Què fem?

l’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga

  1. Home
  2. »
  3. l’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga
adreça:
Passeig marítim de Coma-ruga - El Vendrell Baix Penedès (el)

 

 

 

 

L’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga, al passeig marítim, és un indret ben curiós, es troba a toca de la platja i desemboca al mar. L'aigua prové del massís de Bonastre i té una gran quantitat de sals clorurades, no és apte per al consum però sí per a l'ús terapèutic. L'aigua té propietats medicinals i es troba a una temperatura constant entre 18ºC i 21ºC. L'indret disposa de rampes per accedir a l'aigua per a persones de mobilitat reduïda. L'accés és lliure i els ponts, rampes i la poca fondària amb terra de sorra de platja el fan ideal per als nens petits.

 

l’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga

l’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga

L’aigua neix en una surgència de roques calcàries del massís de Bonastre i descendeix a força profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès, fins a arribar a Coma-ruga, on brolla espontàniament a la superfície. Actualment, tota la zona està urbanitzada. Antigament, però, aquest aflorament formava diversos estanys d’aigües termals tèbies; per això, aquest lloc s’anomenava “Calders”.

la sorra de l'estany i el riuet

El fons del Riuet està recobert de sorra de la platja aportada pel vent. L’intens corrent que presenta de forma constant impedeix que al llit del riu s’hi acumulin el llot i les algues. Per aquest motiu, el fons no és gens relliscós. Aquesta característica i la poca profunditat converteixen el Riuet en un lloc idoni perquè grans i petits hi practiquin activitats de balneoteràpia amb plena seguretat.

propietats terapèutiques de l'aigua

l’Estany i el Riuet de platja de Coma-ruga

L’alta concentració de sals clorurades sòdiques que presenta aquesta aigua no la fa apta per a l’ús alimentari, però sí per a l’ús terapèutic extern. Fou declarada aigua mineromedicinal per dictamen de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona l’any 1892. El Dr. August Pi Sunyer va determinar l’any 1919 que, per les seves propietats, caldria catalogar-la com a aigua termal clorurada alcalina, bromurada i gairebé isotònica.

Disposa de rampes per a persones amb mobilitat reduïda.

*fotos 1 (la Vanguardia) 2 (nibaldo)

 

Altres llocs d'interès

+ activitats i rutes Baix Penedès

+ platges i cales 

 

 

INSTAGRAM