Què fem?
Castell d’Eramprunyà i la Roca Foradada
El castell d'Eramprunyà de Gavà s'alça a 400 metres sobre el nivell del mar al massís de Garraf. Rodejat de penya-segats, només és accessible des de l'est. S'hi accedeix seguint un sender que surt des de l'ermita de Bruguers. Un dels atractius de l'excursió és la Roca Foradada de Gavà parada obligada per fer una foto. Podeu fer l'excursió dins la visita guiada al castell (segon diumenge de cada mes) o anar-hi per lliure (sense entrar al castell).
Castell d'Eramprunyà i la Roca Foradada. Dades
- Distància: 2,16 m.
- temps: 45 minuts
- Dificultat: fàcil (amb algun tram una mica més exigent)
La ruta que us portem forma part d'un itinerari més llarg que arriba fins el Puig de les Agulles. Aquí només expliquem l'excursió fins la Roca Foradada i el Castell d'Eramprunya.
Castell d'Eramprunyà i la Roca Foradada de Gavà. Itinerari
L'excursió té com a punt de partida l'ermita de Bruguers (km 4,7 de la BV-2041) que va de Gavà a Begues. A l'esplanada de l'ermita surt el camí que enfila cap al castell.

- Agafar el sender GR-92 senyalitzat amb les marques blanques i vermelles. Tot just començar passareu per entre dos blocs de gres vermell situats al sud del replà.
Roca Foradada de Gavà
- En el primer tram trobem una forta pujada que compensa pel fet de trobar de seguida la singular Roca Foradada.
- El camí continua pujant i en alguns casos us caldrà grimpar en alguna roca força gran. Res que els nens, amb una mica d'ajut, no puguin salvar. A mesura que pugeu podreu veure la Cova de la Mare de Déu de Bruguers. Un forat considerable a la roca. S'hi pot accedir des de dalt la Creu per un tram equipat (apte per a nens més grans).
- Una mica més amunt de la Roca Foradada, a la dreta del camí, hi ha una petita cova. S'hi accedeix per un sender costerut. El seu interior, esculpit pel vent i l'aigua és força curiós de veure. Un cop vista la cova cal tornar al camí del Castell.
- Continuar fins a arribar a una petita esplanada seguint el GR-92. Ens trobem als peus de les muralles i només queda l'últim tram fins a dalt.
- Per un tram una mica costerut i seguint els pals indicadors s'arriba fins a les tanques del Castell. No es pot visitar lliurement, cal accedir-hi fent una visita guiada.
- La tornada es fa refent el camí.
El Castell d'Eramprunyà. Visites guiades
L'accés al castell es fa mitjançant visites guiades que s'organitzen des del Museu de Gavà. Les visita concertada es fan cada segon diumenge de mes (d'octubre a juny) i són gratuïtes. Es recomana confirmar. Les visites s'inicien a les 10 del matí davant l'ermita de Bruguers (carretera de Gavà a Begues, km 4,600). Consulteu aquí les dades.
El castell té dos recintes, el superior o sobirà, lloc fortificat per excel·lència, i el jussà o de baix. Estan separats per un fossat que era salvat per un pont. Un tercer recinte exterior, encara força més baix, es tanca per una muralla més tardana que data probablement del temps dels Marc.
Rutes de llegenda i rondalles - Fitxa 10
Mir de Geribert i el castell d’Eramprunyà
Al segle XI, a Olèrdola, hi vivia Mir Geribert, un poderós senyor feudal conegut com el Príncep d’Olèrdola. Un dia de cacera va perdre el seu falcó, que va anar a parar a mans d’Ermengol, comte d’Urgell. Mir Geribert, quan se’n va assabentar, va exigir que el magnífic ocell li fos retornat, però Ermengol va contestar que només ho faria a canvi d’una recompensa.
Aquest episodi va ser l’inici d’una gran enemistat. En aquella època, el comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, va decidir convocar corts. Quan Mir Geribert encara no hi havia arribat, Ermengol va animar Berenguer a començar, ja que el va convèncer que no calia esperar per un home. Així doncs, van obrir sessió sense el d’Olèrdola. Més tard, quan Geribert va arribar i va ser informat de les paraules del seu enemic, doblement ofès, va decidir venjar-se’n. El príncep d’Olèrdola va emboscar Ermengol quan tornava cap al seu territori i se l’emportà a la torre de Gavà. Li digué que, si la fortalesa no era acabada a compte seu, mai més en sortiria. En veure’s amenaçat, el d’Urgell va decidir costejar l’obra del castell d’Eramprunyà.
Veure rutes de llegenda i rondalles
Altres llocs d'interès
- L’Estany de la Murtra entre Gavà i Viladecans
- Parc Arqueològic de les Mines de Gavà
- El Parc de Torreblanca, jardí romàntic amb llac i laberint
sortir amb nens pel Baix Llobregat
+ RUTES A CASTELLS