Què fem?

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

  1. Home
  2. »
  3. Parc Arqueològic de les Mines de Gavà
adreça:
Carrer de Jaume I, 7, Gavà, Espanya Baix Llobregat (el)
Club Súper3: Sí, porteu el carnet !

 

 

 

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un equipament municipal que pretén conservar, protegir i mostrar l'antic patrimoni històric del municipi. Durant la visita podreu descobrir com era la vida quotidiana fa 6.000 anys de la comunitat neolítica que hi vivia. I com treballaven dins les mines, les més antigues d'Europa, dedicades a l'extracció de la variscita. Un mineral de color verd que feien servir per fabricar peces d'ornamentació. En el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà es realitzen activitats i visites per a nens i escoles.

Les mines foren descobertes arran de la urbanització del barri de Can Tintorer, a principi dels seixanta. Aquests treballs, que van suposar la destrucció d'una part del conjunt miner, van deixar visibles unes obertures en la roca del terreny. Posant al descobert les cavitats mineres fetes durant el període neolític per obtenir minerals, especialment turquesa i variscita. Actualment l'àrea minera protegida com a BCIN supera les dues-centes hectàrees d'extensió i s'hi coneixen més de cent boques de mines.

 

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. La visita

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

  • La visita comença amb l'audiovisual força original. S'entra a una sala molt fosca, sense cadires, i una veu va explicant que són les mines. A mesura que s'avança amb l'explicació es van il·luminant parts de la sala. Una posada impactant que posa al visitant en situació ràpidament. Un cop acabada l'explicació es continua amb la visita.
  • Continua la visita per la part de les excavacions centrals de la mina. Aquí es pot veure la part d'una mina original de variscita i veure com treballen els arqueòlegs.
  • L'exposició està dividida en diferents espais on, des de fora, es pot contemplar què han anat trobant. Collarets, eines, utensilis d'ús quotidià, restes d'enterraments... a dins hi ha un audiovisual. La Venus de Gavà, una figura de ceràmica, és una de les peces més destacables de la col·lecció. Cada espai té la seva forma d'explicar el que s'exposa. Es pot escollir l'audiovisual en català, castellà o anglès.

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

audiovisual del Parc Arqueològic de Gavà

  • Entre tots els audiovisuals el que més sorprèn i agrada als nens és el que explica com es caçava al Neolític. Sobre un paisatge van apareixent, en forma d'hologrames, persones i animals caçant.
  • Al final dels espais el visitant aprèn com era l'entorn i com vivien els humans del Neolític.

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

  • Ara, amb el cas de miner col·locat es pot baixar a la part de les mines. Aquestes no són les originals, sinó una rèplica. Un audiovisual ens mostra, abans de baixar, com eren i com s'extreia la variscita de l'interior de les mines. El recorregut per la part de la mina és lliure. Podreu contemplar les vetes dels diferents minerals. Al final de la galeria, gràcies a un sistema d'il·luminació, es poden veure les capes del sol, els minerals i les restes humanes.

Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

  • Finalment us recomanem entrar a la sala de jocs interactius sobre el Neolític. Aquí els nens podran jugar i aprendre sobre l'entorn i els habitants d'aquest període.

 

Més informació

Des de la web de Turisme Baix Llobregat podreu trobar ofertes en moltes activitats i visites a la comarca. Els cupons familiars, que us podeu descarregar de manera gratuïta, promocionen la comarca en un munt d'activitats de lleure, culturals i d'oci. De moment podeu descarregar-vos el 2x1 per fer la visita al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. Oferta vàlida durant tot l'any.

 

 

Altres llocs d'interès

 

INSTAGRAM

Save

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: