Pasqua

Què fem?

Museu d’autòmats més petit del món

  1. Home
  2. »
  3. Museu d’autòmats més petit del món
Museu d'autòmatas més petit del món
Museu d'autòmatas més petit del món
adreça:
Carrer Sant Marc, 38 - Castellbisbal Vallès Occidental (el)
horari: cal trucar i quedar amb el dia i hora de la visita
telèfon: Lluís Ribas - 657 845 649

 

 

 

El Museu d'autòmats més petit del món és el petit museu particular d'en Lluís Ribas. En Lluís és professor de formació professional de mecànica i soldadura i conservador del museu d’autòmats del Tibidabo. Des de fa 28 anys es dedica a construir els meus propis models d’autòmats, alternant les tres tasques professionals. El petit museu està situat a la casa particular a la zona de l'antic celler familiar de Castellbisbal. Podreu veure el faquir traient foc, l'il·lusionista de la tómbola, el petit científic... Cal trucar i concertar la visita.

 

 

Museu d'autòmats més petit del món

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

El Museu d'autòmats més petit del món es troba a Castellbisbal, al celler de la casa d'en Lluís Ribas. Un antic celler familiar d'uns 50m2  on hi ha el taller de construcció i la sala d'exposicions. La visita està pensada per donar a conèixer el món dels autòmats a tot tipus de públic, inclòs el familiar.

els autòmats, l'inici de la robòtica actual

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

Es tracta d'una visita divulgativa i lúdica alhora. Hem de pensar que aquestes peces representen els inicis de la robòtica actual. A mitjans del segle XIX els mestres rellotgers i constructors d’autòmats van començar a crear aquests personatges que funcionaven amb mecanismes com ara els engranatges, les politges, les palanques o les lleves. A través de corda o una mica més tard amb motors elèctrics, posaven en marxa el mecanisme del personatge per tal de donar-li moviment.

En aquells moments i ben entrat el segle XX el públic majoritàriament no sabia llegir, ni escriure ni viatjava ni feia activitats esportives com avui dia i molt menys disposava d’internet. Per això els autòmats sempre es van fer servir com activitat lúdica o de divertiment. I com es feia?. Doncs els propis constructors, els carregaven als seus carros per tal d’exposar-los a les places dels pobles i ciutats on viatjaven i en petites carpes els posaven en marxa cobrant una entrada. Imagineu el què suposava pel públic d’aquella època. Era una distracció meravellosa equivalent al circ o al teatre.

L'ofici de constructor d'autòmats

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

Avui dia, pràcticament no queden constructors d’autòmats al món ja que és un ofici extingit donat que els mecanismes van ser substituïts per components electrònics. Però som un grapat de persones que, seduïts per la màgia d’aquests personatges, ja fa anys que ens dediquem a la seva construcció i, encara que son realment una raresa molt mística, el meu propòsit és mostrar-los per fora i...per dins. Per dins perquè així es poden mostrar els mecanismes que intervenen i poder veure el seu moviment que, val a dir, ja no es veu enlloc.

la col·lecció d'autòmats d'en Lluís Ribas

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

 

La col·lecció està formada per 20 peces

  • el Faquir, que realitza un número de foc (controlat) i faquirisme.
  • 7 autòmats il·lusionistes que realitzen números reals de màgia interaccionant amb el públic. Són una delícia per joves i grans ja que endevinen cartes, boles i números que el públic escull aleatòriament.
  • L'autòmat científic que demostra l’existència de càrregues elèctriques que ens envolten i provoca una petita pessigada als dits gràcies a la demostració de l’electricitat.
  • Hi ha també diverses escultures metàl·liques en moviment en les quals es pot veure tots els mecanismes que intervenen en el moviment. Aquests autòmats són especials pels pares perquè expressen inquietuds dels humans a través d’un discurs més adult però adaptable als infants.
  • Caixes de música dels autòmats, els motlles per modelar els caps i el cos. També s’explica com es confeccionen les robes a través de patrons fets per una modista i els dibuixos tècnics que s’han fet servir per calcular l’autòmat.

 

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

Al taller es poden veure les màquines emprades i la construcció d’un autòmat.

 

la visita al petit museu

Museu d'autòmats mags d'en Lluís Ribas

La visita té una durada aproximada d'una hora i està guiada pel mateix Lluís que és qui explica el procés de creació i fa el recorregut per veure i gaudir de cada peça. Una experiència única, dinàmica i atractiva que agradarà a grans i petits.

El museu es troba ubicat al celler familiar, dins de la mateixa casa del constructor. Té una cabuda per a unes 7 persones encara que resulta més òptim si en son 5. La il·luminació s’aconsegueix a través de petits focus que il·luminen l’autòmat creant una atmosfera única, ambientada per música tènue que, amb les explicacions i participació del públic fa que sigui realment interessant.

Horari

Dimarts i dijous de 16 a 20h, dissabtes i diumenges de 10 a 14h i de 17 a 20h. Cal trucar i concretar el dia i hora de la visita.

 

 

Altres llocs d'interès