Activitats estiu

Què fem?

ruta dels Molins a Calldetenes

 1. Home
 2. »
 3. ruta dels Molins a Calldetenes
Molí del Pujol
Serra de Sant Marc
Pas d'aigua al Molí de la Calvaria
Molí del PujolSerra de Sant MarcPas d'aigua al Molí de la Calvaria
adreça:
Calldetenes Osona

 

 

En la ruta dels Molins a Calldetenes, a Osona descobrireu la història farinera del municipi. Es tracta d'una ruta circular i bonica que podeu fer a peu o en bicicleta on es combina patrimoni i paisatge. Transcorre entre frescos boscos i torrents i s'obre entre camps de conreu de blat i farratge. L'itinerari us acostarà al Museu del blat que es troba al Molí de Calvaria. Des de dalt de la Serra de Sant Marc, on hi ha l'ermita, podreu gaudir de boniques vistes de la Plana de Vic. Ara podreu seguir la ruta-joc dels Molins Calldetenes escanejant diferents codis QR.

 

ruta dels Molins a Calldetenes. dades i mapa

ruta dels Molins a Calldetenes

ruta dels Molins a Calldetenes

ruta dels Molins a Calldetenes

ruta autoguiada amb l'app gratuïta de Natura Local

ruta dels Molins a Calldetenes. Itinerari

La ruta comença des del mateix nucli de Calldetenes, a la Plaça Onze de setembre. Haureu de travessar la nova ronda de circumval·lació per agafar el camí que ens portarà a la ruta dels Molins. Durant tota la ruta us anireu troban cartells informatius que expliquen les curiositats dels diferents elements que trobareu: recs, basses, fonts...

ruta dels Molins a Calldetenes

L'itinerari segueix trams del Torrent de Sant Martí i del Torrent de la Sauleda per trobar fins a 16 punts d’interès. Grans arbres com verns, freixes, pollancres, nogueres o saücs proporcionaran bona ombra en els dies més calorosos.

Torrent de Sant Martí

ruta dels Molins a Calldetenes

 • Arribareu a la Bassa de blanqueig, on antigament es netejaven i s'adobaven pells. A l’ombra dels arbres del voltant d’aquesta bassa hi ha taules per fer un pícnic.

ruta dels Molins a Calldetenes

 • Seguiu fins el Molí del Pujol amb els seu imponent desmai sobre el torrent.

ruta dels Molins a Calldetenes

 • Passeu pel mig de la propietat privada del Mas de la Frontera, on hi ha el Molí de la Frontera i el carcabà (sortida de l'aigua). Seguir pel camí que porta al torrent de Sant Martí.

Moli de Calvaria, Museu del blat

ruta dels Molins a Calldetenes

moli de calvaria i museu del blat

 • Continuar fins arribar al Molí de la Calvaria, del s. XI, avui dia convertit a Museu del Blat. Al museu hi
 • descobrireu la història de la zona, el cicle del blat i tots els diferents usos de les eines i construccions associades als molins. A l'estiu s’hi celebra la Festa del Batre.

ruta dels Molins a Calldetenes

camps de blat

 • El paisatge fresc i boscós canvia per la zona agrícola dels camps de conreu de blat o farratge. S'arriba al Molí d'Altarriba. L'únic molí sense habitatge i també l'únic que conserva els buidadors, unes aixetes que conduïen l'aigua que sobreeixia de la resclosa cap a un altre molí del municipi.
 • A la Casa Nova de la Sauleda hi veurem pollancres i un gran salze. A L’Aymerich, trobarem un gran roure martinenc a l’entrada.
 • Continua la ruta pujant per la Serra de Sant Marc fins a arribar a l'ermita de Sant Marc. Des d'aquí tindreu unes vistes panoràmiques excel·lents de la Plana de Vic.

ruta dels Molins a Calldetenes

 • Baixant la serra trepitjarem les característiques margues blaves d’Osona on es poden trobar fòssils marins i veure molta avifauna sobrevolant-nos (xoriguers, aligots, abellerols, estornells, tudons...).
 • S'acaba la ruta entrant de nou a Calldetenes i tornant al punt d’inici.

ruta-joc dels Molins de Calldetenes

Seguint la ruta amb l'App podreu escoltar àudios i llegir informació complementària als faristols. També podrem escanejar codis QR on trobareu vídeos o imatges i alhora preguntes per respondre que us faran fruir encara més de l'experiència pedagògica.

 

Altres llocs d'interès

 


 

 

etiquetes: