Què fem?

Puig d’Arques i dolmen d’Arques

 1. Home
 2. »
 3. Puig d’Arques i dolmen d’Arques
adreça:
Romanyà de la Selva, Baix Empordà (el)

 

 

 

L'excursió fins el Puig d'Arques i el dolmen d'Arques és una ruta circular que transcorre pràcticament per una fàcil pista forestal. Durant la pujada, la presència d'alzines sureres, configuren el paisatge típic de les Gavarres.  Teniu com a referent el vèrtex geodèsic (Puig de les Gavarres) i, a la zona del Mirador, la FEEC hi ha posat una placa commemorativa. El cim està inclòs al llistat dels 100Cims. A tocar, el radar meteorològic destaca per la seva singular cúpula esfèrica. Finalment, en aquest mateix punt, trobareu el magnific dolmen d'Arques.

 

Puig d'Arques i dolmen d'Arques. Dades i mapa

 • Distància: 6,5 km.
 • Temps: 3 hores amb parades

 

Puig d'Arques i dolmen d'Arques. Itinerari

Un cop a Romanyà de la Selva us haureu de desviar direcció al Puig d'Arques. Seguir la pista amb el cotxe fins el Coll de Can Llach on trobareu una esplanada per aparcar.

 • La ruta s'inicia fent un petit tram per pista asfaltada. Al girar a l'esquerre s'agafa la pista de terra que porta fins el Coll del Matxo Mort.
 • Seguir entre pins i alzines sureres. Després d'una petita pujada s'arriba a dalt del collet on trobareu un pal indicador. Ara cal seguir per la dreta direcció Can Sitges.

Puig d'Arques i dolmen d'Arques

 • La pista de terra està senyalitzada amb les marques blanques i vermelles del GR-92. Un cop arribats a l'alçada de Can Sitges deixeu-la a l'esquerra fins la següent bifurcació. A la cruïlla continuar per la dreta, en una lleugera pujada.
 • La pista continua pujant de manera suau entre un bonic bosc d'alzines sureres fins la següent bifurcació. A la dreta es continua cap el Puig d'Aiguabona. Cal seguir pel sender de l'esquerra.

Puig d'Arques i dolmen d'Arques

 • El sender es va fent estret i un tan pedregós. Després d'una petita pujada s'arriba al vèrtex geodèsic del Puig de les Gavarres. Aquest és el punt que compta com a 100Cims. Des d'aquí es pot veure el radar meteorològic del Puig d'Arques.

puig de les gavarres amb nens

Puig d'Arques i dolmen d'Arques

pujada a la torre del mirador

 • Baixar per un estret sender fins una petita esplanada, al fons, un nou sender puja cap al radar, el mirador i el dolmen d'Arques. L'estació meteorològica va ser construïda l'any 2002 i té 19 metres d'alçada. Aquí trobareu la placa de la FEEC. Pugeu al mirador per contemplar les vistes de les Gavarres fins a Palamós.
 • A l'altra costat del radar es troba el dolmen de Puig d'Arques i es considerat un dels més importants de la zona de les Gavarres.
 • La baixada es fa seguint la pista fins que va des del radar meteorològic fins la carretera. Passeu a l'altre cantó de la barrera i seguiu per la pista asfaltada que porta fins el Pla de Can Sabaté. Després d'un parell de quilòmetres s'arriba a Can Llach, on s'ha deixat el cotxe.