Què fem?

Ruta al Castell de Palagret i la font de l’Alau

  1. Home
  2. »
  3. Ruta al Castell de Palagret i la font de l’Alau
adreça:
Celrà Gironès (el)

 

 

 

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau és una excursió que resseguix un tram del torrent de l'Infern del municipi de Celrà, al Gironès. Ens trobem al mig de les Gavarres amb una vegetació exuberant en un itinerari on trobareu trams que semblen màgics túnels per l'espesa vegetació. Tota una aventura per als nens, on hi trobaran aigua, un castell i edificacions amagades dins la vegetació.  La ruta té parada al Castell de Palagret, també anomenat Mabarrera. Es tracte d'un castell del segle XV construït sobre la roca i que ha estat condicionat per visitar.  L'itinerari continua fins la zona de la font de l'Alau, antiga zona d'esbarjo de la població. Ara la ruta s'ha convertit en un itinerari per descobrir els voltants patrimonials i naturals del municipi.

 

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau. Dades i mapa

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau

Un traçat lineal de gairebé 8 km per fer a peu

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau

ruta autoguiada per Natura Local des de la seva App gratuïta

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau. Itinerari

La ruta és una curta i agradable passejada que us permetrà descobrir el Castell de Palagret i allargar-vos fins  la font de l'Alau. L'itinerari segueix part del torrent de l'Infern tot passant per dos antics molins, ara en runes. Un itinerari d'aigua on els nens podran fer observacions dels petits amfibis i insectes que hi ha al llarg del torrent. Es tracte d'una excursió que es converteix en una aventura gràcies a l'exuberant vegetació en algun dels seus trams.

  • L'itinerari segueix el camí cap el Castell de Palagret fins a can Taverner petit on trobareu, en un trencant a la dreta, el forn de calç de Can Gich.
  • El camí continua per un altre trencall  per on cal passar la riera de Palagret que es dirigeix directament cap al castell. La senyalització vertical indica el trencant correcte.
  • Un cop al castell podreu visitar-ne la part accessible i contemplar la resta de parets i el fossar  que es conserven.
  • Retrocedir una mica per continuar l'itinerari fins la font de l’Alau. Seguiu la pista fins a arribar a la bifurcació on la pista forestal segueix cap al santuari dels Àngels. L'altre us portarà pel camí de la font. Aquí  neix el camí del torrent de l’Infern per arriba fins la zona de la font de l’Alau. La font segurament fou construïda  des de la fàbrica Pagans, probablement sobre una font preexistent. Poc abans d’arribar a la font també es troba una petita garita de bosquetans, ara ben vestida de vegetació.
    Les dues construccions daten del 1931 i reflecteixen els diversos usos i aprofitaments que s’extreien de les Gavarres, que van ser molt productives fins ben entrat el segle XX, i que han deixat un llegat cultural molt valuós al territori.

 

El castell de Palagret o Mabarrera

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau

Ruta al Castell de Palagret i la font de l'Alau

les fotos del castell són de wikipedia

El Castell  formava part del seguit de fortaleses del bisbat de Girona. Era un castell que servia de guaita i element defensiu en primera instància. Segurament, la fortificació es va construir arran de l’arribada d’Almansor a Barcelona el 985.

La fortalesa s’assenta directament sobre la roca mare, de planta quadrangular lleugerament trapezoïdal. Conserva una alçada dels murs d’uns 4 metres, en el millor cas. S’observa com la major part d’aquestes parets perimetrals estaven reforçades per un talús i contraforts. També es pot veure el fossar, amb un perímetre total de 92 m, i entre 5,5 i 6,5 m d’amplada. Les restes del castell s’han condicionat per fer-les visitables.

 

* la foto de la font d'Alau és de Santi Gavarres

 

Altres llocs d'interès

Les riberes del Ter a Girona amb nens
Ruta per la Vall de Llémena amb nens
Rutes en família: de Girona a Sant Feliu de Guíxols per la Via Verda

sortir amb nens al Gironès

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: