Per què diuen mentides els nens?
|

Per què diuen mentides els nens?

Els nens, com els adults, diuen mentides per diverses raons. Entendre el perquè és essencial per als pares i educadors per ajudar-los a desenvolupar habilitats socials i morals adequades. Us deixem algunes de les raons més comunes per les quals els nens poden mentir i proporcionarem perspectives de psicòlegs infantils. No totes les mentides son iguals, cal valorar-ne el context en què s’ha dit, l’edat dels nens i el grau d’importància.

Per què diuen mentides els nens?

Per què diuen mentides els nens?

Motius per els quals els nens diuen mentires

  • Evitar problemes: Sovint, els nens menteixen per evitar les conseqüències d’un comportament incorrecte. Per exemple, poden dir que han fet els deures quan no ho han fet per evitar un càstig.
  • Cridar l’atenció: Alguns nens menteixen per obtenir l’atenció dels adults o dels seus companys. Inventen històries per semblar més interessants o per ser el centre d’atenció.
  • Imaginació i Joc: Els nens petits sovint tenen una línia fina entre la realitat i la fantasia. Potser no menteixen intencionadament, sinó que estan expressant el seu món imaginari.
  • Evitar el dany als altres: A vegades, els nens menteixen per no fer mal als sentiments d’altres persones. Poden dir que els agrada un regal que en realitat no els agrada per no ferir els sentiments del donant.
  • Provar límits: Alguns nens menteixen per veure fins a on poden arribar abans de ser descoberts. És una manera de provar els límits establerts pels adults.

Perspectiva de psicòlegs infantils

La Dra. Victoria Talwar, psicòloga infantil i professora de psicologia educativa a la Universitat McGill, ha realitzat nombrosos estudis sobre el comportament de mentir en nens. En una de les seves investigacions, va descobrir que la mentida és una part normal del desenvolupament infantil i que, en realitat, pot ser un signe de desenvolupament cognitiu avançat. Talwar afirma:

“Els nens necessiten desenvolupar habilitats cognitives complexes per mentir, incloent-hi la teoria de la ment, que és la capacitat de comprendre que altres persones tenen pensaments, sentiments i perspectives diferents dels seus propis.”

Un altre psicòleg infantil, el Dr. Paul Ekman, conegut per la seva recerca sobre les emocions i la mentida, destaca que els nens comencen a comprendre la diferència entre la veritat i la mentida a una edat molt primerenca. Segons el Dr. Ekman:

“És important que els pares ensenyin als seus fills sobre la importància de la veracitat des de petits. Això inclou no només penalitzar la mentida, sinó també recompensar la veritat.”

Com treballara la mentida infantil

  • Fomentar la veritat: Recompensar els nens quan diuen la veritat, especialment en situacions difícils, pot ser una eina per promoure l’honestedat.
  • Crear un entorn de confiança: Els nens són més propensos a dir la veritat quan se senten segurs i confiats en què no seran castigats. Crear un entorn de confiança on els nens se sentin còmodes explicant la veritat és essencial.
  • Modelar el comportament: Els nens aprenen observant els adults. Si els adults tenen un comportament honest, no diuen mentides als nens, aquests són més propensos a seguir el mateix camí.
  • Entendre les causes: Quan un nen menteix, és important intentar entendre per què ho ha fet en lloc de reaccionar immediatament amb càstig. Això pot proporcionar informació valuosa per abordar el problema de manera efectiva.

    Per què diuen mentides els nens?

    La mentida en els nens és un comportament complex i multifacètic que pot tenir diverses causes. Entendre aquestes raons i saber com respondre adequadament pot ajudar els pares i educadors a fomentar en els nens un comportament més honest, dir la veritat no és dolent. Seguint els consells dels psicòlegs infantils i fomentant un entorn de confiança i comunicació oberta, podem ajudar-los a comprendre millor el valor de la veritat.

    Entrada similar

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Informació bàsica sobre protecció de dades:

    • Responsable: totnens.
    • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
    • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
    • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
    • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
    • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat