Què fem?

El Refugi 307 de Barcelona – MUHBA

 1. Home
 2. »
 3. El Refugi 307 de Barcelona – MUHBA
adreça: Nou de la Rambla, 175
adreça:
Barcelona Barcelonès (el)
horari: de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h
telèfon: 93 256 21 00

 

 

 

El Refugi 307 de Barcelona és un dels més de mil que es van construir a Barcelona durant la Guerra Civil. Fou construït amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos indiscriminats que va patir Barcelona. Les visites son guiades i es fan des de Museu d'Història de Barcelona MUHBA.

 

El Refugi 307 de Barcelona - MUHBA.

Característiques

El Refugi 307 de Barcelona mapa

El Refugi 307 és un dels millors exemplars de refugi construït a Barcelona i alhora esdevé un autèntic memorial de la lluita per la supervivència i el desastre de les guerres. S'ha recuperat i obert al públic per tal de mostrar la crueltat de les guerres i les seves conseqüències.

 • Té a prop de 400 metres de túnels, amb una alçada de 2,10 metres i una amplada que oscil·la entre 1,5 i 2 metres
 • Disposa de tres entrades d’accés al carrer Nou de la Rambla.
 • El refugi comptava amb diverses estances: lavabos, font, infermeria, sala d’infants i llar de foc, entre d’altres.
 • , i va ser excavat gràcies a l'esforç de molts veïns que es va implicar en la seva construcció.
 • Fou concebut per protegir la població dels atacs aeris.

 

El Refugi 307. La visita

El Refugi 307 de Barcelona túnels

Us deixem la visita que va fer la Isabel i família del blog Pasajes y Paisajes. La visita formava part de l'activitat «La ciutat amb ulls d’infant» que organitza l'Ajuntament i el Museu d'Història de Barcelona. Aquest tipus de visita està pensada per anar-hi amb els nens ja que el guia interactua amb ells de manera fluida i didàctica. En tot cas, es pot fer la visita guiada els diumenges de mes. La visita dura aproximadament 1 hora. Cal reserva.

 • La visita comença des de l'accés al refugi del carrer Nou de Rambla, 175 i es surt per una altra accés al mateix carrer.
 • Us mostraran on s'ubicaven els lavabos i altres estances. També veureu les dues fonts que es van trobar mentre es feia l'excavació i que proporcionaven aigua als refugiats.
 • Veureu la zona d'infermeria i el lloc on havia d'anar la guarderia que després no es va utilitzar per un problema de construcció. El lloc va servir de llar a una família de Granada durant 10 anys.
 • Durant la visita us explicaran com es va anar fent la construcció i com s'organitzaven per accedir. Tenien unes normes de convivència ja que segons els bombardejos podien estar tancat cert temps. Dins del refugi hi cabien unes 2000 persones.