Què fem?
Reserva Natural de Sebes
La Reserva Natural de Sebes és un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre. Conjuntament amb el Meandre de Flix. Ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. La gran diversitat d’hàbitats que acull la Reserva fa que sigui un punt important per a la conservació de la biodiversitat, tant de fauna com de flora i vegetació. Algunes de les espècies presents a la Reserva, estan catalogades com a escasses o molt rares a Catalunya, o fins i tot com a endemismes.
Grup Natura Freixe
La Reserva és gestionada pel Grup de Natura Freixe, és una entitat sense ànims de lucre amb més de trenta anys de trajectòria que centra les seves activitats en la conservació de la natura i s'encarrega de promoure activitats d'educació ambiental.
A l’agenda d’activitats hi trobareu les visites, activitats d'ecoturisme i jornades de voluntariat programades a la Reserva Natural de Sebes. Totes estan conduïdes per guies intèrprets de natura i adaptades als diferents grups.
Reserva Natural de Sebes
Aquest espai natural és un espai obert al públic que es pot visitar de manera lliure i gratuïta.
L’itinerari principal transcorre entre paisatges agrícoles tradicionals, boscos de ribera i aiguamolls, als quals us podreu endinsar passejant per les passeres i arribant fins als observatoris. Des d’allí podreu contemplar l’exuberant vegetació i la fauna característica, especialment les aus que hi fan parada o que hi habiten. El bon estat de conservació d’aquest hàbitat fa que fins i tot s’hi pugui observar alguna llúdriga.
Itineraris
Itinerari principal
- L'itinerari principal de la Reserva Natural de Sebes segueix el camí principal que voreja aquesta zona d'aiguamolls i correspon a un tram del GR-99. Al llarg del recorregut hi ha diferents infraestructures i punts enlairats que ens serviran per conèixer millor la zona. És un itinerari apte per fer a peu, en bicicleta o vehicle.
- Del davant del Mas del Director surt un itinerari que travessa un bosquet de tamarius. Continua amb una passera de fusta enlairada que arriba fins a dos observatoris d'ocells, un a la vora d’una llacuna i l’altre és una finestra a la Vall de Sant Joan.
- Des del Mas del Director també es pot pujar fins un turó proper des d'on es pot veure una vista panoràmica de la zona de canyissar i on hi ha un jaciment arqueològic d’un poblat iber.
- A 1.600 metres (20 minuts caminant) del Mas del Director, seguint el camí principal, a mà esquerra surt un nou itinerari. Aquest arriba fins una passera de fusta que s'endinsa per la zona de bosc de ribera, un dels elements de més contrast amb l'esclarissada vegetació que voreja l'espai. Allí hi ha l’observatori Lo Galatxo.
- A 150 metres de la passera del bosc de ribera, hi ha l'àrea d'equipaments del Mas de les Cigonyes. En aquest punt hi ha un observatori enlairat que permet l'observació de la cigonya blanca i els altres ocells.
Mas de les Cigonyes
- A 150 metres de la passera del bosc de ribera, hi ha l'àrea d'equipaments del Mas de les Cigonyes. En aquest punt hi ha un observatori enlairat que permet l'observació de la cigonya blanca i els altres ocells.
- Al llarg de tot el recorregut anirem trobant tancats de pastura de cavalls de la Camarga, una espècie d’herbívors adaptats que contribueixen de manera activa en la gestió dels aiguamolls. Gràcies a la seva tasca es poden conservar diferents espècies vegetals i de fauna vinculades a les zones humides.
- Per tenir una bona panoràmica del meandre hem de pujar per la carretera asfaltada fins a la part més elevada del meandre, des d'on es pot veure el revolt que fa el riu i el castell que corona el turó.
Els itineraris del meandre
-
- L’itinerari interior voreja pel marge dret del riu per la banda del poble i transcorre des de la presa de l’embassament passant per damunt de l’antiga resclosa fins a l’altura del castell nou. En total és un recorregut d’un quilòmetre aproximadament.
- L’itinerari exterior transcorre pel marge esquerre del meandre i va des de la presa de l’embassament fins al pas de barca, resseguint tot el revolt del meandre al llarg de 5 quilòmetres de recorregut.
Mas Director
El Mas Director és el Centre d'Interpretació del Parc i punt de trobada i sortida de la majoria d'itineraris que es poden fer.
Cigonyes
Des de la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, l’any 2001 s’inicia un projecte de reintroducció per recuperar com nidificant la cigonya blanca (Ciconia cinonia) al tram final del riu Ebre. Després de la construcció d’un aviari es van portar els primers exemplars de cigonya blanca el juny de 2001. Actualment hi ha 14 les parelles reproductores presents a la reserva natural, les quals són fàcilment observables durant l’època de cria (de gener fins al juliol). Cap a l’agost fan la migració i marxen buscant les terres més càlides del nord d’Àfrica.
Cavalls de la Camarga
La Reserva natural de Sebes, és una zona d’aiguamolls a la vora del riu, on hi creixen de manera frondosa el canyís i la boga. Aquestes, serien les úniques espècies de plantes que hi hauria si es deixés de gestionar per això es van portar cavalls de la Camarga provenen de la regió francesa que porta aquest nom i estan adaptats a la pastura prop dels rius en zones humides i inundables. Per tant, son ideals per a col•laborar amb la gestió de la Reserva.
L'oli Mas de Pitoia
Les olives utilitzades per a l’elaboració d’aquest oli són majoritàriament de la varietat “empeltre” autòctona de la zona i procedeixen únicament de finques situades en l’entorn de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Actualment aquest projecte compta amb el suport permanent de la Fundació Catalunya-laPedrera i amb la col·laboració del molí artesà Oliflix i l’Ajuntament de Flix.
Activitats de natura
Consulteu AQUÍ l'agenda d'activitats, taller i visites guiades que s'ofereixen des de l'espai natural. També es fan activitats adreçades a grups escolars.
+Ribera d'Ebre
Terres de l'Ebre amb nens