Què fem?

Les cabanes d’Argelaguer o les cabanes d’en Garell

  1. Home
  2. »
  3. Les cabanes d’Argelaguer o les cabanes d’en Garell
adreça:
Argelaguer, Garrotxa (la)
coordenades: 42.215542 / 2.631508 (cabanes d'Argelaguer)

 

 

 

Josep Pujiula i Vila (Barri del Pont, Argelaguer 1937- Argelaguer 2016), va ser un artista i inventor autodidacta. Ell va ser qui, amb tenacitat i paciència, va anar alçant i esculpint cabanes i torres de fusta de gran alçada. Per les construccions només utilitzava materials sobrants i naturals de l'entorn. Per això alhora de parlar de les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell es parla d'"art land" (art de la terra) i "art povera” (art pobre). La seva obra està catalogada com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) i resulta curiós i atractiu per visitar amb nens.

Les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell. La visita

Les cabanes d'Argelaguer també són conegudes com les cabanes d'en Garell, nom amb que es coneixia a Josep Pujiula i Vila. En Josep també se l'anomenava el Tarzan d'Arguelager,

Les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell

Les construccions no sempre han estat ben enteses i per diferents motius algunes les va acabar desmuntant el mateix artista abans de veure com ho feien altres. Les va tornar a construir en uns terrenys que no eren de la seva propietat, fet que va provocar que s'haguessin de tornar a enderrocar. L'espectacularitat de les construccions i la seva raresa van despertar de seguida la curiositat de la gent. Això el va convertir en un indret turístic per visitar.

L'indret està condicionat per fer visites i disposa de panells informatius d'algunes de les construccions. Es recomana no entrar dins les cabanes. El Parc d'en Garell està dividit en diferents zones:

Les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell

Les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell

 

  • Les Fonts d’en Garrell: aprofitant la riera va construir diferents canalitzacions que van a parat a una presa.
  • El cementeri: és una cabana construïda sobre d'un cotxe.
  • La Cova del Tossut: és el mausoleu on l'artista va voler ser enterrat. Es tracta d'una cova d'uns 15 metres de longitud on hi han inscripcions i figures.
  • La Cova-Museu: és una caseta petita pon hi han els documents sobre les coves i les eines que va utilitzar en Garell per fer les construccions. Al davant hi ha un hort que, en el dia de fer la visita estava força ben cuidat.

Un dels espais més populars és el túnel, que canvia segons l'època i l'estat de la vegetació.

Les cabanes d'Argelaguer o les cabanes d'en Garell

foto El punt Avui - data abril 2012 Josep Pujiula desmantellant part del Parc d'en Garell

 

Com arribar-hi des d'Argelaguer

Sortir de l’Ajuntament d’Argelaguer i en el pal G125, anem en direcció a Tortellà fins que trobem el A1 Morató. Gireu a l’esquerra per una pista asfaltada fins que trobem el A2 Font de Morató. Ara cal deixar la pista asfaltada per girar a la dreta i incorporar-nos a una pista de terra que desemboca a les cabanes d’en Garrell. Us trobareu una cartellera que ens indica el recorregut per dins de les cabanes. Us deixem el mapa a d'Itineraira a wikiloc, en total són 2,6 Km.

 

Altres llocs d'interès

Excursió amb nens: Roques Encantades i el Santuari de la Salut
Ruta de les fonts i Verlets a Sant Joan de les Fonts
Sortir amb nens a la Garrotxa: la ruta del Boscarró

+ activitats i rutes per la Garrotxa amb nens