Què fem?

Museu de Geologia Valentí Masachs

  1. Home
  2. »
  3. Museu de Geologia Valentí Masachs
adreça:
Avinguda de les Bases de Manresa, 61-73, Manresa,, 08240 Bages (el)
obert: visites gratuïtes públic en general diumenges de 11:00 a 14:00. excepte els mesos de juliol i agost (Nadal i Setmana Santa tancat).
telèfon: 93 877 72 41 / 93 877 72 00

 

 

 

El Museu de Geologia Valentí Masachs està situat a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa. El Geomuseu va més enllà del clàssic museu de vitrines i expositors de minerals i fòssil. El Museu de Geologia Valentí Masachs està pensat per mostrar i ensenyar les utilitats que tenen aquests materials geològics per a les persones. La intenció és mirar de provocar la reflexió sobre temes d’importància social com: La Terra s’esgota; Radioactivitat: pros i contres; Minerals i Persones; Minerals del Futur. Fou fundat l’any 1980, i el  Dr. Valentí Masachs Alavedra en va ser el seu primer director. El Museu de Geologia Valentí Masachs es nodreix bàsicament d'aportacions de col·leccions particulars, intercanvis i algunes aportacions puntuals.

El Museu ofereix visites lliures i gratuïtes cada diumenges d’11 a 14h. Entre setmana cal concertar la visita.

Periòdicament el Museu organitza sortides de reconeixement geològic, mineralògic i ambiental per diferents indrets de Catalunya i la Península Ibèrica. Sortides que van adreçades als ensenyants, alumnes i públic en general.

 

Museu de Geologia Valentí Masachs

Actualment el museu disposa d’un fons d’uns 5000 minerals, unes 2000 roques i uns 3000 fòssils. Les primeres vitrines del  museu de mineralogia i paleontologia es van omplir amb la col·lecció particular del mateix Valentí Masachs junt amb les mostres de minerals recollides pels mateixos membres del museu.

Museu de Geologia Valentí Masachs

L’any 1993, es van incorporar les vitrines d’aplicacions dels minerals que van marcar una nova etapa en l’oferiment docent del museu a alumnes i professors de tots els nivells d’ensenyament, completat l’any 1995 amb nous expositors sobre la utilitat dels materials petris.

A mitjans de 2007, el museu va obrir un accés directe a nivell del carrer Bernat de Cabrera, que dóna a l'espai del museu anomenat "Àrea de Reflexió", on l'alumne i el visitant podran aprendre i reflexionar sobre: La Terra s'esgota; Radioactivitat: Pros i Contres; Minerals i Persones.

 

 

Els objectius del Geomuseu de Manresa

  • Aula oberta per a l'ensenyament. N'és l’objectiu principal. Donar a conèixer el món dels minerals, les roques i els fòssils amb les seves aplicacions, la seva formació i característiques. Sense perdre mai de vista la utilitat d’aquests materials amb el respecte a la natura que ens els proporciona i el medi ambient que els envolta.
  • Augmentar la col·lecció. Mantenir i augmentar les seves col·leccions i utilitzar-les per a la recerca i la seva divulgació.
  • Eina útil a professionals i particulars. Poder respondre tan consultes pràctiques de sobre la utilització de determinats minerals, estudis geològics  com consultes del que hi ha exposat. Per exemple saber sobre: quina pot ser la millor roca per posar en un edifici o indret determinat o les característiques d’un mineral o fòssil que tinguem a la col·lecció.
  • Plataforma de difusió de la recerca que es du a terme a la nostra universitat, com: formigó per fabricar a la Lluna sense aigua, metalls amb memòria per a odontologia...

 

Museu de Geologia Valentí Masachs. Novetats

  • Estalvi energètic. Recentment s’ha incorporat al Museu una vitrina on es poden comprovar els diferents consums elèctrics de tres diferents tipus de bombetes, fetes amb minerals del futur.
  • Incorporació de minerals estratègics, que són els que cada vegada tenen, i tindran, més utilitats per a la nostra societat. Minerals útils per a Tecnologies Verdes (estalvi energètic), electrònica de consum, medicina, indústria, bateries de cotxes elèctrics, odontologia, laboratoris químics, mòbils, llapis de memòria... Quins són?: Les Terres Rares, el grup del Platí (Platí, Osmi, Rodi, Iridi, Ruteni i Pal·ladi), el Liti; el Niobi el Tàntal (Coltan)  l’Indi, el Gal·li, el Germani, el Rubidi, el Cesi i el Grafè.
  • Cadira-CAM. Es tracte d'una càmera i monitor acoblat a una cadira de rodes que facilita als usuaris poder veure el contingut de les vitrines i objectes a alçada. Està pensada perquè les persones amb discapacitat física puguin veure tot bé el museu.

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save