Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Castell de Calders

 1. Home
 2. »
 3. Castell de Calders
adreça:
Plaça Major - Calders Moianès (el)

 

 

 

La ruta fins el Castell de Calders és una excursió fàcil i entretinguda que permet descobrir l'entorn natural del municipi. Una part, més abrupta i boscana, típica del Moianès mentre que una altre mostra els seu passat agrícola. L'itinerari comença des del mateix nucli del municipi de Calders i s'enfila, a poc a poc. Passareu pel pou de Glaç, el Molí de Calders, l'alzina d'Arola, la cova del Cargolaire i creuareu el torrent de la Queros.  La ruta circular transcorre en bona part per pistes i camins ben marcats mentre que la tornada el camí és més pedregós.

 

Castell de Calders al Moianès

Itinerari 1

castell de calders

castell de calders

Des del compte de PrincessCamper han fet l'excursió molt més curta. han arribat en cotxe pràcticament als peus del castell i la ruta feta és de poc més d'un quilòmetre. Seguiu per la C-141 fins el desviament del camí de terra on trobareu un cadenat. La resta es fa a peu. Ja ho sabeu, si només voleu arribar fins el castell aquesta resulta ideal. A l'itinerari 2 teniu l'excursió més llarga que surt des del mateix nucli de Calders.

Itinerri 2

Castell de Calders al Moianès

Castell de Calders al Moianès

podeu seguir la ruta autoguiada amb l'app gratuïta de Natura Local

L'excursió fins el Castell de Calders comença des de l'església de Sant Vicent Màrtir, a la plaça Major del municipi.

 • A l'alçada de la creu del terme de Cal Pere Moliner cal girar a l'esquerra i abandonar el nucli urbà. Continuar direcció a les basses Noves entre camps de conreu, molts d'ells ara en desús.
 • Vigileu als nens ja que ara cal travessar la carretera N-141C. Un cop ja l'heu creuat el camí comença a baixar direcció la riera de Calders. Pinedes de pi blanc, murs de pedra seca configuren el paisatge.
 • Podeu fer parada al pou de Glaç per contemplar com estava fet aprofitant el desnivell. Segons sembla data de 1703.
 • Molt a prop del pou s'arriba al Molí de Calders. Un antic molí fariner que disposava d'una bassa d'aigua (ara no accessible).

Castell de Calders al Moianès

Castell de Calders al Moianès

 • La següent parada de la ruta és el Castell de Calders, ara mig enrunat. Situat dalt d'un petit turó està data de l'any 964. El conjunt està format per la torre de planta circular, la muralla perimetral i les restes de la capella de Santa Maria del Castell de Calders. des del turó podreu contemplar unes bones vistes del Moianès.
 • Continuar l'itinerari, ara baixant uns metres pel mateix camí de pujada al castell i continuar, després, en direcció nord.

Castell de Calders al Moianès

alzina de l'Arola / balma del Cargolaire

 • Seguir fins travessar el torrent de la Querosa. En aquest últim trobareu dos punts destacats de l'itinerari la bama del Cargolaire i la impressionant alzina  de l’Arola. (el tram que puja fins la cova del cargolaire és una mica pedregós i costerut).
 • Ara cal agafar un sender que remuntant les roques dels Gitanos que us portarà fins el poble.

 

 

Altres llocs d'interès

+ el Moianès amb nens

+ rutes a castells