Ensenyar a cuinar als nens

Ens agrada que els nens entrin a la cuina. Ens agrada que els nens experimentin amb el menjar no per potinejar sinó per gaudir preparant o muntant un plat. Ens agrada que els nens siguin creatius com ho són quan pinten o fan una manualitat però ara a la cuina. Ensenyar a cuinar als nens és una tasca divertida i educativa encara que a vegades pot resultar una mica estressant. Per això mirem de portar-vos receptes fàcils i atractives on els nens hi puguin col·laborar. Rentar, tallar, barrejar, modelar, decorar són conceptes que saben i que fàcilment es poden aplicar a la cuina.

No parlem de plats sofisticats sinó de plats divertits de fer. Receptes per a nens que poden fer sols però també receptes per fer amb vosaltres. Entrar a la cuina és entrar a un espai especial on perdeu fer activitats junts. Elaborar un plat per després compartir-lo en família. Segur que en gaudireu tots.

 

Ensenyar a cuinar als nens. Les normes

Ensenyar a cuinar als nens

Entrar a la cuina per elaborar un plat és divertit, o pot ser molt divertit. Ara bé, cal ensenyar als nens que hi ha unes normes que cal seguir, sobretot quan es manipulen estris com ganivets, màquines o els focs. Encara que cuinar pugui semblar un joc, i en molts aspectes pot ser-ho, no ho és.

Ensenyar a cuinar als nens comença per ensenyar a respectar unes normes de seguretat i d’higiene que el nen ha de conèixer. Deixeu-los fer i experimentar però amb seguretat.

 • Es pot començar per rentar-se les mans abans de començar, lligar-se els cabells o utilitzar un davantal.
 • No jugar amb els ganivets ni forquilles i utilitzar els estris de la cuina segons indiquin els adults.
 • Mireu d’implicar als nens en fer coses que normalment no fan. Deixeu-los utilitzar un ganivet per tallar o pelar.
 • Ensenyeu-los a fer servir el ratllador, la batedora, el forn…
 • Els focs són perillosos però la manera de fer que els controlin es ensenyar-los a fer servir. Ajudeu-los i superviseu quan cal fer un fregit, bullir o preparar un bany Maria.
 • Ensenyeu-los a fer servir guants i estris de seguretat per no cremar-se al treure o posar coses al forn quan aquest està calent.
 • Ensenyeu-los que cal deixar-ho tot com s’ha trobat abans de començar. Recollir i netejar també forma part del cuinar.

Com podeu veure són aspectes que els adults ja fem normalment. Ara cal fer-los i ensenyar-los als nens.

 

Beneficis de cuinar amb els nens. Treballar en equip.

Ensenyar a cuinar als nens

Ensenyar a cuinar als nens és també ensenyar-los a treballar en equip. El primer benefici és el fet de fer una cosa creativa junts, en equip. Això agrada tant als nens com als pares i ajuda a crear vincles afectius i comunicatius.

 • Busqueu junts una recepta que us agradi a tots. Podeu treure-la d’un llibre, d’una revista o buscar-la junts a internet.
 • Prepareu una recepta a partir dels ingredients disponibles. Es una altra manera d’implicar-se junts.
 • Si us cal anar a compar podeu anar-hi plegats per triar els ingredients.
 • Deixeu que els nens participin de manera creativa en la tria de la recepta. Vosaltres us toca el paper de veure les millors opcions i mirar de fer-ho viable. Si no pot ser, cal canviar de recepta juntament amb els nens.
 • Escolliu el millor moment per entrar junts a la cuina. Sense preses i disposats a gaudir i treballar en equip.
 • Recollir i rentar els estris i la cuina també es feina dels cuiners. Cal fer-ho en col·laboració.

 

Què aporta als nens entrar a la cuina i cuinar?

Ensenyar a cuinar als nens

Ensenyar a cuinar als nens és també educar-los en nutrició, encara que algunes receptes puguin resultar menys saludables. Sempre podeu adaptar o canviar alguns ingredients o substituir un fregit pel forn. El primer que els aporta és que s’ho molt bé estan amb vosaltres.

Per als més petits el fet d’entrar a la cuina i cuinar els aporta uns beneficis extres que van més enllà del fer preparar un plat.

cuinar amb nens és divertit

 • Els ajuda a desenvolupar les habilitats motores. Han de rentar, tallar, batre, abocar…
 • Aprenen conceptes i paraules noves. Noms de plats, aliments, estris de cuina o conceptes com estar al punt, un toc de sal, enfornar, a punt de neu… Al entrar a la cuina els nens aprenen, gràcies a vosaltres, els noms de tots els aliments. Aprenen a distingir-los, a classificar-los i a manipular-los per elaborar les diferents receptes.
 • Llengua i matemàtiques. Aprenen a llegir i seguir una recepta adaptada a la seva edat. Les matemàtiques entren a la cuina de manera divertida, cal pesar i fer servir mesuradors de líquids, per exemple. Comptar a cullerades o culleretes segons calgui.
 • Ciències. Sempre s’ha dit que la cuina és un petit laboratori casolà. Els nens poden aprendre conceptes científics com l’ebullició, la temperatura…
 • Textures. Barrejar o batre creant consistències diferents. Treballar amb les mans amassant els resulta divertit i els recorda que ells ja ho fan a plàstica.
 • Creativitat. Provar coses noves experimentant amb els aliments i les barreges que poden fer. La part de la decoració dels plats els estimula la imaginació i creativitat.
 • Provar i rectificar. Les receptes els obre les portes a provar aliments nous. Això afavoreix que s’acostumin a menjar de tot o com a mínim que vulguin provar plats nous. L’elaboració d’un plat els ensenya el concepte rectificar: rectificar de sal, afegir un ingredient…
 • Gust i olors. Cuinar és també assaborir els plats i saber si ha quedat bo o no. Els nens aprenen a identificar els olors dels aliments i dels plats ja elaborats.
 • Cultures noves.  Fent determinats plats el podeu mostrar que mengen i com mengen les persones de diferents parts del món.
 • Autonomia. A poc a poc els nens fan les coses sols. Aprenen a seguir una recepta, a tallar sols, a distingir que es perillós a la cuina, que poden fer i com… i també aprenen a menjar de tot.

 

Receptes per cuinar amb els nens

Ensenyar a cuinar als nens

Perquè el plat sigui un èxit trieu conjuntament la recepta a fer. Comenceu per receptes fàcils com ara galetes de formes i gustos diferents. I, a poc a poc aneu afegint dificultats, aliments diferents i maneres de treballar que requereixin més elaboració. Ensenyar a cuinar als nens per divertir-vos plegats a la cuina.

 

Comenceu per galetes, pizzes, entrepans originals, batuts, amanides variades, croquetes, magdalenes… després ja vindran els plats dels petits xefs.

 

 

Bona cuina!!!

+cuina per a nens – receptes

+ cuina creativa a Pinterest

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save