Què fem?

Castell de la Santa Creu de Calafell

  1. Home
  2. »
  3. Castell de la Santa Creu de Calafell
adreça: C/ de les Penyes s/n
adreça:
Calafell Baix Penedès (el)
Club Súper3: Sí, porteu el carnet !

 

 

 

El Castell de la Santa Creu de Calafell és un dels monument més emblemàtic d'aquest municipi del Baix Penedès. Situat dalt d'un turó, aquest castell de frontera estava entre les zones de  l'Imperi Franc i Al-Andalus. Es té constància de la seva existència a partir del 1037. Es conserven l'església romànica del segle XI amb tombes antropomorfes i l'altar de la Santa Creu. El comunidor del segle XVI, l'espadanya del XVIII, la presó del XV i la cisterna, que permet baixar sota terra i veure un grafit d'un vaixell pirata. Actualment es pot visitar (hi han visites guiades) i s'hi fan nombroses activitats. El Castell de Calafell és un bé cultural d'interès nacional. Una aplicació permet complementar la visita amb informació històrica tot resseguint cada una de les parts del Castell.

 

Castell de la Santa Creu de Calafell. Dades

Pujant al Castell de la Santa Creu de Calafell s'hi troba la plaça del Trinquet. La plaça amb el carrer de les Penyes són els primers espais públics de Calafell. Des que la gent va haver de marxar la part alta del turó i construir les cases excavant-ne les roques. El nom Trinquet prové d'un antic joc que es jugava amb pedres (hi ha un panell informatiu a la plaça).

Castell de la Sant Creu de Calafell

El castell té el seu origen al segle XI com a castell de frontera. Al recinte hi havia la torre i l'església. A poc a poc va passar de ser castell de frontera a ser residència senyorial. A finals del segle XIV passa a mans d'una de les famílies més importants de la zona els Palou. Convertint el castell en un palau d'estil gòtic.

Amb la Guerra dels Segadors el castell es parcialment enderrocat. Només s'utilitzava l'església i el cementiri. A parir de 1982 s'inicien les excavacions arqueològiques i es restaura per poder-lo obrir al públic. L'any 2014 es fa accessible inaugurant, també, la nova part museística.

 

El Castell de Calafell. La visita

La pujada al Castell de la Santa Creu ja es fa per un atractiu recorregut de carrers i places de pedra.

  • Un cop al recinte la visita es fa en un recorregut circular i cal seguir les indicacions. El visiten les muralles, la presó, la cisterna i l'església. El castell pròpiament dit és una construcció petita.
  • Des de dalt del castell es poden contemplar unes magnífiques vistes panoràmiques. El mar i la part baixa del poble. Des de dalt també es té una bona perspectiva del cementiri medieval amb les tombes excavades a les roques.
  • Dins de l'església també hi han diferents tombes al terra.

Castell de la Sant Creu de Calafell

  • L'entrada a la cisterna és un altre dels atractius, sobretot per als nens. Una entrada fosca que s'il·lumina gràcies al forat del seu interior. A l'interior es poden veure grafits de vaixells pirates del S. XVIII.
  • Ja sigui abans o després de visitar el castell s'aconsella donar una volta al seu perímetre per contemplar de prop el cementiri. Però també per gaudir de la passejada pers seus carrers i places. Un espai ben conservat i agradable per passejar.

A la Plaça Major, a prop del Castell, teniu un parc amb zona infantil per als nens.

 

Calafell històric

Castell de la Sant Creu de Calafell

El turó que ocupa actualment el castell de la Santa Creu ha estat ocupat des d'època ibèrica i romana. Tot i no trobar-se restes d'edificacions d'aquests períodes, la presència de material ceràmic datat entre els segles III aC i II aC així ho testimonia. El castell es va construir al segle XI com un dels castells de frontera.

Horaris i preus

Portes obertes: al setembre coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, al maig en el Dia Internacional dels Museus i al juliol en la Nit dels Museus del Penedès. (consulteu-ho per possibles canvis) Consulteu web Calafell històric.

Gratuït amb el carnet de súper

 

Altres llocs d'interès

 

INSTAGRAM

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: