Activitats estiu

Què fem?

Ecorail del Cardener

 1. Home
 2. »
 3. Ecorail del Cardener
web:
adreça: Carrer Prolongació Dupont s/n
adreça:
Callús,, 08262 Bages (el)
obert: tot l'any - caps de setmana i festius
telèfon: 688854528 (laborables de 13h a 16h)
correu electrònic: ecorail@mintercar.org

 

 

 

 

L'Ecorail del Cardener és un projecte innovador, original i únic a Catalunya. Aprofitant les vies dels trens de mercaderies de la línia Manresa-Súria, amb els ciclorail, les bicicletes sobre les vies, han aconseguit convertir l'itinerari en una experiència lúdica i divertida. Es tracta d'una activitat oberta a tot tipus de públic: adults, famílies amb nens petits... i també per a gent amb mobilitat reduïda. Podeu pedalar sense motor, pedalar ajudants d'un petit motor elèctric o pujar al mini vagó Trenpat. Nosaltres l'hem provat i us aconsellem l'experiència.

*ATENCIÓ!  de moment no està operatiu.

 

Ecorail del Cardener. Activitats en família

El recorregut

Ecorail del Cardener

L'Ecorail és una activitat a l'aire lliure. El trajecte, d'uns 7 Km, comença des de l'estació del municipi de Callús i  circula pel terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada per arribar al municipi de Sant Fruitós de Bages. L'itinerari és d'anada i tornada, fent el mateix recorregut lineal.

 

La visita. Una experiència lúdica per a tots.

Ho hem trobat molt divertit i sobretot original això d'anar en bicicleta per la via del tren. Ens han comentat que fa poc més d'un any que han incorporat motors elèctrics al ciclorail. D'aquesta manera quan ve una pujada, encara que són poques i poc fortes, el motoret fa la feina pesada. Per als qui esteu més en forma podeu optar pels ciclorail sense motor. L’activitat té una durada aproximada de 2 hores i mitja i un descans entre trajectes de 45 minuts.

Ecorail del Cardener

Abans de començar l'itinerari pujareu al vagó del tren, centre d'atenció dels visitants, on us faran una explicació del funcionament de les bicis. No us preocupeu, és molt fàcil. Si opteu pels ciclorail elèctrics us indicaran com canviar la potència del motor a les pujades. Ep, i no podeu passar del 25Km/hora. També passen un vídeo on expliquen la història del Tren de la Sal, la línia de mercaderies del Ramal Manresa a Súria, que és per on circula l'Ecorail.

L'itinerari acaba a la zona del Mas de Sant Iscle, on es dóna la volta a les bicicletes per encarar el recorregut de tornada. Teniu temps de descansar i fer una petita passejada pels voltants de l'església de Sant Iscle fer un mos a la zona de pícnic i contemplar el paisatge del Bages. A tocar teniu el camí de la Sèquia que ve del Parc de l'Agulla de Manresa.

L'Ecorail amb nens

seguretat Ecorail del Cardener

Trenpat / enclavatges de la cadireta a la plataforma

 • El ciclorail van enganxats a una plataforma que porta dues bicis i, en alguns casos, la cadireta al mig amb uns forts enclavatges.
 • Si aneu amb nens petits i vosaltres preferiu fer la ruta amb els ciclorail no tindreu cap problema. Disposen de cadiretes ajustades a la plataforma del ciclorail i aixi viatgen al vostre costat. La cadireta porta cinturó perquè els nens vagin lligats.
 • Els nens, a partir de 1,40cm, ja poden pujar a les bicicletes.
 • Disposen d'algunes bicicletes de mida més petita per als nens.
 • Per a persones que no volen fer la ruta sobre dels ciclorail o per als nens que ja no poden anar a la cadireta ni la bici teniu l'opció d'anar amb el vagó Trenpat, conduït pels monitors.

A part de la diversió de pedalar sobre les vies del tren gaudireu del paisatge d'aquesta zona del Bages. Magnífiques vistes de Montserrat, al Pla de Bages i el paisatge del Cardener. Sempre que el temps i la boira ho permetin.

 

totnens-ecorail-callus-bages7

totnens-ecorail-callus-bages6

Durant el recorregut passareu per diferents ponts i algun túnel cosa que fa el trajecte encara més atractiu.

Els vehicles

L'Ecorail del Cardener disposa de dos tipus de vehicles: el Ciclorail i el Trenpat. Per fer l'activitat us heu de posar el casc de bici, si no en porteu us en deixaran un.

 • El Ciclorail: format per dues bicicletes  subjectes a una plataforma que les uneix i les permet circular sobre la via del tren amb l’impuls dels pedals.
 • El Ciclorail elèctric: format per dues bicicletes elèctriques i una cadireta (fins a 25Kg) subjectes a una plataforma que les uneix i les permet circular sobre la via del tren amb l’impuls dels pedals.
 • El Trenpat: és un ciclorail de dues bicicletes elèctriques+remolc, conduïdes pels guies de l'activitat. El remolc té una capacitat per a sis persones. Accessible per a tot tipus de públic, fins i tot a persones grans o amb mobilitat reduïda.

ECORAIL + VISITA GUIADA I TAST DE VI L'activitat de l'itinerari amb l'ecorail es complementa amb una visita guiada a les instal·lacions del celler + degustació de vi.

 

Baixador de Callús

A l'estació de Callús s'ha adequat un vagó-restaurant de l'any 1930 com a Centre d'Acollida de Visitants. L'antic vagó era de la Companyia Internacional Wagon Lits, que havia fet el trajecte Lisboa-París. Ara fa les funcions de punt de recepció, informació i venda de bitllets

totnens-ecorail-callus-bages8
El baixador de Callús ofereix un ambient ferroviari molt especial amb una campana, un rellotge i el vagó.

Punts d' interès del trajecte

Parada al Mas de Sant Iscle, en aquest punt passa el canal de la Sèquia.

 • Callús: nucli urbà
 • Santuari de Juncadella: església del s. XVIII que acull la imatge de la patrona del Pla de Bages.
 • Masia Les Torres: conjunt arquitectònic de caràcter defensiu del s. XIV
 • La Sèquia: canal que es va iniciar l'any 1339 per portar aigua a la ciutat de Manresa desprès d' anys de sequera. Actualment el Parc de la Sèquia és un sender de 26 km que recórrer el canal medieval.
 • Mas de Sant Iscle: església romànica, celler de la DO Pla de Bages i Agrobotiga.

zona picnic Ecorail del Cardener

zona de pícnic on poder descansar i contemplar al fonts boniques vistes de Montserrat.

parc infantil callus

Després del viatge podeu fer un tomb per Callús.

 

Altres llocs d'interès

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save