1. Home
 2. »
 3. Reserva Natural de Sebes
adreça:
Flix,, 43750 Ribera d'Ebre (la)
telèfon: 977 26 51 12 - 650 12 51 90
correu electrònic: educacio@reservanaturalsebes.org

La Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix és una de les zones humides de les Terres de l'Ebre. una zona oberta al públic que la pot visitar de manera gratuïta en qualsevol dels seus itineraris resseguint passarel·les i fent parades en els observatoris per contemplar l'exuberant flora de ribera i la fauna, especialment les aus, que hi fan parada o que hi habiten. El bon estat de la zona fa que s'hi puguin observar fins i tot alguna nútria.

La zona fou inclosa al Pla d’Espais d’Interès Natural (1992), l’entitat va promoure la seva posterior declaració com a Reserva Natural de Fauna Salvatge (1995), i amb col·laboració de l’Ajuntament de Flix i el Departament de Medi Ambient es varen construir diferents infraestructures.

El Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànims de lucre fundada l'any 1989 que centre les seves activitats en la conservació de zones humides, en especial de la Reserva Natural de Sebes. Col•laborar amb l’administració en la gestió i conservació dels espais naturals de la zona, i s'encarrega de promoure activitats d’educació ambiental.

Podeu contactar visites guiades, mireu la web, totes estan dutes per guies experts (els propis tècnics de la reserva natural) i adaptades als diferents grups.

totnens-reserva-natural-sebes-flix7

 

Reserva Natural de Sebes. Itineraris

 

totnens-reserva-natural-sebes-flix8

(de la pàgina oficial del Parc)

 • L'itinerari principal de l'espai natural de Sebes segueix el camí principal que voreja aquesta zona d'aiguamolls. Al llarg del recorregut hi ha diferents infraestructures i punts enlairats que ens serviran per conèixer millor la zona.
 • Del davant del Mas del Director surt un itinerari que travessa un bosquet de tamarius i continua amb una passera de fusta enlairada que arriba fins a dos observatoris d'ocells, un a la vora d’una llacuna i l’altre és una finestra a la Vall de Sant Joan.
 • del Mas del Director es pot pujar fins un turó proper des d'on es pot veure una vista panoràmica de la zona de canyissar.
 • A 1.600 metres (20 minuts caminant) del Mas del Director, seguint el camí principal, i a mà esquerra surt un nou itinerari que arriba fins una passera de fusta que s'endinsa per la zona de bosc de ribera, un dels elements de més contrast amb l'esclarissada vegetació que voreja l'espai.
 • A 150 metres de la passera del bosc de ribera, hi ha l'àrea d'equipaments del Mas de les Cigonyes. En aquest punt hi ha un observatori enlairat que permet l'observació de les cigonyes i els altres ocells.
 • Per tenir una bona panoràmica del meandre hem de pujar per la carretera asfaltada fins a la part més elevada del meandre, des d'on es pot veure el revolt que fa el riu i el castell que corona el turó.
 • Al meandre hi ha dos itineraris, l’interior i l’exterior:
  • L’itinerari interior voreja pel marge dret del riu per la banda del poble i transcorre des de la presa de l’embassament passant per damunt de l’antiga resclosa fins a l’altura del castell nou. En total és un recorregut d’un quilòmetre aproximadament.
  • L’itinerari exterior transcorre pel marge esquerre del meandre i va des de la presa de l’embassament fins al pas de barca, resseguint tot el revolt del meandre al llarg de 5 quilòmetres de recorregut.

totnens-reserva-natural-sebes-flix9

Mas Director

totnens-reserva-natural-sebes-flix6

El Mas Director és el Centre d'Interpretació del Parc i punt de trobada i sortida de la majoria d'itineraris que es poden fer.

 

Cigonyes

Des de la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, l’any 2001 s’inicia un projecte de reintroducció per recuperar com nidificant la cigonya blanca (Ciconia cinonia) al tram final del riu Ebre. Després de la construcció d’un aviari es van portar els primers exemplars de cigonya blanca el juny de 2001. Actualment hi ha 14 les parelles reproductores presents a la reserva natural, les quals són fàcilment observables durant l’època de cria (de gener fins al juliol). Cap a l’agost fan la migració i marxen buscant les terres més càlides del nord d’Àfrica.

 

Cavalls de la Camarga

La Reserva natural de Sebes, és una zona d’aiguamolls a la vora del riu, on hi creixen de manera frondosa el canyís i la boga. Aquestes, serien les úniques espècies de plantes que hi hauria si es deixés de gestionar per això es van portar  cavalls de la Camarga provenen de la regió francesa que porta aquest nom i estan adaptats a la pastura prop dels rius en zones humides i inundables. Per tant, son ideals per a col•laborar amb la gestió de la Reserva.

L'oli Mas de Pitoia

Les olives utilitzades per a l’elaboració d’aquest oli són majoritàriament de la varietat “empeltre” autòctona de la zona i procedeixen únicament de finques situades en l’entorn de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Actualment aquest projecte compta amb el suport permanent de la Fundació Catalunya-laPedrera i amb la col·laboració del molí artesà Oliflix i l’Ajuntament de Flix.

 

 

Terres de l'Ebre amb nens

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save