Què fem?

Salencar de Barruera

  1. Home
  2. »
  3. Salencar de Barruera
adreça:
Barruera Alta Ribagorça (l')
coordenades: 42.5024685 / 0.8005065 (Pont Penjant de Barruera)

 

 

 

El Salencar de Barruera,també conegut com a pantà de Cardet, és un embassament que rep les aigües de la Noguera de Tor, localitzat aigües avall de la població de Barruera. Es tracta d’un embassament de muntanya mitjana, localitzat a uns 1080 m d'altitud, que destaca pel fet de situar-se en un indret de la vall de Boí bastant obert i planer, favorable al desenvolupament de la vegetació de les vores, especialment del salencar. Hi trobareu un indret tranquil i bonic per fer una ruta de natura en família.

 

Salencar de Barruera o Panta de Cardet

pont penjant de Barruera

(foto)

La ruta es pot iniciar des de Barruera, accedint pel passeig del riu i creuant el nou pont penjant sobre la Noguera de Tor. La proximitat a Barruera i el seu fàcil accés per una pista que discorre pel marge dret fan d’aquest espai una zona molt freqüentada. La ruta és lineal d'aproximadament 1,5 Km, l'itinerari està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Darrerament s'ha creat al marge esquerre una llacuna artificial, preparada especialment per a la pesca i envoltada de passeres. Al marge dret s'estan fent actuacions que tendeixen a transformar la zona en un passeig urbà. En aquest sector se situa també una EDAR i transcorre un tram del Camí de l'Aigua.

Flora i fauna del salencar

salencar de Barruera

  • Per les característiques del terreny i per la colmatació del fons de la cubeta s’hi ha donat una notable extensió de bogar i jonqueres, així com de bosc de ribera. Aquest es situen bàsicament en el marge esquerre i en diverses illes. El procés de colmatació està avançant ràpidament, de manera que les zones profundes disminueixen any rera any i el salencar va ocupant cada cop una major superfície.
  • Del bosc de ribera destaca especialment el salencar, on dominen la salenca o sarga, el saulic, el salze blanc i el freixe de fulla gran.
  • Destaquen també els prats de dall situats vora el marge esquerre, entre els quals hi ha algunes línies de pollancres, freixes i altres caducifolis.
  • En aquesta zona de marges arbrats entre prats de dall, es formen algunes llacunes de reduïdes dimensions. Apareixen també pastures humides i herbassars megafòrbics.

Pel que fa a la fauna, hi ha una gran abundància d’alevins i adults de truita. És una zona freqüentada pels ocells migradors i s'hi pot trobar una bona colla d’ocells de zones humides, com l’ànec coll-verd, la xivitona, la polla d’aigua, la merla d'aigua, el blauet, la mallerenga d'aigua .. Entre els amfibis trobem el gripau comú (Bufo bufo) i entre els mamífers destaca la presència de llúdriga i de cabirol.

 

Fundació Territori i Paisatge

La Fundació Territori i Paisatge gestiona l'espai a través d'un conveni de col·laboració territorial amb l'Ajuntament de la Vall de Boí. S'hi realitzen diverses visites guiades i activitats d'educació ambiental. S'hi ha instal·lat diversos cartells informatius, un mirador, taules i bancs, i itineraris senyalitzats, amb passeres de fusta.

Aquesta zona es troba dins l'espai de la Xarxa Natura 2000 ES0000022 "Aigüestortes". També està situada dins la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars-Aran.

 

Altres llocs d'interès

Salencar de Llesp
Cascada El Salto a Senet de Barravés
Centre de fauna del Pont de Suert

sortir amb nens per l'Alta Ribagorça

excursions amb nens Alt Pirineu i Aran

 

 

INSTAGRAM