1. Home
  2. »
  3. Tren del Ciment i Museu del Ciment
adreça:
La Pobla de Lillet, Berguedà (el)
Club Súper3: porteu el carnet, teniu entrada gratuïta

 

 

 

El Tren del Ciment és l'antic traçat que unia la fàbrica de ciment Asland amb Guardiola de Berguedà. Un itinerari que permetia transportar el ciment des de la fàbrica cap a Berga i Manresa. Actualment el tren fa un recorregut turístic de 3,5Km i surt dels afores de la Pobla de Lillet. Fa parada al centre del poble, els Jardins d'Artigas fins arribar al Museu. La visita és un bona oportunitat per veure la mina, la fàbrica i el Museu del Ciment de Castellar de n'Hug. Però també per descobrir els bonics jardins que va dissenyar Gaudí.

 

Actualment el conjunt de la fàbrica de ciment està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug fou inaugurat l'any 2002. La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l'any 2005. Turisme industrial amb nens.

 

 

Tren del Ciment i Museu del Ciment. Informació

Tren del Ciment i el Museu de Ciment a Castellar de n'Hug

Es recomana consultar els horaris abans d'anar-hi ja que aquests poden variar segons el mes que hi aneu. Consulteu aquí el calendari de visites. També es poden comprar bitllets combinats per no deixar-vos res sense visitar. Els Súpers tenen preus especials. Podeu apuntar-vos a fer la visita teatralitzada, consulteu horaris.

 

Tren del Ciment i el Museu de Ciment a Castellar de n'Hug

(tren visitable estacionat a l'estació del Museu de Ciment)

Tren del Ciment i el Museu de Ciment a Castellar de n'Hug10

(exposició de trens i vagons a la Pobla de Lillet)

A l'estació del Tren de Ciment, a la Pobla de Lillet, trobareu informació turística de la zona. Hi ha una exposició de trens, locomotores, vagons... i tot el relacionat amb el món del tren de la Vall del Llobregat. L'exposició és gratuïta.

 

La visita al Museu

El recorregut en tren, de la Pobla de Lillet fins el Clot del Moro on hi ha la fàbrica de ciment de Castellar de n'Hug dura uns 20 minuts. Cal baixar a l'última parada del tren. La fàbrica va ser construïda per Eusebi Güell i Bacigalupi i va entrar en funcionament l'any 1904 i es va tancar l'any 1975.

  • Un cop a la fàbrica de ciment es pot visitar el Museu del Ciment on trobareu tot el relacionat amb l'explotació i la fàbrica.
  • Per als nens resulta atractiu ja que el primer que us trobareu és que us posen un casc d'obra per fer la visita.

Tren del Ciment i el Museu de Ciment a Castellar de n'Hug

  • La zona d'exposició és la part que pot resultar més avorrida als nens. Aquí també hi ha un audiovisual on s'explica la història de la fàbrica. L'exposició es pot veure el procés de fabricació del cimenti el seu ús en la construcció. Amb diferents elements i objectes també es pot veure com vivien els treballadors. Un curiós túnel reprodueix el forn ajuda a comprendre el funcionament de la fàbrica.

Tren del Ciment i el Museu de Ciment a Castellar de n'Hug

  • Finalitzada la part de l'exposició cal posar-se el cas per pujar a la zona dels túnels fins la gran nau d'emmagatzematge del ciment.
  • Segueix la visita pujant per un camí fins arribar a la fàbrica, ara mig enrunada. Un cop vista cal tornar al punt on ha començat la visita.

Tren del Ciment i Museu del Ciment

El Museu del Ciment Asland ha inaugurat un nou espai museogràfic que incorpora un forn de proves per a l’obtenció del clínquer. Es tracta d’un forn semiindustrial fabricat el 1967 a la fàbrica Asland i que ara ha estat restaurat.

 

Altres llocs d'interès

El Berguedà amb nens

Catalunya central amb nens

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save