Què fem?

Ruta riera de Marganell

 1. Home
 2. »
 3. Ruta riera de Marganell
adreça:
Marganell Bages (el)

 

 

 

La ruta riera de Marganell és un itinerari suau i familiar que es fa com un passeig. Cal tenir en compte que en èpoques de pluges és millor no fer-lo ja que la riera pot presentar una bona crescuda. Si voleu caminar més, passat el pont de fusta, us podeu apropar fins el mirador de la bandera, amb vistes a Montserrat. Passareu pel salt i gorg de Bisbe i la font del Ferro.

 

Ruta riera de Marganell. Dades i mapa

Riera de Marganell

 • Distància: uns 2Km
 • Temps: 25 minuts sense comprar parades.
 • Dificultat: fàcil (la ruta de la riera)
 • Dificultat: moderada (pujar fins el mirador de la bandera)
 • Observacions: no aconsellable en èpoques de pluges

 

Ruta riera de Marganell. Itinerari

Per arribar a Marganell cal prendre la carretera BV-1123 des del seu enllaç amb la C-55 a Castellbell i el Vilar. El lloc de sortida és l’esplanada que es troba al PK 6,85 de la carretera, a ponent del nucli del poble i a la banda oposada de l’església parroquial de Sant Esteve.

vaca marganell

vaca a l'agro botiga de Marganell (on hi ha l'aparcament) - foto Jaume Solà

Es comença des de la caseta de fusta i punt d'informació del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Seguir el camí fins arribar al pont de fusta conegut com el pont de Cal Janet. Va ser construït arran dels aiguats de l'any 2000 que es van endur l'antic pont, i s’ha convertit, a data d'avui, en el nexe d'unió entre la muntanya i el poble.

 • Tot just passat el pont hi ha el camí que s'enfila cap el mirador de la bandera, amb bones vistes de Montserrat.
 • Si voleu fer la ruta de la riera de Marganell cal girar a l'esquerra passant per sota el pont i continuarem el sender paral·lel a la riera. Poc més endavant tornareu a creuar la riera per les passeres ubicades a l'indret amb aquesta finalitat que us durà fins a la font de Ferro. Ara cal pujar les escales i agafar el camí de l'esquerra.

Riera de Marganell gorg de Bisbe

gorg del Bisbal conegut com la "piscina" de Maraganell

 • Just a mà esquerra creuar novament la riera, per les passeres, fins a arribar a la font d'en Bisbal. No gaire més enllà es veu el saltant d'aigua i d'un dels tolls més apreciats de Marganell. Bon lloc per gaudir, reposar, contemplar i sentir la tranquil·litat de l'entorn. La gent del poble antigament, anava a banyar-se al gorg del Bisbal conegut com la "piscina" de Marganell.
 • Desfer el camí passant pel costat dels horts fins a arribar novament a la caseta de fusta, punt d'origen del recorregut.

flora i fauna de la riera de Margarell

La ruta de la riera segueix per l'altre camí, paral·lel a la riera. A partir d'aquí ja podreu anar observant la variada flora i fauna de la zona que varia segons l'època de l'any.

 • fauna: de peixos se'n poden veure durant tot l'any, sobretot barbs. A l'època més càlida notarem la presència destacada de l'oreneta cuablanca i de l'oreneta vulgar. També trobarem a la riera i als torrents que hi desemboquen i a l'estiu, l'abellerol, un ocell força vistós. Entre d'altres espècies també es pot trobar amb la presència de granota verda, menys alguna reineta. Amb sort us podeu trobar amb algun eriçó, als horts més propers a la riera.
 • flora: al llarg del recorregut es troba la comunitat de boga, espècie que forma herbassars densos que arrelen dins de l'aigua de la riba de la riera, també hi ha zones amb joncs. Acompanyant-los, veiem una mata petita de tija prima i allargada, que amb grans poblacions formen una làmina densa sobre l'aigua, és (Ceratophillum demersum). A l'època càlida i en àrees de poca fondària i poc corrent hi ha la comunitat de creixen bord. Just abans d'arribar a la font de Ferro  es pot veure una destacada població cua de cavall grossa. A la vessant enlairada ens acompanya en tot el camí una roureda de roure martinenc, en procés de recuperació i expansió.

 

Altres llocs d'interès

+ excursions al Bages

+ rutes d'aigua

 

 

etiquetes: