Activitats estiu

Què fem?

Salt de la minyona

  1. Home
  2. »
  3. Salt de la minyona
adreça:
Osona
coordenades: 41.9340988 / 2.3639083 (Salt de la Minyona)

 

 

 

El Salt de la Minyona és un petit mirador situat en un altiplà de les Guilleries, encavallat entre dos penya-segats. Les aigües van erosionar fortament els estrats solubles dels cingles dels Munts de Vilanova de Sau. Així es va formar una llenca vertical i estreta de roca conglomerada d'un centenar de metres, que puja des de la base de la cinglera fins al mateix planell, formant una estructura geològica singular. L'excursió fins el cim es pot fer amb nens però cal tenir en compte que l'últim tram és força costerut. La pujada fins el Mirador és un dels clàssics de l'excursionisme d'Osona.

 

Salt de la minyona

Ruta des de web de Folgueroles

Indret molt visitat pel seu fàcil accés. Cal seguir la pista que es troba un cop passat el nucli de Folgueroles en direcció a Vilanova de Sau. el trencant el trobareu just després del pont del Vent. Hi ha un rètol indicatiu. En aquest punt, deixant la carretera podem agafar una pista que puja als Munts i és apta per a vehicles.

En el camí de pujada ens trobem la petita capella de la Verge del Camí, capella creada fent paret per fora d'una gran pedra i treien les terres de sota creant aquesta singular capella.

Salt de la minyona

foto de Natura Local (veure ruta autoguiada)

Des d'aquest punt, que es troba a 832 metres d'alçada, es poden admirar gran part de les Guilleries. Una simple barana de ferro de més de 80 m que contorneja les cingleres, separa del buit que origina un espadat.

 

Ruta feta per Con los niños a cuestas

Teniu tota la ruta i podeu seguir-la a través de les fotos fetes al llarg de l'itinerari.

Salt de la minyona

ruta del Salt de la Minyona a Con los niños a cuestas

 

Rutes de llegenda i rondalles - Fitxa 19

El salt de la minyona

Era un dia de festa major i una minyona de casa bona arribava tard a missa perquè li havien encarregat molta feina. La noia era molt devota i, per això, va acabar tan ràpidament com va poder i va sortir corrents cap a l’església. Per arribar-hi com més aviat millor,
va agafar una drecera que passava a través d’un pronunciat rocam. Malauradament, va ensopegar i es va precipitar al fons de l’abisme. Durant la caiguda pensava que no se’n sortiria però, finalment, va aterrar miraculosament sana i estàlvia al peu de la gran roca i va poder seguir de pressa el camí a missa.
Quan va sortir de l’església va explicar el prodigi, encara que no tothom la va creure. De fet, fins i tot n’hi va haver que se’n van riure. La minyona, convençuda que tenia poders, s’indignava en veure que molts la prenien per una farsant. Així doncs, un dia va decidir apropar-se al cingle envoltada de fadrins i donzelles per tal de repetir el salt i demostrar que deia la veritat. No obstant, no va tenir en compte que les circumstàncies no eren les mateixes, i que ara la movia l’orgull i no la fe. Per això, aquesta vegada, quan es va abocar al precipici, no va produir-se cap miracle i l’endemà la van enterrar.

Veure rutes de llegenda i rondalles

 

+ activitats i rutes per OSONA

rutes de llegenda i rondalles

+ Miradors

 

INSTAGRAM

 

 

etiquetes: