Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Turó de les Tres Creus de Montornès

  1. Home
  2. »
  3. Turó de les Tres Creus de Montornès
Turó de les Tres Creus de Montornès
Turó de les Tres Creus de Montornès
web:
adreça:
Carrer de les Tres Creus - Montornès del Vallès Vallès Oriental (el)
coordenades: 41.5523804 / 2.2613456

 

 

El Turó de les Tres Creus de Montornès està situat entre el riu Mogent i el Congost. La pujada fins al cim és una petita excursió sense cap mena de dificultat que es fa seguint el camí. A part de les vistes sobre Montornès podreu arribar-vos fins al mirador del turó d'en Roina on hi ha una estació meteorològica. A la zona més baixa del turó hi ha l'enclavament romà del Castellum de Can Tacó. Nosaltres hem pujat al turó com a part de la ruta circular que segueix el riu Mogent fins a l'aiguabarreig amb el riu Congost, punt on dona nom al riu Besos. Us recomanem que seguiu la ruta sencera, és fàcil i familiar.

Turó de les Tres Creus de Montornès

Turó de les Tres Creus de Montornès

Turó de les Tres Creus de Montornès

Teniu l'accés al Turó des del carrer de les Tres Creus. Nosaltres que veníem de la passera del Besos hem pujat al turó des del Vial del Congost, on hi ha l'antic Pou de Gel. La pujada fins al cim no té misteri. Seguiu el camí traçat. Al llarg dels diferents camins trobareu indicadors i bancs per descansar.

Pous del Duc o de la Casa Gran

Turó de les Tres Creus de Montornès

Un cop al pou de gel podeu continuar per l'esquerre en un camí que comença encimentat. El camí voreja el turó i arriba a l'entrada del carrer de les Tres Creus. També s'hi arriba seguint el camí de la dreta, que arriba primer al recinte arqueològic i d'aquí al cim.

Turó de les Tres Creus de Montornès

Un cop visitades les Creus, el mirador i si està obert el Castellum de Can Tacó, podeu baixar pel mateix carrer dels Tres Turons fins a la passera que creua el Mogent. Un cop a l'altre costat podeu seguir a dreta o esquerra pel camí fluvial del Mogent, direcció a l'aiguabarreig del Besos o a l'esquerre fins a Vilanova del Camí.

La petita serralada de Montornès - turó d'en Roina

Turó de les Tres Creus de Montornès

Caseta meteorològica al Turó d'en Roina

La petita serra aïllada està formada per tres turons: el turó d'en Roina, el de les Tres Creus i el més proper a Montornès Nord que no té nom conegut. A la segona meitat de la dècada dels noranta del segle XX, hi va haver un incendi que va arrasar l'àrea forestal dels turons. Actualment, hi ha un bosc en lenta recuperació i amb un interès natural biogeogràfic destacable en tractar-se d'un ecosistema forestal mediterrani aïllat situat entre ecosistemes fluvials i polígons industrials. (+info)

 

Castellum de Can Tacó

Turó de les Tres Creus de Montornès

El castellum de Can Tacó és un enclavament romà de caràcter militar construït al segle II aC, en ple període republicà. Situat en un petita elevació (117 metres), era un mirador privilegiat per controlar les importants rutes en la confluència dels rius Mogent i Congost. Per la seva ubicació, avui dia el jaciment està compartit administrativament pels municipis de Montornès i de Montmeló. (+info).

Passeig fluvial del riu Mogent a Montornès

cami fluvial del mogent montornes

Veure la ruta del passeig fluvial del riu Mogent 

 

Altres llocs d'interès

excursions pel Vallès Oriental amb nens

+ parcs forestals i arborètums