Espai Far el patrimoni mariner a Vilanova i la Geltrú

  1. Home
  2. »
  3. Espai Far el patrimoni mariner a Vilanova i la Geltrú
adreça: Pujada Far Sant Cristòfol, 2
adreça:
Vilanova i la Geltrú,, 08800 Garraf (el)
Club Súper3: Sí, porteu el carnet !
obert: museu (PO) portes obertes primer diumenge de mes
telèfon: 600 509 223
correu electrònic: espaifar@vilanova.cat

 

 

 

L'Espai Far és l'equipament cultural i turístic dedicat al patrimoni mariner de Vilanova i la Geltrú. Està ubicat al Far de Sant Cristòfol, a l'antiga casa del faroler i constitueix un valuós centre museístic de la ciutat. A l'Espai Far hi trobareu alguns dels objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera. Gràcies als diferents materials que l’Associació del Museu del Mar ha anat rebent de donacions de pescadors i veïns del barri de Mar. Inclou també un àmbit dedicat a la preservació i difusió de la memòria oral. L’Espai Far disposa de dos museus: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia; i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

 

Espai Far el patrimoni mariner a Vilanova i la Geltrú. La visita

Espai Far el patrimoni mariner a Vilanova i la Geltrú

Us acostem a l'Espai Far amb la visita que veren fer des de mama, què fem demà? Us recordem que les visites són sempre acompanyades. L'Espai Far també és un punt d'informació turística.

Es fa un recorregut per l'antiga casa del faroler on podreu veure els diferents objectes relacionats amb els mar i fotografies antigues. Gràcies a una pantalla tàctil podreu veure gravacions on diferents persones expliquen històries relacionades amb els objectes exposats.

El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués és una replica del museu que tenia el col·leccionista Fransecs Roig Toqués, mort l'any 2008. Ara l'Ajuntament de Vilanova l'ha conservat i reobert en l'Espai Far. S'hi troben unes 3.400 peces relacionades amb el mar: bots de sorra de diferents països, peixos, caragols marins, instruments de navegació...

En l'antic Museu d'en Francesc Roig hi havia un estany amb una carpa, la Juanita. El mateix Roig havia ensenyat a veure en porró i menjar amb cullera. Ara, la carpa Juanita també té el seu propi espai. Retalls de premsa dels anys 70 i un enorme pantalla on es pot veure la carpa en l'època en que fou famosa. En la web  web de la Associació d’Amics de la Carpa Juanita podreu seguir la seva història.

Al voltant del far hi trobareu un bonic espai lliure amb canons i enormes àncores. un mirador amb bancs des d'on poder contemplar el mar.

 

El bot de salvament Víctor Rojas a L'Espai Far

Espai Far el patrimoni mariner a Vilanova i la Geltrú

foto VilaWeb bot de salvament Víctor Rojas de Vilanova i la Geltrú, datat del 1916

L’Espai Víctor Rojas acull el bot de salvament de nàufrags Víctor Rojas. Un dels tres únics bots d’aquesta tipologia que es conserven a Catalunya. És un bot mixt per navegar a rem i vela, insubmergible i autoredreçable. És una de les peces més preuades del museu, va arribà a Vilanova l’any 1925. Està inspirat en els bots anglesos de tipus Beeching-Peake. El Bot de salvament “Víctor Rojas” té una eslora d’11 m, una mànega de 2,70 m i un puntal de 0,80 m. És un bot de rems i vela, per a 14 tripulants. Llegiu-ne més aquí.

Preus i horaris

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

 

 

 

Save