Claret.
 • Els aiguamolls de la Bòbila. Estanys originats artificialment a partir de l’extracció d’argiles d’una antiga bòbila. Un indret molt agradable, que està adequat per passejar i observar, des d’una caseta de fusta, les espècies típiques d’un ecosistema humit, incloent-hi, en èpoques concretes, aus migratòries com ara flamencs. (Per visites guiades posar-se en contacte amb el Parc de la Sèquia).
 • Ermita i Mas de Sant Iscle.  Actualment acull un celler productor de vins i caves sota la denominació d’origen “Pla de Bages”. (Telèfon: 93 874 38 06)
 • Sant Benet de Bages. Avui constitueix un dels indrets històrics més remarcables de la comarca i es troba en procés de transformació per esdevenir un gran centre cultural, d’oci i d’activitats.

 

Activitats del Parc de la Séquia

parcs de la sequia de manresa a la tardor

Des dels diferents espais i equipaments que gestiona, el Parc de la Séquia organitza i dirigeix activitats didàctiques, d’oci i entreteniment estretament vinculades a la importància de l’aigua per al desenvolupament humà i orientades als públics escolar i familiar.

 

*totes les fotos han estat tretes del facebook de La Sèquia.

 

INSTAGRAM

 

 

Save

Save

Save