Petites històries, grans dones

del 4 al 19 de març 2023
Petites històries, grans dones a Youtube (edició 2021)
Petites històries, grans dones als museus
- Població:
- Versió online: ANAR A YOUTUBE
- Lloc: veure llista de Museus on es fa l’activitat
- Data: del 4 al 19 de març 2023
- Horari: depèn del museu
- Preus: gratuït. Cal consultar els webs dels Museus per reservar l’activitat amb antelació.
- Edat: per a nens a partir de 5-6 anys
- Organitzat:
dones rellevants en l’art, les ciències o els oficis
Dins del cicle de “Petites històries, grans dones”, una iniciativa conjunta en què diversos museus donen a conèixer a través d’un espectacle de conta-contes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el seu patrimoni.
Cal consultar els webs dels Museus per reservar l’activitat amb antelació.
Programa petites històries, grans dones 2023
- Dissabte 4 de març 12h. Museu Marítim de Barcelona. Sessió dedicada a la biòloga marina i investigadora Iosune Uriz (Estella, Navarra, 1949).
- Dissabte 4 de març 17h. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Sessió dedicada a Roser Bru, pintora i gravadora nascuda a Catalunya i nacionalitzada xilena, considerada una de les artistes visuals més importants del segle XX a Llatinoamèrica.
- Dissabte 4 de març 12h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Sessió dedicada a Jeanne Baret, aventurera i botànica. Primera dona en fer la volta al món.
- Dissabte 11 de març 12 h. Museus d’Esplugues de Llobregat. Sessió dedicada a l’aquitecte Carme Pinós, una de les tres úniques dones Premio Nacional de Arquitectura.
- Dissabte 11 de març 17 h. Fundació Joan Miró. Sessió dedicada a Paola Pivi, artista milanesa establerta a Alaska, qui s’ha guanyat el reconeixement internacional pels seus projectes.
- Diumenge 12 de març 12 h. Museu d’Història de Catalunya. Sessió dedicada a Tecla Sala Miralpeix (Roda de Ter el 1886), empresària tèxtil i benefactora considerada una de les tres dones catalanes contemporànies més importants.
- Dissabte 18 de març 12 h. Museu del Disseny de Barcelona. Sessió dedicada a Marina Salazar, artista, dissenyadora i fundadora de No Queda Tinte.
- Dissabte 18 de març 17h. Museu Picasso. Sessió dedicada a Maria Picasso López, mare del conegut artista.
- Diumenge 19 de març 12 h. Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Sessió dedicada a Anna Omedes Regàs, biòloga i doctora en Comportament Animal per la University College of Wales del Regne Unit, i que ser directora del museu.
Programa petites històries, grans dones 2022
- 4 de març, 17 h. Museu Marítim de Barcelona. Maribel Cera (Sant Carles de la Ràpita, 1972). Una de les poques pescadores en actiu a Catalunya.
- 6 de març, 12 h. Fundació Joan Miró. Pipilotti Rist ( Suïssa, 1962), que va rebre el Premi Joan Miró el 2009.
- 12 de març, 17 h. Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Judith Juanhuix (Girona, 1971). Doctora en física a la UAB i científica del sincrotró Alba.
- 13 de març, 12 h. Museu d’Història de Catalunya. Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) Va rebre el Premio Nacional de fotografia 2021.
- 19 de març, 17 h. Museu del Disseny de Barcelona. Inma Bermúdez (Múrcia, 1977) és dissenyadora industrial, principalment de mobiliari, il·luminació i complements.
- 20 de març, 12 h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Honor Frost (Xipre, 1917 – Londres, 2010) pionera en el camp de l’arqueologia subaquàtica.
- 26 de març, 17 h. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Montserrat Negre i Queralt (Barcelona, 1925-2021), restauradora i una pionera en la introducció al país de noves tècniques i materials en la restauració i conservació del paper.
- 27 de març, 12 h. Museus d’Esplugues del Llobregat. Elàdia Brú i Massipó (Barcelona 1904/05 – Biscaia, 1980). Va treballar de manera anònima al taller de mosaics més important del modernisme, el taller de Lluís Brú i Salelles, el seu pare.
- 2 d’abril, 17 h. Museu Picasso. Brigitte Baer (París, 1931-2005), la primera que va estudiar els gravats de Picasso en conjunt.
- 3 d’abril, 12 h. Recinte Modernista Sant Pau. Adela Simón (Barcelona, 1919-1979). Formada a l’Escola Professional Nightingale, a l’Hospital de Saint Thomas de Londres, va ser la introductora de la infermeria moderna a l’Estat.
Programa del cicle en format Vídeocontes 2021
- 8 de març- Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Mara Dierssen Sotos, neurobiòloga, investigadora i professora Universitària càntabra especialista en Síndrome de Down, establerta a Catalunya.
- 9 de març – Museus d’Esplugues de Llobregat. Barbaformosa (Isabel Barba Formosa), mestra i ceramista catalana que ha treballat la simetria i l’asimetria en les seves creacions.
- 10 de març- Museu d’Història de Catalunya. Gueraula de Codines, guaridora del segle XIV de gran prestigi a la seva època a qui l’Església acusà de cometre bruixeria. Finalment va aconseguir permís per practicar la medicina.
- 11 de març – Museu Nacional d’Art de Catalunya. Kati Horna, fotògrafa hongaresa que va treballar com a foto-reportera durant la Guerra Civil espanyola.
- 12 de març – Museu d’Arqueologia de Catalunya. Mary Leakey, qui va descobrir les petjades més antigues de les que es té registre fins ara d’homínids que van caminar alçats.
- 13 de març – Museu Picasso. Jacqueline Picasso, col·laboradora infatigable i última dona de Picasso, va ser la musa d’entre totes les muses del pintor.
- 14 de març – Museu Marítim de Barcelona. Samantha Davies, navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor que ha participat en la regata de volta al món a vela Vendée Globe 2020.
- 15 de març – Museu del Disseny. Pilar Villuendas, dissenyadora gràfica pionera tant en estudiar en les escoles de disseny gràfic com a esdevenir professional d’un sector majoritàriament masculí.
- 16 de març – Fundació Joan Miró. Adelita Lobo, gestora cultural, secretaria i tresorera d’ADLAN i responsable de l’arxiu.
Vídeocontes Petites històries, grans dones 2020
- 1 de març, a les 11.30 h, Museu de Ciències Naturals de Barcelona: Biruté Galdikas, etòloga especialitzada en primatologia i conservació de l’orangutan
- 7 de març, a les 17 h, Museu Nacional d’Art de Catalunya: Colita, fotògrafa
- 8 de març, a les 11.30 h, Museu d’Arqueologia de Catalunya: Adela Ramon Lligué, arqueòloga
- 14 de març, a les 17 h, Museu Marítim de Barcelona: Anne Bonny, pirata del s. XVIII
- 15 de març, a les 11.30 h, Museu Picasso: Gertrude Stein, escriptora i col·leccionista d’art modern
- 21 de març, a les 17 h, Museu del Disseny: Carolina Montagne, modista
- 22 de març, a les 11.30 h: Museu d’Esplugues de Llobregat: Angelina Alós, ceramista
- 28 de març, a les 17 h, Fundació Miró: Nalini Malini, artista de la Índia, premi Joan Miró
- 29 de març, a les 11.30 h, Museu d’Història de Catalunya: Roser Rosés, “nena de Rússia” i col·laboradora del Museu
AGENDA d’activitats